Babiš: Takové prasárny. Vím, komu vadím a proč o mně lžou

13.04.2012 8:41

Podnikatel a jeden z nejbohatších lidí v Česku Andrej Babiš plní již několik dní titulní stránky bulvárního deníku. Nejen podle mediálních odborníků a novinářů, ale i podle řady politiků nebo dokonce „obyčejných lidí“ jde prý o jasně cílenou antikampaň s cílem zdiskreditovat jej a oslabit vliv jeho nového politického sdružení ANO 2011. Na to, co si o tom všem myslí, se ParlamentniListy.cz zeptaly přímo Babiše.

Babiš: Takové prasárny. Vím, komu vadím a proč o mně lžou
Foto: Martin Kovář
Popisek: Andrej Babiš na přednášce

Pane Babiši, co je podle Vašeho názoru za články, které se o Vás nyní objevují v nejčtenějším bulvárním deníku?

Důvodů, proč nesnášet Babiše a poškodit jeho firmu, je fakt hodně. Jednak dlouhodobě kritizuji stávající i minulé politické reprezentace napříč spektrem, protože udělaly pro tuhle zemi a lidi v ní žijící pramálo. Za další: naše firma spolu s Agrární a Potravinářskou komorou lobbuje v Bruselu a snažíme se získat pro české zemědělce a české zemědělství co nejvíc možného v rámci EU, když už byly podmínky pro tento sektor se vstupem do EU pro Českou republiku diskriminační. Taky bojujeme za české potraviny v prodejních řetězcích, které nejsou české.

Jsou ale jistě i možné konkurenční mediální důvody?

Ano! Další důvod je bezpochyby ten, že vstup našeho firemního týdeníku 5 + 2 na český mediální trh není přijímán některými „nezávislými“ deníky či týdeníky zrovna radostně, neboť je tu konkurence. Pak tu máme, vlastně-měli jsme, možnost předčasných voleb. Netajím se tím, že naše občanské sdružení ANO 2011 by mělo ustoupit novému politickému hnutí ANO 2011. A v neposlední řadě je tu pan šéfredaktor onoho bulvárního deníku, kterému asi nejsem sympatický, když mění titulky i obsahy článků, které mu dodají „jeho“ novináři. Mohl bych pokračovat dál, ale snad to na úvod stačí.

Myslíte si, že za touto akcí přímo stojí lidé, kterým jste trnem v oku, nebo kterým jste šlápl na „kuří oko“?

To taky. Parta pánů jako je Mach, Kříž, Ševčík patří přece do hradní kliky. A k tomu je tu závist, nenávist a podobné lidské vlastnosti. Vícero novinářů mi řeklo, že je to zaplacená kampaň, protože 3 dny za sebou na první straně Blesku ještě nikdo nikdy nebyl.

Podle Vašeho názoru je v tom strach z toho, že by Vaše sdružení mohlo vzít v podzimních krajských volbách například ODS značnou část voličů?

ANO 2011 do krajských voleb nepůjde, ale navrhneme nějaké kandidáty do Senátu a připravíme se na parlamentní volby.

Někteří čtenáři se v diskuzích nechali slyšet, že články v Blesku jsou psány až „trapně amatérsky“ a jednostranně. Hodláte se nějak bránit?

Samozřejmě. Nenechám na sobě štípat dříví, protože ty sprosté účelové lži jsou neakceptovatelné. Budu požadovat podle tiskového zákona uveřejnění svého vyjádření ke všem těm otištěným lžím a pomluvám. A zvážím další kroky. Nejde jen o Babiše. Jde taky o Agrofert, o jeho zaměstnance, o české zemědělství a potravinářství. Tyhle lži a výmysly přesahují rámec Babiš – Agrofert.

Zmínil jste, že za vším mohou být také Vaše aktivity s novým týdeníkem 5+2 dny, který spouštíte napříč ČR. Neuvažoval jste o založení například i bulvárního deníku nebo internetového zpravodajského serveru?

Už jsem o tom mluvil. Určitě nepůjdeme cestou bulváru. Naopak. Lidi si přece zaslouží pravdivé, vyvážené, nezaujaté a nezávislé informace. Potvrzujete sám, že nejsou hloupí.  Češi jsou chytrý a bystrý národ. Bylo by zajímavé založit hnutí lidí, o kterých Blesk v minulosti lhal a bude lhát.

Narážky na aktivity Agrofertu, na areál Čapí hnízdo poukazují na to, že jste měli získat na rekonstrukci a stavbu areálu evropské peníze.  Jak by podle Vás dopadl ten statek, kdyby zde Čapí hnízdo nevzniklo?

Čapí hnízdo není náš majetek, i když jsme mu poskytli významnou finanční pomoc.  Agrofert tam sponzoruje ochranu fauny z Votic a školy mají o návštěvu velký zájem -  do konce června přijdou tři tisíce dětí. Jezdí tam děti z dětských domovů učit se, jak se pěstují rostliny a stromy, jak se chovají zvířata a učí se je poznávat. Pořádají se tam dětské dny.  Firmy tam zvou klienty, je tam hotel vyšší cenové kategorie. Žádné husy tam nezakopávám do země a taky žádní zubři na farmě nebyli a nejsou. Foie gras je mezinárodní pochoutka servírovaná v mnoha pražských restauracích. Je neuvěřitelné, jaké prasárny umí Blesk vymyslet.

Komu je vlastně tento relaxačně-sportovní areál je určen. Může tam přijet každý?

Jasně, že může. Pokud vím, farma pořádala den otevřených dveří a přišly tři tisíce lidí. Mysleli si, že jsou tam zlaté kliky. Nejsou. Je to multikomplexní resort, ve srovnání se zahraničními podobnými areály levný.

Společnosti, které vlastníte, spoluvlastníte či v nich nějak figurujete, kolika lidem cca dávají práci?

Zaměstnáváme v holdingu necelých třicet tisíc lidí, z toho 6 tisíc na Slovensku a jeden tisíc v Německu a Maďarsku. Děkuju jim, že za mnou stojí, i když čtou ty nechutnosti.

V souvislosti s vládními kauzami, korupcí a odposlechy se začalo spekulovat o možnosti předčasných voleb ještě v letošním roce. Je to podle Vás reálné, a pokud by se tak stalo, usilovalo by Vaše sdružení ANO 2011 o aktivní účast v těchto volbách?

Myslím, že letos parlamentní volby nebudou. Až budou, ANO 2011 do nich půjde. Hledáme vhodné kandidáty.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles="227149,227121,227556"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…