Pryč s vládou i prezidentem, znělo Ostravou. Lidem už došla trpělivost

16.04.2012 10:32

REPORTÁŽ Ani vytrvalý déšť a chladné počasí kolem 10 stupňů neodradil příznivce Holešovské výzvy, aby se sešli v neděli na ostravském Masarykově náměstí už po šestnácté hodině odpoledne. To totiž začal zpívat na provizorním pódiu jako poctu Karlu Krylovi zlínský zpěvák Ziggy Horváth. Nejprve pár desítek lidí, pak přicházeli další... Někteří přišli s deštníkem, jiní se choulili v pláštěnce, jiní jen tak mokli.

Pryč s vládou i prezidentem, znělo Ostravou. Lidem už došla trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úbytek lidu byl znatelný, posuďte sami

Zatímco se lidé scházeli, podepisovali petici a kupovali si za dvacetikorunu žlutou placku s nápisem „Stydím se za vládu a prezidenta ČR“, lídr Holešovské výzvy Moravskoslezského kraje mluvil s ženou, která byla označena zcela jinou bleděmodrou plackou. „Jsem z organizace Skutečná demokracie, což je myšlenkový proud, který se oddělil od Holešovské výzvy. A chtěla jsem po panu Fiedlerovi, aby lidem vysvětlil, jaký rozdíl je mezi skutečnou demokracií a přímou demokracií,“ řekla ParlamentnimListům.cz žena, která si říká mamka Soňa a podle svých slov mluví za všechny nespokojené mamky z Ostravska.


„Byla bych ráda, aby mé děti vyrůstaly v zemi, kde je větší klid, a ne, že se budeme stresovat, zda bude příští výplata, zda budeme mít na základní věci. Proto jsme v ulicích. Vláda se nestará o základní potřeby lidí a to je střecha nad hlavou a výživa,“ řekla mamka Soňa. Nejvíc ji vadí, že morálka za posledních 22 let sklouzla hodně hluboko a projevuje se to všude.


Československou hymnu si nahlas zpívalo několik demonstrantů


Úderem 17 hodiny začala oficiální část demonstrace, kterou zahájila Československá hymna. Nahlas si ji zpívalo hodně demonstrantů, což Karla Fiedlera inspirovalo k otázce, kolik demonstrujících se hlásí ke slovenské a k polské národnosti. Pak už začaly projevy, které byly překládané písničkami zpěváka Horvátha.


Ten přiznal, že nebral vážně Karla Kryla a teď ho to velmi mrzí. „Nebral jsem ho vážně ve všech směrech, nebral jsem ho vážně, že by to mohlo až takto skončit, až za tak dlouho. Věřil jsem, že to, co tady naši představitelé startovali v roce 1992-93, by se mohlo zhroutit daleko dříve. Ale Karel nepředpokládal, že to bude tak rychle a v tom jsme se rozcházeli. A to mne mrzí,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Horváth, který se v mnoha směrech shoduje s názory Holešovské výzvy, ale o restitucích si myslí, že je to ostuda České republiky, která trvá 22 let. „Měly být už dávno vypořádány.“


V Ostravě se domluvit dokázali


Zatím na pódiu Karel Fiedler zdůraznil, že ostravská Holešovská výzva se dokázala domluvit jak s místními odboráři, organizací ProAlt a také s dalšími občanskými iniciativami a očekává, že se tyto organizace i přes neshody domluví také na státní pražské úrovni.


To, že je třeba spojit síly, na pódiu potvrdil také zástupce základní odborové organizace DOSIA při ostravském dopravním podniku.
Mezi demonstranty byl také odborář z Arceloru Mittal Vítězslav Prak. „Já tady dnes nejsem za odborovou organizaci, ale jsem tu jako občan Prak. Samozřejmě souhlasím s tím, že tahle vláda by měla skončit a musím říct, že nejsem zrovna šťastný z toho, koho máme za prezidenta. Nicméně vidíte to sama. Ostrava má přes 300 tisíc lidí a tady je pár stovek lidí. Zřejmě se lidé mají ještě moc dobře,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Prak.


