Návštěva Varů přinesla ministryni Hanákové těžké chvíle

19.04.2012 12:10

Kombinace nezkušenosti a průšvihů, které musí řešit ministerstvo kultury, připravuje perné chvilky jeho šéfce Aleně Hanákové (TOP 09). Když se minulý týden vypravila do Karlových Varů, kde si většina prominentů spíše dopřeje ozdravnou kúru nebo nějaké povyražení, čekalo ji hned několik nepříjemných úkolů, které jí jako horký brambor přehodili její předchůdci. Jak dlouho jí ještě vydrží její přesvědčení, že má štěstí, že je šéfkou nejkrásnějšího ministerstva?

Návštěva Varů přinesla ministryni Hanákové těžké chvíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Jen co dorazila do lázní, zgustla si na ní moderátorka Událostí komentářů na ČT Daniela  Drtinová a podrobila ji dálkovému výslechu ohledně čerstvě zrušeného výběrového řízení na pozici ředitele Národního divadla. Hanáková se na pozadí Mlýnské kolonády bohužel  prezentovala podobně nešťastně, jako když ve stejném pořadu prozradila naprostou neznalost v problematice církevních restitucí. Přece jenom se na ní ale projevil jistý mediální výcvik, protože si tentokrát trvala na svém a důsledně opakovala naučené fráze a výmluvy. 

Dodržím linii jako James Bond!

A jen  se probrala z další noční můry, čekal jí ještě horší patálie. Do chátrajících Lázní I svolala tiskovou konferenci na téma jejich záchrany. Učinila totéž, co její předchůdci, prohlédla si unikátní historickou, památkově chráněnou budovu a s bezelstností sobě vlastní řekla přítomným novinářům: “Dodržím tu linii všech předešlých ministrů, kteří stáli na schodech jako James Bond těchto Císařských lázní. Já se budu moc snažit a budu si přát, aby  Císařské lázně získaly od státu peníze.“ Přáli si to i její předchůdci, opravu lázní slibují jako mantru i místní politici a dokonce se kvůli tomu nejednou pohádali. Výsledek je ale stále v nedohlednu, paradoxem je, že se atraktivní objekt dočkal malé  kosmetické opravy jen kvůli natáčení další bondovky.


Aspoň střecha


Kraj stále nemá na generální opravu potřebné peníze, jistá není ani dotace z ministerstva kultury, ani z Evropské unie. Potvrdila nám to tisková mluvčí Krajského úřadu  v Karlových Varech Andrea Bocková: “Zatím se podařilo získat pouze dotaci na opravu střechy z Programu na záchranu architektonického dědictví Ministerstva kultury. Náklady na rekonstrukci dosáhly 2,9 milionu korun, kraj  přispěl 400 tisíci korunami na zakoupení břidlice. Oprava kopule a restaurátorské práce na ozdobných prvcích na střeše trvaly zhruba čtyři měsíce a skončily v prosinci. Nyní připravujeme komplexní rekonstrukci. Kraj už podal žádost o dotaci ve výši 250 milionů korun z Integrovaného  operačního programu ministerstva kultury. Další dotaci ve výši 150 milionů korun by mohl dostat z Regionálního operačního programu. Dotace z něj je ale vázaná na poskytnutí dotace z ministerstva kultury. Celkové náklady byly podle projektu odhadnuty až na 900 milionů. Kraj  věří, že se ve výběrovém řízení na dodavatele podaří dosáhnout podstatně nižší konečné ceny,“ upřesnila pro ParlamentníListy.cz. Andrea Bocková.

Bude vůbec ministerstvo existovat?


Podle příslibu ministryně by mohly peníze na opravu Lázní I dorazit již v červnu. Mnozí insideři jsou však opatrní. Jeden z nich nám řekl: “To už slíbil každý  ministr, který do Varů přijel. Je spíše otázkou, zda paní Hanáková bude do června ještě ve své funkci a zda vůbec ještě bude ministerstvo existovat.“ Ostatně pro novináře je každoroční slib, že budou Lázně I opraveny, evergreen, táhnoucí se několik let. Stačí si projít články, zveřejněné na toto téma v Parlamentních Listech. Poslanec parlamentu Rudolf Chlad (TOP 09) se však  zrušení ministerstva kultury nebojí: “To není jen tak ho vyškrtnout. Doufám, že ještě vydrží. Ostatně problémy v Karlových Varech a Kyselce, kdy se nelze bez pomoci ministerstva kultury obejít, jsou důkazem, jak je v naší zemi, plné památek a kulturních akcí, toto ministerstvo důležité.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…