Hejtman vyrazil do škol a nestačil se divit. Třináctiletí obědvají pivo

11.04.2012 17:05

Žádné mlaskání žáků u talíře. Školní jídelnu ve městě Koryčany na Kroměřížsku obsadili zkraje týdne zdejší politici. Pro stovky dětí tak museli rodiče zajistit oběd sami. Někteří žáci zřejmě upozornění ignorovali a tak kolem poledne mlsně a zmateně postávali před jídelnou.

Hejtman vyrazil do škol a nestačil se divit. Třináctiletí obědvají pivo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

 „Dneska se prý nevaří. Slyšel si to? Tak to jdeme na pivo,“ komentoval zklamaně asi třináctiletý kluk s kšiltovkou. Odměnou ovšem obyvatelům města bylo, že je poctila návštěva z nejvyšších pater Baťova mrakodrapu, z krajského města Zlín. Hejtman Stanislav Mišák se svými spolupracovníky tu absolvoval jeden z pravidelných hejtmanských dnů. „Udělali jsme tu výstavu dětských prací, aby i místnost naší družiny vypadala hezky a bylo tu čisto. Třeba se tu půjdou podívat. Také vstup do jídelny jsme jim vyzdobili. To víte, děti se chtějí pochlubit,“ podotkla Romana Mlejnková, pracovnice družiny při škole v Koryčanech.



Jednání se původně mělo uskutečnit v místním kulturním domě, jenže ten je až na druhé straně Koryčan. Jídelna školy je v centru a tak to měli politici blíž od jednacího stolu i na zdejší radnici.

Hejtman zkritizoval vládu: měli by jít pryč

Malé město Koryčany vypadá na první pohled klidně a upraveně. Bohužel i tady jsou zásadní problémy a tím hlavním je vysoká nezaměstnanost. I za ni může podle krajského hejtmana naše vláda. „Nevzpomínám si, že by vláda pro tuto zemi udělala něco dobrého. Jsem pro předčasné volby. Samozřejmě otázka pracovních příležitostí je i otázka jakým způsobem se zaměstnanost podporuje. Okres Kroměříž je na tom nejhůř po stránce zaměstnanosti. Přesahuje tu v některých místech i 20 procent. Žádná bohatá Haná,“ uvedl Stanislav Mišák, hejtman za ČSSD pro ParlamentníListy.cz. „Všechno škrtat a podřezávat vede k tomu, že práce ubývá. Díky tomu, že ekonomika stagnuje, chybí práce. Zlínský kraj se snaží dělat maximum. Bohužel, pokud stát není dobře vedený, má to tyto dopady,“ dodal. Podle něj by levicová vláda dokázala se situací zatočit. „Podívejte se na Švédsko. Tam, kde je sociální stát, krize není. Řecko dovedla tam kde je, právě pravicová vláda. Všechno se přihrává do soukromých rukou, nezaměstnanost budou řešit soukromé firmy. Co by měl stát řídit, neřídí,“ rozčílil se Mišák.

Bylo líp, teď je tu smutno

Atmosféru v městečku přirovnávají místní lidé k sopce před výbuchem. Ztrácí naději, že by mohli žít plnohodnotný život a najít práci. „Lidi jsou strašně naštvaní, nevím, co ještě mohou vydržet? Stačí, když si sednete do autobusu a uslyšíte, jak se to tu mele. Nemají peníze, rádi by pracovali, ale nemají kde. Co tady lidí ztratilo práci především kvůli tomu, že je závod Koryna v insolvenci. Prostě ta práce není, není nikde ani ve výrobě. Je to pro ně strašně stresující. A když se ještě dozvídají, co má dál přijít? To je jen otázka času, kdy to bouchne, kdy se lidé začnou skutečně bouřit,“ upozornila Mlejnková pro ParlamentníListy.cz.

„Bývalo tu veseleji, teď jsou lidi skeptičtí. Končí nám tu střední odborné učiliště v zámeckém areálu, protože se slučuje se školou v Kroměříži. Dřív tam vařila ještě moje babička. Škola byla vyhlášená. Učili se tu kuchaři, číšníci, prodavači drogistického zboží. Pamatuji si to jako malá holka, že sem jezdili studenti až ze Zlína. Kdo se chtěl skutečně dobře vyučit, jezdil právě k nám. Dřív to tady žilo. Je mi strašně líto, že tahle tradice tady končí,“ dodala.

Krachující podnik, prázdná škola

Nábytkářský závod Koryna je v tísni. Dřív tu pracovalo i patnáct set lidí, dnes jich zaměstnává asi sto padesát. Místní zámecká budova, kde sídlí střední škola, také skomírá. Platí příslib jejího zachování jen v letech 2012 a 2013. „Buď se budova musí klasicky prodat nebo převést na město. Město bude zámek dál spravovat a hledat možnosti využití. Třeba na ubytovací kapacity pro turisty nebo v sociální oblasti, případně wellnes,“ plánuje Zdeněk Šmela, místní starosta za ČSSD. Následovat proto budou ve městě velké diskuse. Radnice má obavy, že při převodu na obec bude muset zajistit investory, kteří by zámek spravovali a rozvíjeli. Jen zimní provoz tu totiž stojí dvě stě padesát tisíc korun. K zámku je přilehlý i park a barokní sýpka. „Byl bych pro, abychom převedli zámek za korunu na Koryčany. Myslím, že jsme schopni toto dohodnout na kraji. Když město bude objekt vlastnit, může najít investora. Pro kraj je to zbytný majetek, školství tu končí. Rodiče nedávají děti na tyto učební obory. Pokud se to prodá, může koupit objekt cizí majitel a jeho aktivity se třeba místním lidem nebudou líbit,“ upozornil Mišák. Ten také přislíbil změny k lepšímu v dopravní obslužnosti. Přímý spoj do krajského města právě z obce Koryčany byste tu totiž hledali marně. 

Vládní krize pokračuje

O tom, zda bude dál vláda pokračovat nebo dojde k vyhlášení předčasných voleb se rozhoduje právě v těchto dnech. S velkou pravděpodobností se dohodnou politici na škrtech a budou pokračovat dál ve stávajícím složení. Ministerstvo práce a sociálních věcí si pochvaluje celorepublikový trend snižování nezaměstnanosti. Hůř jsou na tom v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku nebo v Itálii. Nižší nezaměstnanost než u nás je v Rakousku, Nizozemsku nebo v Německu. Celkem v březnu klesla nezaměstnanost v Česku o 0,3 procenta na 8,9 procent. Vyplývá to z informaci Ministerstva práce a sociálních věcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …