Štrougal radil Zemanovi: Už nenadávej novinářům do idiotů

05.04.2012 19:54

JINÝMA OČIMA Nejvýznamnějším státníkem v popřevratové politice je Miloš Zeman. Avšak svými ostrými výpady proti některým novinářům si dost škodí. V tomhle má komunistický premiér Lubomír Štrougal už rok před prezidentskými volbami jasno. Na otázku, jestli se nevrátí do politiky, odpověděl, že se po roce 1988, kdy rezignoval na post předsedy vlády i na křeslo v předsednictvu ÚV KSČ, stal v politice nehodnověrným.

Štrougal radil Zemanovi: Už nenadávej novinářům do idiotů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předlistopadový premiér Lubomír Štrougal

„Jelikož jsem předsedou vlády byl, jsem zatížen tím, že všechny popřevratové premiéry sleduji a jejich práci si zasazuji do celkového politického schématu. Ostatně Miloše Zemana považuji za jednoho z nejschopnějších lidí, co stanuli po roce 1989 v čele vlády. Svou politickou představu se jako jeden z mála snažil promítnout do činnosti vlády. Proto mi vychází i jako nejvhodnější tip na prezidenta,“ vysvětlil premiér bývalého režimu Štrougal. S jezevcem z Vysočiny, jak je Miloš Zeman přezdíván, se Štrougal setkal poprvé zhruba před rokem na své chalupě v osadě Jizerka v Jizerských horách.

Zeman by se neměl hádat s novináři

Zemanovy politické programové vize jsou podle Štrougala životaschopné a diví se, že se jich nechopila vláda premiéra Petra Nečase. „Zemanův inteligenční kvocient je vysoký a určitě má představu, jak se neprotivit svým vizím a přitom dodržovat ústavu. Jistě by našel formu, jak své základní názory na společenskou transformaci v Česku dát najevo, přestože asi budou v mnoha ohledech s vládou nesouhlasné. Určitě by vládu nevystavoval nějakému nepříjemnému nátlaku,“ posoudil Štrougal, jak by se Zeman nejspíš choval na Pražském hradě.

„Za celý život jsem se nesetkal s blbějším a závistivějším stvořením, než je český novinář,“ řekl Zeman kdysi a před půl rokem pro Instinkt doplnil, že navíc ještě existuje zakomplexovaný idiot, který na některých internetových diskusích dokumentuje svoji závistivou malost nenávistí vůči všem, co jsou schopnější, než je on sám, což jsou téměř všichni.

„Milošovi jsem při krátkém rozhovoru velmi slušně řekl, že některé jeho ostré výroky na adresu novinářů nejsou vhodné. To neznamená, že nemám v určitých případech stejný názor jako on. Nejde o oportunismus či populismus, ale o to, že i mezi novináři je obrovský názorový rozptyl, a proto bych mezi nimi rozlišoval,“ podotkl.

Štrougal o sobě: nejsem hodnověrný

Zemana bývalý komunistický předseda vlády řadí v hodnověrnosti nejvýše. „Není alibista a vyjadřuje se vždy k meritu věci. Ve srovnání s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou je Zemanova hodnověrnost absolutní. Ostatně hodnověrnost je pro politika v Česku prioritní a klíčová. Země potřebuje důvěryhodné a schopné politiky. Lze ji i dnes vyvést z potíží, v nichž se ocitla, a které jsou zaviněny chybami různých vlád. Štve mě však, že se všechno hází na komunisty a říká se, že tam Štrougal léta blbnul. To ale není pravda. Neříkám, že po nás získali skvělé dědictví, ale potíže si popřevratové vlády vyvolaly samy nešťastnou privatizací na etapy, která umožnila zahraničnímu kapitálu vysát tuzemské průmyslové struktury,“ vysvětlil Štrougal s tím, že to nejlepší z průmyslu dnes už nepatří státu, takže se nemocná ekonomika zcela nevhodně léčí zadlužováním. Mezi rozvrácenými odvětvími jmenoval sklářský a textilní průmysl, ale i hornictví.

Při hypotetické otázce, jestli by se, být o deset let mladší a na kandidátce, o prezidentské křeslo také ucházel, se Lubomír Štrougal nejdříve dlouze zasmál. „V politice jsem zcela nehodnověrný člověk. To není můj dnešní výmysl, ale názor, k němuž jsem dospíval před rokem 1988, než jsem odstoupil, léta. Viděl jsem ten zmar. Od reforem se odstoupilo a přátelé se mě pořád ptali, jestli necítím tu absolutní nedůvěru ke komunistům. Tehdy jsem ještě vůbec nevěděl, kam to dovede Michail Gorbačov, ale nedůvěra lidí byla obrovská, a proto jsem odstoupil,“ zakončil svou úvahu Štrougal. Stále si však stojí za svým, že věřil komunistickému prezidentu Gustávu Husákovi, nicméně jejich vztah se postupem času zhoršoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …