Bárta dostal podmínku, Škárka 3 roky natvrdo. A začal křik

13.04.2012 10:02

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Báta se u Obvodního soudu pro Prahu 5 dočkal odsuzujícího rozsudku ve věci uplácení bývalých spolustraníků Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Dostal podmíněný trest osmnáct měsíců za uplácení, mnohem hůře dopadl Jaroslav Škárka, který byl za podvod odsouzen na tři roky do vězení.

Bárta dostal podmínku, Škárka 3 roky natvrdo. A začal křik
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Odsouzením Víta Bárty i Jaroslava Škárky skončilo u Obvodního soudu pro Prahu 5 hlavní líčení v kauze uplácení v rámci politické strany Věci veřejné. Předseda jejího poslaneckého klubu Bárta si z úst předsedy senátu Jana Šotta vyslechl podmíněný trest za uplácení ve výši osmnácti měsíců, bývalý člen VV Škárka byl odsouzen na tři roky nepodmíněně. Podle Šotta se dopustil podvodu, když z Bárty vylákal peníze, aby jej zdiskreditoval.

Okamžitě po vynesení rozsudku se v jednací síní rozkřičel jeden z přítomných zhruba ve věku kolem čtyřiceti let, který volal, že „tohle není demokracie“ a že „jsme se vrátili třiadvacet roků zpátky“.  Jiný, starší muž se k němu přidal: „Má pravdu, sbohem,“ zvolal, zvedl se z lavice a společně s prvním křičícím opustili jednací síň.

Je na místě Bártova rezignace na poslanecký mandát

„Soud stál před otázkou, zda je verze obhajoby nepochybně vyvrácena,“ uvedl v průběhu čtení zdůvodnění rozsudku soudce Šott. Šlo zejména o to, zda se jednalo o půjčky, jak tvrdí Bárta, nebo o úplatky, jak tvrdí Kočí se Škárkou. „Nebylo sporu, že Bárta Škárkovi a Kočí uvedené částky skutečně poskytl,“ vyloučil podle něj soud možnost, že poslanci přijali půjčku.

„Rozhodnutí soudu plně respektuji. Vít Bárta nyní musí splnit své slovo a opustit politiku. Domnívám se, že je na místě i rezignace na poslanecký mandát. Věci veřejné musí nyní projít hlubokou sebereflexí a je třeba zvolit nové vedení strany,“ zareagovala pro ParlamentníListy.cz bezprostředně po rozsudku místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Škárka lhal v zásadním bodě, předložil i podvržený důkaz

Soudce se pak dlouze věnoval hodnocení kroků Jaroslava Škárky. Podle něj poslanec prokázal lživost svých tvrzení, když soudu předložil podvržený důkaz. Jednalo se o nahrávku, o které poslanec tvrdil, že ji pořídil 29. března 2011, tedy v den přijetí peněz. Kriminalisté ale zjistili, že materiál byl pořízený již na konci ledna. „Škárka v tomto zcela zásadním bodě lhal,“ uvedl Šott.

Za komické v té souvislosti označil, že Škárka loni po přijetí peněz odjel do Kazachstánu pozorovat „ve státním zájmu“ tamní volby, když jej měl uplatit důležitý člen vlády. Podle soudce měl dost času ohlásit, že byl uplácen. Oznamovací povinnost nařizuje zákon. Škárkovu výpověď pak soudce ohodnotil jako snůšku prokazatelných lží.

Vulgarity svědčí o tom, že Kočí nevěděla, že je nahrávána

Podle soudce je zcela něvěrohodná výpověď Kristýny Kočí. Poukazuje mimo jiné i na nahrávku mezi poslankyní a členem VV Lukášem Víchem, na kterém Kočí mluví o puči v koalici. „Normálně uvažující člověk by nepronášel takové vulgarity, když by věděl, že je nahráván,“ neuvěřil soud tvrzení Kočí, že v rozhovoru úmyslně lhala.

Verdikt soudu znamená výrazný zásah do dalšího fungování i vedení nejmenší parlamentní strany. Kvůli němu se podle informací místopředsedkyně Věcí veřejných Karolíny Peake neprodleně sejde Výkonná rada a bude jednat o dalším postupu. Právě o vicepremiérce se nejvíce mluví jako o té, která se postaví do čela strany „pobártovské éry“.

