Ministerstvo zaregistrovalo protivládní noviny. Jmenují se Holešovská výzva

23.04.2012 20:21

Současné půtky ve dvou Holešovských výzvách (ovšem jen jedné registrované) a Holešovském hnutí 2012 pokračují. Ačkoli děj nabírá každým dnem trochu jiný směr a zorientovat se začíná být velmi těžké, jisté je, že závěrem minulého týdne vznikly i noviny s názvem Holešovská výzva. Vydává je Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS).

Ministerstvo zaregistrovalo protivládní noviny. Jmenují se Holešovská výzva
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace Holešovské výzvy na Václavském náměstí

DSSS, která využila toho, že vedení původní Holešovské výzvy (HV), která vznikla vloni v prosinci, nenechalo zaregistrovat její název ani sdružení, v tuto chvíli sbírá trumfy. „Samozvaný „rušitel“ všech politických stran Slávek Popelka přišel o další registraci. Počátkem dubna si nespokojenci s praktikami vedení neregistrované iniciativy Holešovská výzva založili u ministerstva vnitra řádné občanské sdružení pod shodným názvem. Nyní se tato značka objevila i v evidenci ministerstva kultury – sdružení totiž bude vydávat stejnojmenné noviny,“ informuje na stránkách Holešovské výzvy, jež si nechala zaregistrovat počátkem dubna DSSS Jiří Štěpánek, mluvčí této iniciativy.

A jeho slova potvrdilo i ministerstvo kultury. „Periodikum Holešovská výzva bylo zapsáno do evidence ministerstva kultury 19. dubna 2012. Vydavatelem je občanské sdružení Holešovská výzva,“ sdělila úřednice ministerstva. Výpis z evidence si lze ověřit i na jeho oficiálních internetových stránkách.

Rozbijí Holešovskou výzvu jen boj o moc?

Zdá se tedy, že ran na bedra původních zakladatelů a těch, kteří by rádi v myšlence pokračovali i za cenu změny názvu, přibývá. O to bolestivější je, že neshody rozbíjejí samotnou Holešovskou výzvu, která de facto dnes už jako by neexistovala, tím, že se řada lidí odmítla přidat k nově vzniklému Holešovskému hnutí 2012. Důvody si lze domýšlet. Jde o hru o zásluhy, ješitnost, falešnou hrdost, nekritičnost ke svým schopnostem? Úsudek nechávají ParlamentníListy.cz na čtenáři. Proto, aby se přeci jen i laik mohl lépe orientovat a mohl se objektivně rozhodnout, přinášejí alespoň základní fakta.

Web původní Holešovské výzvy

Web Holešovské výzvy "ukradené" Dělnickou stranou sociální spravedlnosti

Holešovská výzva na sebe poprvé upozornila svým obsahem vloni v prosinci. Oslovila tisíce lidí, poté, co o ní informovaly jako jediné v zemi ParlamentníListy.cz, šířily se z velké části sympatie k ní skoro lavinovitě. Na rozdíl od jiných protestních iniciativ, přinášela něco jiného. Chtěla sjednotit všechny iniciativy a sdružení, neměla žádné politické krytí a získávala si raketově lidi po celé České republice.

U zrodu Holešovské výzvy stály tisíce sympatizantů

To, že se proti ní objevily i kritické hlasy většinou z řad některých pravicově smýšlejících osobností, sympatizantům nevadilo – ba naopak, nahrávalo to další. První zásadní rozkol bylo možné zaznamenat na konci ledna – na megakonferenci, na které mělo dojít k zásadnímu ustanovení toho, jak dále bude Holešovská výzva vystupovat a pokračovat. Tehdy došlo k rozkolu mezi Slávkem Popelkou a Václavem Princem – údajně kvůli tomu, že Václav Princ chtěl na konferenci pozvat zástupce ČSSD a KSČM. Ať už byla pravda na straně toho, či onoho, jisté je, že Princ byl po této konferenci z vedení vyloučen. A to i přesto, že opakovaně připomínal, že to byl právě on a nikoli prý Slávek Popelka, kdo Holešovskou výzvu vytvořil. Spolu s Princem odešlo i několik dalších osobností.