Mezitím se mezi demonstranty objevili příznivci DSSS, kteří přítomným rozdávali své noviny a letáky. Karel Fiedler na to z pódia upozornil s tím, že Holešovská výzva se od této iniciativy distancuje.

Prezident nerespektuje zákony, které sám podepsal


Filip Šimeček z ostravské organizace ProAlt také zdůraznil jasný cíl, domluvit se s Holešovskou výzvou, i když je spoustu věcí, na kterých se jednotlivé organizace neshodnou. „Žijeme v době, kdy se prezident republiky podobá spíše absolutistickému tvorovi, který nerespektuje ani zákony, které si sám podepsal, a k samotné ústavě se chová jako k cáru papíru. Tentýž politik má tolik drzosti, že studenty prohlásí za parazity a pracující za lůzu. Jakýkoliv pokus o reformu tento prominent kleptokracie považuje za útok na demokracii,“ řekl Šimeček s tím, že občany ČR čeká ještě hodně demonstrací, podpisů na petice a potyček s představiteli moci. „Mysleme na to co odpovíme svým dětem, a svým vnukům, když se nás zeptají, co jsme dělali, když politici rozkrádali tuto zemi, kterou naši otcové desetiletí budovali, co jim řekneme?“ ptá se Šimeček, který v Ostravě učí občanku a češtinu.


Došlo i na veršovanou výzvu k vládě


S veršovanou výzvou na pódium vystoupila Irena Pláteníková, knihovnice z Frýdku-Místku: „Chci poslat vzkaz naší vládě, i když nevím, zda naší, protože takovou my nechceme, takovou veršovanou výzvu k odchodu vlády. Smekněte všichni čepici a podejte už demisi, sklapněte podpatky, ukliďte si po sobě odpadky, neřiďte všechno jen z Prahy, zameťte před svými prahy, vyčistěte si stoly, a nedělejte z nás pořád jen voly,“ deklamovala Pláteníková.


Policisté, kteří celou dobu stáli na hlídce na ostravském Masarykově náměstí, odhadli účast tentokrát jen na pár stovek lidí. Karel Fiedler to odhadl na tisíc až dva tisíce účastníků. Zklamán však nebyl: „Těch lidí sice nebylo tolik jako v březnu, ale přes nepřízeň počasí, která vládla, přes všechny nepříznivé okolnosti, jakými jsou útoky proti holešovské výzvě, občané prokázali i v tomto nepříznivém počasí svou občanskou odhodlanost a statečnost a přišli nás podpořit. Myslím si, že v tomto nepříznivém počasí, je i tento počet lidí, pro nás úspěch,“ řekl Fiedler pro parlamentniListy.cz po skončení demonstrace.


Fiedler: Je to od Vandase vychytralost


Nelíbí se mu, že si DSSS zaregistrovala Holešovskou výzvu. „Je to za prvé z jeho strany vychytralost, snaha zneužít úspěchů, které HV měla. Prostě je to amorální, nedělá se to, co k tomu dodat víc… Vypovídá to něco o této straně a o tomto člověku,“ uvedl Fiedler, který se rozhodně chystá také na pražskou demonstraci 21. dubna.


„Tak jak jsem už naznačil, my jsme v Ostravě skutečně navázali spolupráci s odboráři a s jinými iniciativami a takhle spolu organizujeme i tyto odjezdy do Prahy. Za Holešovskou výzvu občané chtějí jet, pojedou a pojedeme dohromady s ostatními autobusy a vlaky. Kolik nás bude, nevím. Jde to jen velmi těžko odhadnout. Ale informace, které se k nám dostávají, vypovídají o tom, že do Prahy se z Ostravska chystá opravdu velké množství lidí. Zájemci se mohou přihlásit na stránkách HV, ProAlt, nebo odborářů, kde najdou podrobnější informace,“ uvedl Fiedler.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…