Prasatům je smutno, mají žít v houfech, žádá EU. Kvůli ní maso podraží

21.04.2012 20:31

Po vajíčkách přišlo na řadu vepřové maso. Tradiční vepřo knedlo zelo se tak hospodyňkám možná již brzy prodraží. Za vším opět stojí Evropská komise. Politici se domnívají, že březí zvířata by se měla chovat ve skupinách, aby nebylo prasnicím smutno.

Prasatům je smutno, mají žít v houfech, žádá EU. Kvůli ní maso podraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozpůlené prase na zabijačce

Velká část zemědělců pravděpodobně nestihne přestavit kotce, proto jim hrozí zavření. Na trhu bude méně prasat a v České republice může vepřové maso podražit až o 20 procent.

Prasnicím je smutno

Není to přitom žádná novinka: “Jedná se o směrnici 2008/120/ES, která je řádně implementovaná do české legislativy, do vyhlášky 208/2004 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat a to novelou v r. 2009 a je tedy dávno platná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Jan Žáček tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství.  Chovatelé tak měli dostatek času na přestavbu vepřínů. Pokud to neučinili, mohou počítat se sankcí: “Každý, kdo neplní ustanovení vyplývající ze zákona 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání si může odpovídající sankci najít v tomto zákoně, v části sedmé - správní delikty,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz Žáček. Doposud byly jednotlivé prasnice chovány po jedné v malém prostoru. Podle Evropské komise toto ale psychickému stavu prasnic nesvědčí. Odborníci se shodují: “Prase je zvíře žijící v tlupách,“ souhlasí s Evropskou komisí Žáček. Většina zemědělců tak musela přestavět kotce, aby v nich prasnice mohly žít pohromadě.

Češi jsou závislí na dovozu vepřového

Čeští chovatelé s tím ve větší míře potíže neměli. Více než pětadevadesát procent z nich podmínku stihlo splnit. Přesto Češi doplatí na Evropskou unii, kde všude tak ukázněné zemědělce nemají. Zhruba třetina zemědělců v Evropské unii ještě podmínky nesplnila. Pokud tak nestihnou do konce roku, mohou jejich vepříny zavřít. Česká republika je přitom z poloviny závislá na dovozu vepřového masa. Jen v minulém roce k nám bylo přivezeno jedenadvacet tun masa ze zahraničí. Přestože jsou naši chovatelé vepřů ukáznění, českému spotřebiteli to k ničemu není. Z vlastních zdrojů nepokryjeme spotřebu vepřového masa, a proto se musíme připravit na jeho prodražení. Řízek by tak mohl stát až o dvacet korun více za kilo. Každý Čech přitom sní ročně tak 40 kg vepřového.

Urbánková z Albertu: Ceny jsou už teď vysoké

Prodejny Lidl zdražení nevylučují, naopak:  “Ceny jsou určovány trhem. Nedokážeme odhadnout vývoj na trhu s vepřovým masem,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Lucie Borovičková tisková mluvčí prodejen Lidl.

Podle tiskové mluvčí Supermarketů a hypermarketů Albert Judity Urbánkové jsou i dnes ceny vepřového vysoké: “Ceny vepřového masa jsou již v tuhle chvíli poměrně vysoké a neočekáváme jejich výrazný růst. Vepřové maso pro prodejny Albert nakupujeme od špičkových dodavatelů, kteří mají chovy na nejvyšší možné úrovni a s přechodem na požadavky nové legislativy nemají potíže,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Urbánková. Ceny vepřového v Albertu se nyní přitom pohybují pod cenou na trhu: “Ceny se hodně liší podle druhu masa a podle úpravy či balení, masných výrobků prodáváme opravdu hodně. Pro ilustraci například vepřová krkovice s kostí stojí standardně 104 Kč za 1 kg, nyní je však v supermarketech Albert v akci a akční cena je 74,90 Kč, vepřová krkovice bez kosti stojí 133 Kč,“ doplňuje Urbánková.

Někteří lidé tak s láskou vzpomínají na časy, kdy každá rodina na venkově chovala prase: “Jako kluk si pamatuji, že jsme měli doma prasata, to se ví. A zabijačka, to byla hotová slavnost, sešla se celá vesnice. Jednou u nás, jindy jsme zase pomáhali u sousedů, vždy jsme dali nebo dostali výslužku. A to byly panečku jelita a jitrničky a ten ovárek.. To dneska už nekoupíte. Prostě poctivě vykrmené domácí prasátko. Jenže dnes je to samé nařízení, předpis, málem vás zavřou, že si s prasátkem nepovídáte, aby mu nebylo smutno. To se už nevyplatí. Ale dřív zabijačky lidi tak nějak stmelily a i to jídlo mělo jinou kvalitu,“ vzpomíná na staré dobré časy pan Josef z Hodonínska.

Chovatelům zbývá posledních několik měsíců, aby své kotce pro prasnice přizpůsobili požadavkům Evropské komise.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …