Bobošíková čekala se slepicemi na kancléřku. Mluvila o rákosce

03.04.2012 18:36

REPORTÁŽ Na tři desítky příznivců Suverenity spolu s několika desítkami českých slepic vítali německou kancléřku Angelu Merkelovou při jejím příjezdu na Pražský hrad, kde s ní půlhodiny jednal prezident Václav Klaus. Při průjezdu kolony s německou kancléřkou demonstrující hlasitě skandovali heslo „Stop diktátu Bruselu“.

Bobošíková čekala se slepicemi na kancléřku. Mluvila o rákosce
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jana Bobošíková rozhodně nemá pocit, že její generace vyrostla na nezdravých potravinách

Suverenita bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové se rozhodla dát Angele Merkelové jasně najevo, že nespuhlasí s její eurounijní politikou. Místopředsedy strany Václav Musílek v úvodu zdůraznil, že si návštěvy německé kancléřky v Praze váží a nijak nedemonstrují proti její přítomnosti. Chtěli ji ovšem důrazně sdělit, že nesouhlasí s řadou jejích názorů, které prosazuje v Evropské unii.

V souvislosti s tím Musílek zmínil loňskou návštěvu takzvaného prezidenta EU Hermana van Rompuye, kdy Suverenita před Hradem demonstrovala také. Rompuye ovšem tehdy nevítali, ale naopak ho prostřednictvím transparentů vyzývali „Běž domů, Hermane.“

Národní suverenita je pro nás zásadní pojem, v dnešní EU však mizí

„Jsme rádi, že Angela Merkelová přijela do České republiky, vážíme si vztahů s Německem i německých demokratických politiků. Na druhou stranu jsme přišli vyjádřit svůj nesouhlas s některými kroky, které německá kancléřka v rámci Evropské unie prosazuje, podporuje či je jejich hlavním hybatelem,“ uvítal účastníky happeningu místopředseda Musílek.

Ten dále zmínil, že pojem suverenita z názvu jejich strany pro ně představuje vrcholnou hodnotu a suverenita českého státu je pro ně něco, co nechtějí umenšovat, prodávat a čeho se nechtějí zbavovat. „Obáváme se, že současný trend Evropské unie je takový, že suverenita národních států postupně mizí. Pravomoci ústavních orgánů se zmenšují na úkor bruselské byrokracie a evropských institucí a myslíme si, že ve většině případů to není dobře. Projekty typu možné evropské politické unie jsou v přímém rozporu s českou národní suverenitou. Proti těmto tendencím jsme proto přišli vyjádřit protest,“ uvedl Musílek.

Předsedkyně strany Jana Bobošíková, která se po něm ujala slova, uvedla, že by našemu největšímu sousedovi a zároveň největšímu evropskému hráči rádi řekli, že demokratická Evropská unie rozhodně není nějakou jednosměrnou dálnicí. Problémy, o kterých se nerado mluví, je podle ní potřeba vytahovat na světlo. Důležité také je, že ne všichni občané České republiky souhlasí se směrem, kterým momentálně unie jde kupředu.

„To, co se nyní děje v Bruselu a jaká rozhodnutí se přijímají na evropské centrální úrovni, jsou něčím, co do budoucna podvazuje konkurenceschopnost všech zemí unie a co zvyšuje nezaměstnanost v eurozóně a co v budoucnu bohužel dopadne i na Českou republiku,“ míní Bobošíková.

Další reportáže ZDE

Demonstrovaly i slepice

Nezapomněla zopakovat, že účelem demonstrace není vypískání Angely Merkelové z naší země, jak tomu bylo v případě návštěvy Hermana van Rompuye. „Nejsme tu proto, abychom kohokoliv haněli, ale abychom vyvolávali diskusi. Říkáme také dost tomu jednostrannému vykládání Evropské unie, že čím více federalizace, tím lépe, čím více eura, tím lépe. My si to nemyslíme. EU má být velkou rodinou zemí, které spolu navzájem spolupracují, nikoli rodinou, kde je diktátor Brusel, který s rákoskou velí ostatním zemím,“ pokračovala důrazně někdejší europoslankyně a dnešní kandidátka na prezidentský úřad.

Německou kancléřku vedle členů a příznivců Suverenity „vítaly“ také české slepice, které organizátoři v rámci směrnice EU o velikosti klecí pro slepice demonstrativně přinesli s sebou, čímž chtěli vyjádřit protest proti tomu, že unie se stará spíše o kvalitní život zvířat než občanů a členských států. Představitelé strany také po skončení akce mezi přihlížející a novináře rozdali desítky vajec s přáním krásných Velikonoc.

„Jak vidíte, jsou tu s námi i české slepice, které milují bruselské byrokraty a děkují za to, že jim zařídili báječné klece. Líbí se nám, že se Brusel zabývá zlepšením života slepic a také prasat, že zařídil ty vynikající euroklece , slepice to jistě ocení. My zase oceníme, že si trochu připlatíme za jejich produkty. Suverenita si myslí, že EU by se měla spíše zabývat zlepšením životní úrovně občanů ve svým členských státech,“ vysvětloval důvod přítomnosti klecí se slepicemi místopředseda Václav Musílek.

Stejně na pozdější dotazy některých novinářů reagovala i sama šéfka strany Jana Bobošíková, které se jeden z přítomných redaktorů snažil v otázce podsunout názor, že ji nezajímá, v jakých podmínkách slepice žily.

Slepicím přilepšujme, až si na to ekonomika vydělá. Přednější jsou občané

„Neříkám, že by se prostor k životu slepic neměl zvětšovat, ale až ve chvíli, kdy si na to ekonomika vydělá. To vůbec není o tom, že bych byla proti tomu, ale momentálně jsme v nelehké ekonomické situaci. Až se zlepší životní úroveň občanů, až bude lepší zdravotní péče a až bude sociální zázemí lidí natolik kvalitní, pak bude ekonomika mít i nato, že bude možné změnit i chovné podmínky pro zvířata,“ vysvětlila Bobošíková.

Německá kancléřka Angela Merkelová se po zhruba půlhodinovém jednání s prezidentem republiky Václavem Klausem přesunula na Univerzitu Karlovu, kde spolu s premiérem Nečasem pronesla přednášku a následně diskutovala se studenty a dalšími posluchači z řad veřejnosti či různých sdružení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…