Jihočeská ČSSD má vybráno. Krajskou kandidátku povede opět Zimola

14.04.2012 19:20

Hejtman Jiří Zimola má už definitivně potvrzeno, že jej jeho spolustraníci z ČSSD chtějí znovu za hejtmana. Proto i v letošních podzimních krajských volbách bude jako lídr na kandidátce sociální demokracie. Kolem sebe bude mít staré známé tváře.

Jihočeská ČSSD má vybráno. Krajskou kandidátku povede opět Zimola
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Na druhém místě bude vícehejtmanka pro zdravotnictví, bývalá starostka Milevska Ivana Stráská. A to i přesto, že před časem se o ní hovořilo jako o velmi slabém článku bez potřebné podpory. Na třetím místě bude Zimolův kamarád, krajský radní a starosta Českých Velenic, které se potýkají s prostitucí právě kvůli tomu, že přímo sousedí s rakouským Gmündem a šlapkám se tu daří – Jaromír Slíva.

O lídrovi na kandidátce rozhodli na krajské konferenci členové ČSSD. Paradoxem je, že se volba konala v Hluboké nad Vltavou. V baště „kmotra“ Pavla Dlouhého, o kterém se hovoří jako o vrchním hybateli české politiky. „Krajská konference se zde konala po několikáté. Nevidím v tom nic špatného ani dvojsmyslného,“ řekl hejtman Zimola.

I když se Dlouhý z ODS krajské konference ČSSD pochopitelně nezúčastnil, zřejmě už dopředu věděl, že Zimola bude tahounem pro sociální demokraty na jihu Čech.

Proti Zimolovi půjde z ODS Jirsa

ODS má svého koně – dokonce místního starostu a senátora Tomáše Jirsu. Ale na kandidátce jako osmička je i fotbalista Karel Poborský.

Zatímco ODS sází na zvučná jména, socialisté na prověřené členy. Na starosty nebo své poslance. Na kandidátce je třeba náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch, anebo současná poslankyně Vlasta Bohdalová.

„My rozhodně nechceme lákat voliče na hvězdy uměleckého nebo sportovního nebe. Jsem však přesvědčen, že jim nabízíme silný tým, jehož členové už odvedli v komunální politice kus práce pro občany svých obcí,“ okomentoval krajskou kandidátku hejtman a krajský předseda ČSSD Jiří Zimola.

Sociální demokraté počítají, že letos minimálně obhájí svých jedenadvacet mandátů a budou hrát klíčovou roli při sestavovaní vedení kraje, stejně jako před čtyřmi lety.

Mezi ODS a ČSSD chtějí vrazit klín Jihočeši 2012

Tenkrát poprvé porazili ODS. Nakonec s ní vytvořili velkou koalici. To se ale například nelíbí mnoha starostům z jiných stran či uskupení. Proto založili sdružení Jihočeši 2012, které si klade za cíl dostat se na kraj a ovládnout přední pozice.

Podle slov předsedy sdružení a starosty Kovářova na Písecku Pavla Hrocha (KDU-ČSL) mají velkou šanci udělat vše proto, aby peníze rozdělované pro obce a města, byly rozdělovány transparentněji a spravedlivěji.

„Většina peněz jde do míst, odkud jsou klíčové postavy ČSSD. Třeba na Novobystřicko, odkud pochází hejtman, či do jiných lokalit. Na jiná místa v kraji se zase nedostane vůbec,“ říkají Jihočeši 2012.

Jejich lídrem by mohl být buď poslanec Michal Doktor, který nedávno opustil řady ODS, nebo současný ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích Luboš Průša.

Proti Jiřímu Zimolovi se v krajských volbách postaví za ODS Tomáš Jirsa. Mimo jiné ale osobně velký kamarád. A ten má eventuální šanci jej porazit. Jirsu Jihočeši znají jako sice trochu „velkoústého“, ale za to pracovitého a slušného člověka, který se k lidem chová vstřícně a dokáže i pomoci.

I komunisté mají v kraji ambice

Za KSČM je lídrem jihočeský místopředseda strany Petr Braný. Ten doufá, že komunisté výrazně překročí hranici deseti mandátů, které dostali před čtyřmi lety.

Své kandidáty postaví i TOP 09 – Starostové a nezávislí nebo i lidovci. Kdo nakonec obsadí nejvyšší posty, nebo zda se na nich udrží stávající garnitura, není vůbec jasné. Situace okolo voleb bude velmi zajímavá a nutno podotknout i podle politologů a pozorovatelů – nikdo si nemůže být ničím zcela jistý.

Mezi klíčové věci kraje, které ale hýbou celým Českem, je dostavba potřebné dálnice D3, dostavba III. a IV. bloku Jaderné elektrárny Temelín i stabilizace národního podniku Budějovický Budvar. Pak samozřejmě rozvoj kraje a zachování zdravotnictví v daném rozsahu. Ke všemu se přidává ještě i kauza okolo NP Šumava a tolik přetřásaného kůrovce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …