Nezaměstnané ženy v úzkých, zemřel majitel akreditace. Do práce nemohou

15.04.2012 20:28

Už 27. února absolvovala skupina nezaměstnaných v Ostravě závěrečnou zkoušku v rekvalifikačním kurzu Ošetřovatel/ka, avšak do dnešního dne nemají v rukou osvědčení. A to přesto, že je to v podmínkách kurzu. Kvůli tomu, že nemají závěrečný papír už víc než měsíc, je samozřejmě nikdo nikde nezaměstná. Majitel organizace, která kurz organizovala, totiž zemřel, a akreditace tohoto kurzu byla vázána na něj osobně.

Nezaměstnané ženy v úzkých, zemřel majitel akreditace. Do práce nemohou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

ParlamentníListy.cz o této skutečnosti informovaly dvě z účastnic kurzu, které jsou v pasti. „Bylo to hodně náročné. Musely jsme absolvovat 500 hodin teorie a 400 hodin praxe ve Vítkovické nemocnici. Učily jsme se práce ošetřovatele u lůžka, což není žádný med. Já jsem se například poprvé na praxi v kurzu potkala s mrtvolou, a to teď bude celé na nic?“ strachuje se jedna z účastnic.

Bojí se nepříjemností ze strany úřadu práce, proto si nepřejí zveřejnit svá jména, ale ParlamentníListy.cz je mají k dispozici. Jedna z nich byla už dokonce na pracovním pohovoru, ovšem bez závěrečného „glejtu“ to bylo naprosto zbytečné. Zaměstnat ve zdravotnickém zařízení ji nemohou. Další má do důchodu jen pár let, ale chtěla ještě pracovat. A jak sama říká, v ošetřovatelském kurzu viděla řešení, jak být ještě někomu smysluplně užitečná.

Protože kurz přes dodavatelskou organizaci organizoval úřad práce, ParlamentníListy.cz vznesly dotaz na Úřad práce a Ministerstvo práce a sociálních věcí, jak chtějí tuto situaci řešit.

Ministerstvo zdravotnictví nám odpovědělo pozdě, hájí se úřad práce

„Po zjištění této skutečnosti jsme se písemně dotazovali na ministerstvo zdravotnictví, které vydalo akreditaci, jak postupovat v dané situaci, zda je možné kurzy dokončit a za jakých podmínek. Dotaz jsme vznesli 14. února 2012, odpověď jsme dostali až po ukončení kurzu 7. března 2012,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Reichl, tiskový mluvčí Úřadu práce ČR. Podle něj byli všichni účastníci kurzu informování o dalším postupu synem zesnulého majitele firmy. Není jisté ani to, zda nebudou muset dělat zkoušku u jiné firmy a kdy to bude, podle Reichla totiž pořád čekají na vyjádření ministerstva zdravotnictví a novou akreditaci.

Uchazeči při rekvalifikačních kurzech pořádaných úřadem práce pobírají podporu při rekvalifikaci, která je obvykle vyšší a většinou dotovaná z evropských peněz. V podmínkách příslušného projektu bývá uvedeno, že absolventi mají nárok na tyto zvýšené dávky až do konce kurzu. Podle Reichla uchazeči podporu při rekvalifikaci pobírali a kurz byl ukončen 25. února. Jenže jak mohl být ukončen, když podle podmínek kurz končí až předáním osvědčení? Na to Reichl znovu zopakoval, že čekají na vyjádření ministerstva zdravotnictví. Takže podle logiky věci by měli posluchači kurzu dostávat podporu až do doby, kdy dostanou osvědčení. Ale kdy to bude, nikdo neví.

Evropské dotace mají tvrdá pravidla

Jako skoro všechny kurzy úřadu práce, i tento byl dotován z evropských peněz a podle Reichla byla už část kurzu dokonce proplacena. Jenže protože podmínky kurzu splněny nebyly, absolventi nedostali řádné osvědčení, úředníci z toho mají pořádně zamotané hlavy.

Podle absolventek kurzu byl majitel dlouhodobě těžce nemocný, takže nějaké problémy se prý daly čekat a úřad práce to prý vůbec neřešil. „Není naší povinností hlídat zdravotní stav podnikatelů,“ uvedl na tuto výtku Reichl.

Akreditace smrtí podnikatele zaniká

„Držitel akreditace je povinen předat ministerstvu, popřípadě pověřené organizaci, veškerou dokumentaci týkající se účastníků vzdělávání, pokud hodlá ukončit uskutečňování vzdělávacího programu, aniž by oprávnění k této činnosti přešlo na jeho právního nástupce. Zanikne–li nebo zemře–li držitel akreditace, aniž by splnil povinnost uvedenou ve větě první, přechází tato povinnost na jeho právního nástupce nebo dědice, popřípadě na příslušný orgán veřejné správy. V případě účastníků vzdělávání, kteří pokračují ve specializačním vzdělávání u jiného akreditovaného zařízení, předá ministerstvo, popřípadě pověřená organizace dokumentaci tomuto akreditovanému zařízení," odcitoval znění zákona pro ParlamentníListy.cz ředitel Odboru Komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.
 
Ministerstvo zdravotnictví podle jeho slov obdrželo až ke konci února informaci od právní zástupkyně majitele o jeho úmrtí. A teprve až na základě této informace proběhlo jednání se synem majitele. Kde tedy ležel dotaz ministerstva práce a sociálních věcí, na jehož odpověď podle Reichla čekali do 7. března?

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí: Oznámení o úmrtí jsme dostali pozdě

Akreditace zaniká podle Sršně v případě zániku akreditovaného zařízení. „Akreditace, jejímž držitelem je osobně fyzická osoba, její smrtí zaniká, což Ministerstvo zdravotnictví konstatovalo v písemné odpovědi. Jak se ukázalo, Ministerstvu zdravotnictví bylo úmrtí držitele akreditace ohlášeno opožděně. Ministerstvo požádalo o ověřenou kopii úmrtního listu a připojilo do odpovědi obecné preventivní upozornění na riziko neplatnosti případných úkonů konaných bez náležitého oprávnění. To by se týkalo například závěrečné zkoušky kurzu konané po zániku akreditace,“ uvedl Sršeň. 

Syn zemřelého muže informoval Ministerstvo zdravotnictví, že chce pokračovat v činnosti svého otce. „Ministerstvo zdravotnictví si od něj vyžádalo jmenné seznamy účastníků vzdělávání, aby mohlo zmapovat celou situaci a popřípadě oslovit jiná akreditovaná zařízení, kde by budoucí absolventi kurzy dokončili, či by absolvovali znovu závěrečnou zkoušku,“ sdělil Sršeň.

Syn se snaží reputaci kurzů v Ostravě zachránit

V současné době Ministerstvo zdravotnictví podle něj eviduje žádost syna o udělení akreditace k uskutečňování vzdělávacích programů akreditovaných kvalifikačních kurzů pro obor „Masér“, „Ošetřovatel“ a „Zubní instrumentářka“.„Pokud syn akreditace získá, mohou uchazeči dokončit vzdělávání v rámci jeho firmy. Akreditační řízení o žádosti probíhá,“ sdělil naší redakci Sršeň.

Kdy se však absolventi kurzu dočkají svého osvědčení, však žádné z ministerstev ParlamentnímListům.cz nesdělilo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…