Bojovník proti vládě: Od roku 1989 v šoku sleduji rozkrádačku této země

14.04.2012 7:31

Šéf Občanské iniciativy Svoboda a Prosperita KV a krajský koordinátor Holešovské výzvy Tomáš Frček patří k lidem, kterým již došla trpělivost se stavem v naší zemi. Vysvětluje, proč se angažuje tímto způsobem a proč odmítá zastupitelskou demokracii.

Bojovník proti vládě: Od roku 1989 v šoku sleduji rozkrádačku této země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

Zamýšlí se také nad úlohou médií, která akce Holešovské výzvy buď kritizují nebo ignorují. “Kdyby se někde sešlo dvacet hajlujících nácků, určitě bychom se o tom hned dozvěděli v celostátním měřítku,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Právě proto se mu do rozhovoru vůbec nechtělo: “Když si vzpomenu, jak cupovali Slávka Popelku po jeho vystoupení v televizi, docela mám obavy říci svůj názor. My totiž nemáme žádné mediální poradce.“ Ale nakonec se nechal přesvědčit a vysvětlil svoje pohnutky, proč se rozhodl začít něco dělat: “Jsem pouze řemeslník, malý živnostníček. Do krize, tj. do roku 2008, jsem si utahoval opasek, po čtyřech letech krize bych se asi mohl považovat za holotu žebráckou. Od roku 1989 v soustavném šoku sleduji nekončící rozkrádačku a morální úpadek této země.“

Nekonečný boj o korýtka

Přesto vše se Tomáš Frček o politiku dosud aktivně nezajímal a jeho vysvětlení je zajímavé: „Nikdy jsem politicky aktivní nebyl, protože zastupitelskou demokracii považuji za systém poplatný minulému století – je to semeniště korupce, kde zastupitel ztratil vazbu na voliče, a pokud selže, není okamžitě odvolatelný. Politická scéna  Karlovarska, ale také celé republiky, či Evropy, je pouze nekonečný boj o korýtka, v němž jsou politici pouze loutkami lobbistů, globálních finančníků, atd. Jakmile vznikne nějaká politická strana, hned má za sebou sponzory a ti do ní cpou penízky, ale něco za něco, ty penízky velmi dobře zúročí, až se strana dostane k moci a ke korýtkům. Pak si začnou vybírat své úroky na různých zakázkách ovlivněných v jejich prospěch. Tak to funguje od zastupitelstev obcí až po parlament,“ myslí si Tomáš Frček a dodává dosti tvrdý příměr: „Prostě závodníka Formule 1 parní stroj nezajímá.“

Když to zvládli ve Švýcarsku, zvládneme to také!

Angažuje se proto pouze jako jakýsi „buditel“, aby lidé začali hledat cestu z bludného, třiadvacet let neprolomeného kruhu prohnilé, korupčnické zastupitelské demokracie. “Nejsem politolog ani filozof, ale věřím tomu, že pokud se úspěšně jakési prvky přímé demokracie praktikují ve Švýcarsku, určitě to zvládneme také,“ uvádí dále pro ParlamentníListy.cz.

Proto nás zajímalo, zda lidé kolem Tomáš Frčka spolupracují s regionálními hnutími, či opozičními stranami: „Holešovská výzva sdružuje různé občanské iniciativy a jednotlivce a trvalo jí půl roku, než pod touto značkou prorazila bojkot především veřejnoprávních médií. Naše Občanská iniciativa „Svoboda a Prosperita KV“ sympatizuje s jejími prvopočátečními cíli. S místními hnutími můžeme spolupracovat za předpokladu, že budou mít podobné cíle a také podobný způsob dosažení těchto cílů. Připomínám to hlavní- snažíme se hájit zájmy lidí, trpících špatným politickým systémem a hospodářskou  krizí.“

Média více zajímají hajlující náckové

Většina politických subjektů příliš Holešovskou výzvu nepodporuje, jednou z mála výjimek je například karlovarské hnutí O co jim jde?!. To na svém webu dokonce přineslo v článku nazvaném "V Karlových Varech lidé protestovali proti vládě a prezidentu Klausovi" malou reportáž z demonstrace, která se zde konala 15. března. Lídr OCJJ Otmar Homolka konstatoval, že tato demonstrace zastínila účastí všechny politické mítinky z poslední doby a že na ní napočítal nejméně 300 lidí. Některá média však akci věnovala jedinou větu a napsala, že zde bylo pouze kolem padesáti lidí.  

„Až bude v této zemi fungovat opravdu demokracie, budou se média objektivně zajímat i o takové události, jako byla demonstrace několika set lidí dne 15. 3. 2012 u tržnice v Karlových Varech. Pokud by tou dobou  zde „hajlovalo“ dvacet „nácků“, určitě bychom se o tom doslechli v celostátním zpravodajství,“ uvedl pro ParlamentníListy.czTomáš Frček a dodal: “Rád bych proto využil tento rozhovor a pozval všechny vaše čtenáře na další demonstraci 15. 4. 2012 v 17 hodin. V Karlových Varech se bude konat na náměstí Milady Horákové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…