Zoufalý učitel napsal Kalouskovi. Utáhni opasek sobě, chceš jen hloupé

04.04.2012 18:38

Obyčejný kantor z Nymburka, na základce učí fyziku a výpočetní techniku. Úsporná opatření ve školství, obecný chaos, ztráta prestiže vlastního povolání a aktuální výroky politiků. To vše Davida Michálka dohnalo k zoufalému kroku. Utáhněte si opasky sami a berte minimální mzdu, vzkázal na ministerstvo financí v otevřeném dopisu ministru Kalouskovi.

Zoufalý učitel napsal Kalouskovi. Utáhni opasek sobě, chceš jen hloupé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

 „Všemi svými kroky, zvýšením daní, snižováním financí v resortu školství, děláte vše proto, aby byl národ nevzdělaný, tudíž vám neviděl pod ruce a nechal si mazat med kolem huby. Pro vás všechny nalezlých u koryt je totiž inteligence nebezpečná a nežádoucí,“ uvádí ve svém dopisu David Michálek, učitel z Nymburka.

Sám netušil, že když pošle text svým známým, za chvíli obletí celou republiku. Teď se dostal i do Zlínského kraje, kde si ho učitelé mezi sebou přeposílají a spousta z nich tleská. „To vůbec nebyl účel toho dopisu, poslal jsem to jen blízkým přátelům. Psal jsem dopis v takovém naštvání, že se tam dostalo i pár překlepů. Situace je ale posledních pět let naprosto neúnosná. Většina ohlasů na můj dopis je od lidí kladná. Jen jeden vzkaz byl rozporuplný, šlo ale o člověka, který už je v důchodu a učil na výběrové škole,“ popsal Michálek pro ParlamentníListy.cz. „Za svůj názor se nestydím, byl to otevřený dopis panu ministru financí.“ Michálek není členem žádné politické strany a do politiky by jít rozhodně nechtěl.

Učitelé dělají šaškárny za jedny peníze

Michálek se naštval v reakci na údajné Kalouskovo tvrzení, o kterém informoval bývalý ministr Josef Dobeš, že čeští učitelé jsou nejlínější v Evropě. Že by takové vyjádření opravdu použil, ministr financí před časem popřel. „Takové slovo jsem v žádném případě nepoužil, proti tomuto tvrzení se ohrazuji. Mluvil jsem o tom, že u nás je jeden z nejnižších úvazků v Evropě 22 hodin týdně, zatímco jinde učitelé odučí 26 až 28 hodin. A vím, že tu je spoustu učitelů, kteří by byli ochotni učit za více peněz více hodin. Je to otázka efektivity,“ ohradil se ministr financí. Jenže i na to má Michalek své vysvětlení. „Mám známé učitele v Dánsku. Mají tam sice 28 hodin úvazku týdně, ale na všechno mají asistenty a samotní učitelé se věnují čistě výuce. My děláme všechny opičárny a šaškárny kolem za jedny peníze,“ vysvětlil Michálek.

Bez ministra Dobeše bude líp?

Ministr Dobeš odstoupil ze své pozice, údajně nechtěl přihlížet represím vůči učitelům. Odešel prý protože by nemohl v souvislost s plánovanou blokací dvou a půl miliard ve školství přihlížet jak upadá čest i platy učitelů. „Nechtěl jsem akceptovat toto drakonické snížení rozpočtu školství. Znamenalo by to buď pokles platů učitelů, nebo razantní zásah do rozpočtu vysokých škol. Jejich rozpočet je ale už nyní na hraně udržitelnosti. A brát peníze učitelům považuji za neakceptovatelné, proto jsem se rozhodl rezignovat,“ uvedl na tiskové konference ministr koncem března Josef Dobeš.

Tímto výrokem s ohledem na předchozí aféru s čerpáním evropských peněz si ovšem reputaci moc nepolepšil. „Já jsem ministra Dobeše neuznával. Když jsem si chtěl obstarat odznak, že se stydím za svého ministra, tak den potom podal demisi. Jak to bude dál s novým ministrem nebo ministryní? Nevím, mám obavy, že ve školství je celý systém pěkně zpackaný. Post ministra školství je spíš popravčí pozice,“ reagoval Michálek pro ParlamentníListy.cz. Pokud by měl dát někdo školství dohromady, měl by to být podle Michálka učitel z praxe, se zkušenostmi a člověk, který bude zájmy učitelů tvrdě hájit.

Prodejte stíhačky a peníze dejte učitelům

V dopise popisuje Michálek veškeré práce, které v podstatě musí učitel zvládnout v běžné pracovní době. Vyjmenoval jich celkem osmnáct od údržbáře až po sekretářku nebo diplomata. Peníze pro učitele by se podle něj rychle našly. „Prodejte stíhačky, tanky a všechno harampádí, které stojí miliardy a je nám k ničemu. Pokud by došlo k úderu agresora, můžeme je jimi útočníka jen přivítat,“ vysvětluje Michálek v dopise ministrovi financí.    

Jenže tenhle nápad těžko projde. Náměstek ministra, který převzal šéfování ministerstva školství už zahájil úspory. Průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků se podle návrhu ministerstva sníží přibližně o částku 560 korun a nepedagogických pracovníků o 310 korun. „Ministerstvo školství muselo nařízení vlády provést. Je to věc, kvůli které pan ministr Dobeš složil svoji funkci a já se s jeho krokem plně ztotožňuji. Rozhodně nechci být ten, kdo se podepíše pod snížení platů ve školství. Čekám pouze do nástupu nového ministra,“ vysvětlil Ladislav Němec, první náměstek ministra školství a dodal, že kvůli co nejmírnějšímu dopadu na snížení platů pedagogů a nepedagogů, se ještě plánuje setkat s rozpočtáři krajských úřadů a projednat s nimi všechny možnosti.

Odpoví Michálkovi někdo?

Možná už do patnácti dnů bude mít David Michálek ve schránce odpověď z ministerstva financí. „Spoustu dokumentů vyřizujeme i my v informační kanceláři. Pokud dopis doputuje přímo na pana ministra, tak to vyřizují v jeho sekretariátu. Často předají záležitost na jednotlivé odbory. Záleží na obsahu, někdy odpovídá přímo i pan ministr,“ podotkla Věra Krylová, pracovnice Informační kanceláře ministerstva financí pro ParlamentníListy.cz. Lhůta je patnáct dnů, pokud musí úředníci vyhledávat více informací, prodlouží se. Ve většině případu tak odpoví ministerstvo do třiceti dnů. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…