Nečasi, Čunku i Sobotko, bojte se. Češi Vás pořádně vypráskají

08.04.2012 6:56

REVUE Vejce jsou v České republice spojovány s politiky a Velikonocemi. Vejce a politici patří odedávna k sobě. Nejedno vajíčko už přistálo na saku nejednoho politika. Jenže teď se s vejci šetří. A tak je možné, že demonstranti začnou házet spíše ty čokoládová vajíčka. O to tvrdší, ale i sladší, bude přistání na hlavách politiků.

Nečasi, Čunku i Sobotko, bojte se. Češi Vás pořádně vypráskají
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Bulvární zpravodajský server Blesk.cz udělal radost všem lidem, kteří mají zlost na české politiky. Na internetu zveřejnil počítačovou hru s nevinným názvem Velikonoční výplata. A vyplácí občané politiky. A že je nešetří.  Princip hry je jednoduchý. V malovaných velikonočních vajíčkách se schovávají čeští politici. A že si svého oblíbence najde opravdu každý.

Velikonoční vajíčka postupně rychleji a rychleji praskají a na svět se klubou Petr Nečas, Jiří Čunek, Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka a další výtečníci. Hráč má za úkol pomlázkou sešvihat každé vajíčko dříve, než se z něj vyklube politik. A protože páni politici jsou velmi aktivní nejen v životě, ale i v této hře, zvládnout dát velikonoční výplatu všem politikům, je postupně těžší a těžší. Z vajíček se jich klube v rychlosti takové množství, že hráč stejně nakonec prohraje: “Jde o to, kolik politiků vymrskáte pomlázkou, ale ať jste sebešikovnější, nikdy nemůžete vyhrát. Nakonec se vám stejně někteří politici z vajíčka vyklubou dříve, než je stihnete vyplatit pomlázkou. Je jich zkrátka strašně moc. Přesně jako v reálném životě,“ směje se Adam Klus, který hru vyzkoušel.

Politici se umí zasmát sami sobě

Politici bývají terčem vtipů nejen o velikonocích. Většina z nich se za to nezlobí: “Myslím, že každý člověk by si měl umět ze sebe udělat legraci. Proti vtipům o politicích nic zásadního nemám. Pokud je to v rámci slušnosti a nikoho tím neurážíte, nevidím v tom problém,“ s nadhledem hodnotí počítačovou hru Irena Matonohová (TOP 09). Ostatní členové strany TOP 09 se prý také vtipům nebrání: “Vždy jsme se snažili přistupovat k politice s humorem, což jsme, myslím, prokázali i ve všech volebních kampaních," uvedla pro ParlamentníListy.cz Alžběta Plívová tisková mluvčí TOP 09.

Sociální demokraté hře připisují větší význam: “Sociální demokracie vnímá podobné typy her jako jistou formu občanského postoje a vyjádření názoru, která je pro všechny politiky vždy určitým typem sebereflexe. Pokud jsou podobné hry v mezích slušnosti a neporušují nijak zákony naší země, pak je lze jen přivítat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Martin Ayrer tiskový mluvčí ČSSD.

Politolog Martin Bastl souhlasí s tím, že lidé se tímto způsobem snaží najít cestu k politikům: “To, že lidí často vtipkují na adresu politiků, vymýšlí podobné hry, hodnotím jako jejich snahu odlehčit stávající politickou situaci. Přiblížit si politika více jako člověka. Na druhou stranu, pokud s podobnou hrou přijde médium jako Blesk, jedná se spíše o provokaci. Blesk staví na tom, že provokuje emoce v lidech, z toho vlastně žije. Často využívá podobných témat k tomu, aby zvýšil svou atraktivitu. Jenže tím zároveň přispívá k pokleslosti politické kultury v České republice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Otázkou zůstává, kdo si z koho dělá legraci. Občané z politiků nebo politici z občanů.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…