Haló, tady Janoušek. Další politici namočeni do skandálu

03.04.2012 11:39

Zveřejněné přepisy odposlechů exprimátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška spustily lavinu, která už zasáhla i ministry Petra Bendla a Tomáše Chalupu. I oni podle zjištění deníku Insider s lobbistou čile komunikovali. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík věří, že se ODS od lidí, kteří byli namočeni v privatizaci veřejné moci, rázným způsobem distancuje a odtrhne.

Haló, tady Janoušek. Další politici namočeni do skandálu
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Zveřejňované přepisy odposlechů, v nichž zpočátku figurovalo jen duo Pavel Bém a Roman Janoušek, zřejmě pocházejí z doby, kdy BIS kvůli ochraně ekonomických zájmů začala v roce 2007 monitorovat pozadí příprav privatizace pražského ruzyňského letiště. Stamiliardová zakázka byla příčinou hádek uvnitř vládní ODS.

V názorech, jak rozdělit akcie do té doby státního podniku mezi Prahu a stát, se střetli tehdejší premiér Mirek Topolánek a primátor Pavel Bém, jenž chtěl, aby Topolánek dodržel džentlmenský slib, že Praha získá 34 procent akcií ještě před prodejem. Při monitorování pozadí obchodu se BIS zaměřila na aktivity zájmových skupin, především lobbisty Janouška, jehož hovorů z té doby má služba zaznamenáno na tři tisíce.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

V síti odposlechů uvízli i ministři Bendl s Chalupou

A jak se ukazuje, nebyl exprimátor Bém jediným z významných politiků, kdo byl s vlivným lobbistou v čilém kontaktu. Deník Insider odhalil, že mezi nimi byli i dva nynější ministři Nečasovy vlády – šéf resortu zemědělství Petr Bendl, tehdejší středočeský hejtman, a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, tehdejší starosta Prahy 6.

„Zásadně odmítám, že bych byl horkou linkou Romana Janouška do vlády,“ zareagoval na zveřejněné informace pro LN ministr Bendl. „Nepochybně je to osoba, která vždycky měla zajímavé informace o dění v Praze, ale o čem jsme tehdy mluvili, zda jsme mluvili a kolikrát, to už si opravdu vůbec nevybavuju,“ řekl k telefonátům s Janouškem pro televizi Nova ministr Chalupa. Po obou členech vlády bude chtít premiér Petr Nečas znát vysvětlení.

ODS se musí od privatizátorů veřejné moci distancovat

„Aféru privatizace veřejné moci, tedy to, že některé politiky výrazným způsobem ovlivňovali nebo dokonce řídili lidé z pozadí, kteří nikam nekandidovali, kteří nenesou žádnou odpovědnost, kteří se nikomu z veřejnosti nezodpovídají, jako je pan Janoušek, vnímám jako velice závažnou, jako ohrožení demokracie,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí k tomu podotýká, že i takovéto praktiky byly jedním z důvodů, proč vznikla TOP 09 a proč Starostové vstoupili do nejvyšší politiky. „Když se v minulém týdnu objevilo, že dokonce tito lidé spolupracují s Bezpečnostní informační službou, tak pro nás je to velmi špatná zpráva. Věřím, že orgány činné v trestním řízení začnou konat a velmi detailně prozkoumávat tyto vazby a že ODS se od těchto lidí rázným způsobem distancuje a odtrhne,“ věří Gazdík.

Bém je jediný, kdo na Janouškových hovorech nic špatného nevidí

Šéf poslanců TOP 09 a STAN tak poukazuje i na nahrávku mezi Janouškem a šéfem protiteroristického odboru BIS Janem Pavlíčkem. Právě v této záležitosti dnes bude jednat sněmovní komise pro kontrolu BIS, která bude chtít po šéfovi služby Jiřím Langovi objasnit, zda přepisy hovorů unikly od jeho lidí.

Když se po odstartování aféry s odposlechy začal exprimátor Bém hájit, tvrdil, že na rozhovorech nevidí nic špatného a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz konstatoval, že se Janoušek snažil jako mnoho „vlivných lobbistů“, kteří se snaží každý den v této zemi ovlivnit stovky rozhodnutí, o nichž ale ve skutečnosti rozhodují statutární a kolektivní orgány. „To si dovoluji s kolegou Bémem zásadně nesouhlasit. Myslím, že je jediný v této zemi, kdo nevidí nic špatného na tom, o čem pan Janoušek s ním nebo s ostatními mluvil,“ podotýká Gazdík.

Větším problémem než lobbing je financování politických stran

Podle něj je TOP 09 připravena diskutovat o regulaci lobbingu, ale ten není tím hlavním problémem. „To zásadní, v čem je problém, je financování politických stran a transparentnost rozhodování v různých volených orgánech. Zrovna včera se ukázalo, že například financování strany Věci veřejné rozhodně průhledné není,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 Gazdík.

„Ještě v době před patnácti lety se kvůli tomu rozštěpila ODS, protože měla sponzory z Karibiku, nebo mrtvé či utajené sponzory. Dnes mají Věci veřejné velmi podivné sponzory odněkud z Karibiku. Strana, která tvrdila, že je ta nejtransparentnější, že jde bojovat s korupcí, dnes už dosáhla, bohužel, takových skandálů, že už to nikoho ani nepřekvapuje,“ dodává Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …