Moroz prý slídil za Skokanem. Blbosti a pomluvy, tvrdí obávaný Bártův muž

18.04.2012 20:50

Bývalý náměstek ministra vnitra Radka Johna Michal Moroz stojí podle komentátora Bohumila Pečinky částečně za rozkolem Věcí veřejných. Přemlouval prý poslance k oddanosti k Vítu Bártovi i za pomoci výhrůžek, až to Karolína Peake nevydržela a stranu opustila.

Moroz prý slídil za Skokanem. Blbosti a pomluvy, tvrdí obávaný Bártův muž
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Michal Moroz

Na páteční výkonné radě Věcí veřejných Moroz podle Pečinky vyhazoval na Bártův pokyn členy grémia za dveře, kde se je prý pokoušel pod výhrůžkami přesvědčovat k podpoře Bárty, čemuž  Karolína Peake odmítla přihlížet a proti Morozově chování se ohradila. Peake později pro Český rozhlas na dotaz, zda je pravda, že Vít Bárta přišel s novým modelem, že by stranu měli řídit Moroz spolu s politologem Janem Kubáčkem, odpověděla „Jejich jména byla zmíněna jako jména lidí, kterým věří a na které bychom se měli obrátit v případě, že chceme pomoci při řízení strany.“  

Informaci o Morozově chování na grémiu částečně potvrdil Poslanec VV Viktor Paggio (z tábora Karolíny Peake). Sám sice na poradě grémií nebyl (ani nemohl), nicméně redakci sdělil, že slyšel o Morozově účastenství a podivných pozvánkách za dveře. Paggiovi tato skutečnost přijde podivná, neboť Moroz tam z žádného titulu neměl co dělat.

Sbíral Moroz "komro" na poslance VV?

Podle bývalého poslance strany Jaroslava Škárky měl Moroz po celou dobu existence strany jiné úkoly, pročež se ho ostatní členové báli. „Shromažďoval kompromitující materiály, jsem o tom přesvědčen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nepravomocně odsouzený poslanec. Moroz vypovídal u soudu s Bártou a podle Škárky tam byl v podstatě po celou dobu přelíčení.

Michal Moroz se proti osočení, že byl měl shromažďovat kompromitující materiály na jednotlivé poslance, ohradil. „Blbosti a pomluvy nekomentuji,“ odpověděl redakci. Na porady Věcí veřejných ale prý chodí, je–li daným orgánem pozván.

Podle důvěryhodných zdrojů redakce by mohl Moroz mít uschovány kompromitující materiál na poslance Petra Skokana, bývalého hejtmana Libereckého kraje za (ODS). Tomuto tvrzení částečně napomáhá skutečnost, že se Skokan nepřiklonil k rebelii Karolíny Peake, která stejně jako Skokan byla v minulosti člen ODS, ale zůstal věrně po boku Víta Bárty.

Nečasovi ležel v žaludku

Podle premiéra Petra Nečase představoval bývalý strategický náměstek ministra vnitra bez příslušného stupně prověrky NBÚ bezpečnostní hrozbu pro stát. Nečasovi také vadilo, že je až příliš spojen s byznysem soukromých bezpečnostních agentur. Moroz nakonec z postu náměstka odešel a o prověrku na stupeň tajné si zažádal. V průběhu prověřování nicméně požádal o přerušení testování důvěryhodnosti své osoby. Spolupráci s ním si pochvaloval někdejší Johnův předchůdce Martin Pecina, který jej považoval za nesmírně inteligentního člověka schopného řídit celý resort.

Tlustý mu to nezapomene

Moroz vstoupil do povědomí v roce 2006 jako svědek u soudu mezi tehdejší předsedkyní SNK-ED Janou Hybáškovou a ministrem financí Vlastimilem Tlustým. Hybášková tehdy obvinila Tlustého, že si řekl o úplatek, což se neprokázalo. "Po řadě měsíců jsem celý soudní proces vyhrál, ale záhy jsem byl z postu ministra odvolán. Pošpinila mi kredit. Teprve dnes je zřejmé, že si to nevymyslela ona, ale ten, kdo jí tuto nepravdivou informaci sdělil a tím je, jak dokládá policejní vyšetřovací spis, současný náměstek ministra vnitra,“ uvedl v minulosti pro redakci Tlustý, který si dodnes klade otázku, kdo za Morozem stál. Jedno je jisté, po Tlustém se ujal úřadu Miroslav Kalousek a s krátkými přestávkami řídí státní kasu dodnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…