Dohady kolem spalovny odpadů v Přerově pokračují. Varuje i komora

13.04.2012 18:31

Další dohady vyvolala plánovaná výstavba zařízení pro energetické využití odpadu v Olomouckém kraji. Proti případnému umístění spalovny odpadu v Přerově se totiž teď postavila i místní Česká lékařská komora. To se však nelíbí náměstkovi hejtmana Pavlu Horákovi (KDU-ČSL). Podle něj lékaři tímto rozhodnutím, kdy podporují občanskou iniciativu Za naše děti proti spalovně, právě přerovským dětem škodí.

Dohady kolem spalovny odpadů v Přerově pokračují. Varuje i komora
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zatím není jasné, kde spalovna, jak je zařízení pro energetické využití odpadu mnohými běžně nazýváno, nakonec najde své místo. Spalovna má vzniknout do pěti let a umístěna by měla být někde v jižní části kraje. Proto se hovoří zejména o Přerově, který je vhodnou lokalitou i z hlediska dostupnosti ze Zlínského kraje, jenž se má na vybudování spalovny také podílet. Přerov je podle náměstka Pavla Horáka vhodným místem hlavně z toho důvodu, že případným umístěním spalovny do areálu stávající teplárny dojde k jrekonstrukci teplárny a tím se zlepší životní prostředí v regionu.

Přerované nechtějí další znečištění

Mluví se ale také o Mohelnici, která však leží spíše severněji od Olomouce, či několika jiných výrobních areálech. Konkrétnější obrysy by měly být známy letos v srpnu, kdy bude zřejmě hotová takzvaná studie proveditelnosti, jež určí další postup. Již teď je ale jasné, že v Přerově někteří lidé spalovnu nechtějí. Přerov je prý už tak dost znečištěný a slovům o zlepšení stavu životního prostředí rekonstrukcí stávající teplárny nevěří. Nelíbí se jim také, že nebyly kromě výstavby spalovny nabídnuty jiné varianty řešení problému s odpady v kraji.

Kritika se ozývá především z řad přerovských opozičních zastupitelů. Vznikla kampaň s názvem „Dýchej v Přerově“, v rámci které mají možnost občané vyjádřit nesouhlas s umístěním spalovny ve městě hlasováním na internetu. Kromě toho výstavbu zařízení kritizuje i občanská iniciativa Za naše děti proti spalovně.

„Neztotožňujeme se s představou Přerova, jakožto spádové oblasti pro svoz zbytkového odpadu z kraje, potenciálně dvou krajů. Je to pro nás nepřípustné z hlediska dalšího zatížení dopravní infrastruktury, jelikož tím dojde k celoročnímu masivnímu znečištění ovzduší pro všechny Přerovany. Spalovna produkuje druhotný odpad, u kterého navíc není možno zcela vyloučit toxicitu, se kterým bude muset být nadále logisticky nakládáno, a který bude muset být dále bezpečně umístěn,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí iniciativy Jiří Slezák.

Česká lékařská komora také proti spalovně

Za toto stanovisko se teď postavilo i Okresní sdružení České lékařské komory v Přerově. Opírá se prý přitom i o názory alergologů, kteří situaci v Přerově dlouhodobě sledují. „Představenstvo Okresního sdružení České lékařské komory v Přerově se jednomyslně staví za občanskou iniciativu Za naše děti proti spalovně a plně podporuje snahy této iniciativy proti výstavbě spalovny odpadů v Přerově,“ uvedl předseda představenstva Okresního sdružení České lékařské komory Marcel Charvot.

Horák: Lékařská komora škodí dětem

Náměstek hejtmana Pavel Horák, který má životní prostředí ve své kompetenci, však nesouhlasí. „Oni o tom jako lékaři moc nevědí. Domnívají se, že dojde ke zhoršení ovzduší, což je pravý opak toho, co je podloženo faktograficky, že rekonstrukcí stávající teplárny v Přerově, která používá hnědé uhlí, dojde v řadě ukazatelů, ať už to je polétavý prach, oxidy uhlíku, oxidy dusíku a podobně, k několikanásobnému zlepšení ovzduší. Z tohoto pohledu, lékařská komora škodí budoucím dětem v Přerově,“ sdělil náměstek redakci s tím, že pokud nebude využita tato možnost pro Přerov, životní prostředí se zde nezlepší.

Slezák: Jen zdržovací taktika

Mluvčí iniciativy Slezák je však přesvědčen, že spalovna nemusí být jediným řešením, které by mělo mít pozitivní efekt na přerovské ovzduší, a dodává: „Jedná se jen o zdržovací taktiku. My jsme neustále vyzývání, abychom počkali na studii proveditelnosti, ale přitom ze strany kraje a města Přerova je ten projekt podporovaný jako by se už vědělo, co v té studii má být.“

I proto chce iniciativa proti spalovně odpadů v Přerově protestovat v pondělí 16. dubna na náměstí T.G.M. Poté mají účastníci akce pochodovat městem na Horní náměstí, kde chtějí předat zastupitelům žádost o vyhlášení referenda ohledně plánovaného projektu zařízení pro energetické využití odpadu v Přerově.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…