Znechucený farář: Čechy zajímá jen fotbal a slevy. Kostel a víra ne

07.04.2012 19:59

Velikonoční tradice rok od roku na mnoha místech v Česku upadají. Haná není žádnou výjimkou. Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je to dáno například stěhováním do měst. Svůj díl viny na úpadku těchto zvyků nesou prý také školy a média. Farář Josef Opluštil podotýká, že globální kultura válcuje velikonoční svátky, a tak se lidé více zajímají o fotbal nebo výprodeje v supermarketech.

Znechucený farář: Čechy zajímá jen fotbal a slevy. Kostel a víra ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Fakt, že lidé dnes mají čím dál menší zájem o dodržování velikonočních tradic, má podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera několik příčin. „Úpadek lidových zvyků má řadu důvodů, mezi kterými vidím především určité uzavírání se lidí, kteří necítí potřebu společného vyžití, stěhování do měst, které působí zpřetrhání místních vazeb, ale taky menší spojení praktického života s náboženstvím. Je to škoda, ale záleží na tom, co ten prázdný prostor vyplní. Izolace a prázdnota budoucnost nemá,“ řekl arcibiskup redakci ParlamentníchListů.cz.

Graubner: Média a školy Velikonoce zanedbávají

Úplného vymizení velikonočních tradic se však Graubner neobává. „Zrovna jsem byl na Pašijových hrách, které se v Olomouci konaly v naší době poprvé. Připravili je vysokoškoláci. Hráli v největším kině a stovky zájemců zůstaly venku, takže pružně oznámili, že po skončení bude tentýž večer repríza,“ doplnil arcibiskup.

Na dotaz redakce, jak se dívá na neznalost velikonočních událostí, odpověděl: „ Neznalost velikonočních událostí v našem prostředí souvisí spíše s nekulturností a nevzdělaností. Svůj díl viny nesou školy a sdělovací prostředky, které jdou většinou za byznysem a zanedbávají vzdělávání a povznášení kultury,“ tvrdí Graubner.

Hanáci se modlí k řepě

O úpadku dodržování velikonočních zvyklostí v souvislosti s výukou ve školách hovoří také farář Římskokatolické farnosti Velká Bystřice a Hlubočky Josef Opluštil. „Když se třeba slaví 8. květen nebo 28. říjen, děti akorát vědí, že jsou prázdniny. Je to možná i dluh školy, kdy rámcové osnovy neumožňují, aby děti přišly do kostela a dozvěděly se, co je smyslem nějakého církevního svátku nebo určitého období,“ podotkl s tím, že tradice nejsou předávány dál také proto, že dnešní čtyřicátníci a padesátníci byli o dodržování tradic ošizeni vlivem minulého režimu.

A pokračuje: „Velikonoce začínají být marginální věc. Lidi dnes bohužel daleko víc zajímá fotbalová liga nebo výprodeje v supermarketech. Globální kultura tyto svátky válcuje. U nás ve Velké Bystřici je ale dobrá parta lidí, která se snaží globálnímu tlaku vzdorovat a folklórní tradice co nejvíce oživovat a udržovat pořádáním akcí jako Slavnost kroje,“ doplnil farář.

Haná navíc podle něj není příliš zbožná. „Třeba Valaši jsou zbožnější. Je to dáno tím, že měli těžší život, než Hanáci. Na Hané je dobře. Proto se na Valašsku Velikonoce udržují více. Hanáci se, jak se říká, nejvíc modlí k řepě,“ řekl s úsměvem redakci Opluštil.

Velikonoce jako oslava jara

Padesátiletý Jiří z Přáslavic na Olomoucku má k Velikonocům jiný postoj „Nemyslím si, že je nutné vědět, proč se slaví Velikonoce z pohledu církve. Já nejsem věřící a do kostela nechodím. Velikonoce jsou pro mě oslavou příchodu jara, takto je beru. Ostatně tento svátek slavili už Pohané.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…