Bárta musel vědět, že si penězi poslance zavazuje

O trestu pro Bártu rozhodlo, že mu podle soudu muselo být jasné, že nabídkou financování si poslance zavazuje. V odůvodnění rozsudku Šott připomněl, že Bárta poslancům řekl, že pokud mají problém vyjít s penězi, mohou se na něj obrátit. Uvedl také, že „půjčku“ dostal i poslanec Vacek, který byl ale dobře finančně zajištěn. To, že by Kočí dostala peníze jako další splátku, měla být fáma.

„Obžalovaný neposkytoval přátelské půjčky, ale realizoval svou předchozí nabídku,“ uvedl soudce s odkazem na nabídku Bárty na finanční pomoc svým kolegům. Jejím smyslem bylo zabránit debatě poslanců nad zákonem, který se dotkl jejich příjmů. Bárta se podle soudce dopustil úplatku, jehož definici může podle něj naplnit i půjčka. Neslučitelnost těchto dvou termínů je podle Šotta mylná.

Škárkovo jednání bylo podle soudce značně zákeřné

Při vyměřování výše trestu pro Víta Bártu soud přihlédl k jeho dosavadní beztrestnosti. Maximální možná výměra za trestný čin uplácení činí šest let. Také u Škárky soud přihlédl k tomu, že nebyl nikdy trestán a dosud žil řádným životem. „Tím výčet polehčujících okolností končí,“ prohlásil soudce s tím, že Škárka peníze z Bárty vylákal, aby jej následně dehonestoval. Škárkovo jednání proto označil za „značně zákeřné“.

Bárta se prý stal obětí provokace svých spolustraníků. Jde o exces v jeho slušném životě. K činu se přiznal, i když se domníval, že to není trestný čin. „Jeho motiv byl lidsky pochopitelný,“ řekl soudce. Polehčující okolnosti podle Šotta převážily. U Škárky byl mnohem přísnější. Poslanec prý jednal ze zavrženíhodných pohnutek. Přijetí peněz byl jen prostředek k jeho plánu.

Oba odsouzení se proti trestu na místě odvolali

„Jeho jednání bylo natolik hanebné, že veřejný zájem vyžaduje, aby nevykonával veřejnou funkci,“ zdůvodnil Jan Šott, proč soud zakázal Škárkovi na deset let vykonávat funkci poslance. Oba obžalované posléze poučil, že se mohou odvolat proti rozsudku ve lhůtě osmi dnů od doručení písemného vyhotovení. Soud také rozhodl o propadnutí 665 tisíc korun, které Bárta použil k uplácení.

Zatímco Bárta i Škárka se odvolali proti výroku o trestu hned, státní zástupkyně si lhůtu na odvolání ponechala. Ani jeden z odsouzených nechtěl při odchodu ze soudní síně rozsudek pro média komentovat. Bárta později prohlásil, že rezignuje na funkci předsedy poslaneckého klubu, pozastaví své členství ve VV. O tom, že by se vzdal i poslaneckého mandátu, se však nezmínil.

Trest pro Bártu podle Nečase koalici neohrožuje

Premiér Petr Nečas bere rozhodnutí nezávislého soudu na vědomí. „Vít Bárta sám předem avizoval, že v případě odsouzení bezprostředně poté odejde z politiky, a já osobně očekávám, že tato svoje slova naplní. Jiné řešení si vzhledem k rozsudku nedokážu představit,“ uvedl v tiskovém prohlášení Nečas. „Koaliční program je založen na dohodě politických stran a rozsudek nad jedním představitelem jedné z koaličních stran jeho naplňování neohrožuje,“ dodal předseda ODS.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík považuje za samozřejmé, že se v co nejkratším čase vzdají oba odsouzení své poslanecké funkce. „Rozsudek vítám, je to naděje, že se politika může vrátit do lepších časů. Očekávám, že teď v nejbližších hodinách složí Vít Bárta i Jaroslav Škárka poslanecký mandát,“ říká Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…