K dalšímu rozbroji došlo těsně před 15. březnem, kdy se myšlence Holešovské výzvy podařilo dostat za pomoci tisíců letáků a ozvučených aut do ulic tisíce lidí po celé ČR. Tentokrát šlo o kontroverzního taxikáře Zdeňka Ponerta a Miloše Cacha, kteří byli od oficiálních aktivit Holešovské výzvy odříznuti. Ti pak začali vyvíjet protivládní iniciativy samostatně, pod hlavičkou Skutečné demokracie  – jednou proti nim i poměrně tvrdě zasahovala policie. To, co se opravdu mezi těmito muži odehrálo, jaké byly motivy spolupráci ukončit a zda byly důvody na jedné či druhé straně oprávněné, ví zřejmě asi jen samotní účastníci.

Holešovskou výzvu opustil později i kontroverzní taxikář

Začátkem dubna, tedy ještě před tím, než proběhla další z plánovaných velkých demonstrací 15. dubna, přišla další rána. Dělnická strana sociální spravedlnosti si nechala Holešovskou výzvu zaregistrovat, protože zjistila, že dosud přes mnohoměsíční aktivity, zaregistrována není. A všechny akce, které se v polovině dubna uskutečnily, již představuje jako své akce. Dokonce na nich rozdává nejen pozvánky na další své demonstrace, ale i přihlášky. Na stránkách Holešovské výzvy, nyní již právně spadající pod DSSS, nechybí ani známé žluté kolečko, které si původní sympatizanti kupovali a připichovali na klopy. Rozdíl je pouze ve slovech, jež jsou tam uvedena. K završení všeho, jak již bylo uvedeno, si zaregistrovala DSSS i vydávání novin s názvem Holešovská výzva.

A jak na to reagují lidé z vedení té původní, v současné době postižené Holešovské výzvy, která po právní stránce již ale vlastně jakoby neexistuje?

„Půjdeme dál, nenecháme se zastrašit. Byl to prostě útok a snaha nás rozbít a poškodit. Nesmíme se tím nechat znepokojit,“ řekl ParlamentnímListům.cz Slávek Popelka. Na dotaz, zda neuvažuje o tom, že by přece jen v zájmu myšlenky, které věnoval on i ostatní zdarma tolik svého času a energie, změnil název Holešovské výzvy, reagoval jednoznačně odmítavě. „Oni nám to ukradli, my nemáme důvod odstupovat,“ řekl ještě.

Jen výkřiky něčeho, jít dál nemůžeme. Je potřeba koncepce

Část lidí původní Holešovské výzvy však má jiný názor, a tak dochází k rozštěpení dalšímu. "Vystačit si jen vykřikováním toho, co uděláme a nechceme, dlouho nejde. Je potřeba udělat nezbytné právní kroky, aby se situace neopakovala a nabídnout i nějaké odborné základy pro vytvoření stanov, cílů, pravidel. Právní vakuum, jež dosud v Holešovské výzvě bylo, už tolerovat nelze,“  řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí původní Holešovské výzvy a zakladatel Holešovského hnutí 2012 Jaroslav Petr. Jak prozradil v minulých dnech, byla jak Slávku Popelkovi, tak i Vlastiboru Čermákovi – dvěma mužům z nejvyššího vedení původní Holešovské výzvy (HV), nabídnuta čestná spolupráce v nově vznikajícím politickém hnutí – Popelkovi například místo čestného předsedy. Oba však dosud spolupráci s hnutím odmítli.

Přitom, jak Jaroslav Petr vysvětlil, vznik Holešovského hnutí 2012, jež v tuto chvíli sbírá petiční podpisy a bude zaregistrováno prý do konce tohoto týdne, bylo nezbytnou nutností vyplývající z nepříjemností, jež vznikly zaregistrováním HV Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

Soudy znemožní Holešovské výzvě dál pokračovat. Proto pozměněný název?

„Budou zřejmě probíhat soudy. Ty trvají delší čas a než v nich bude vyneseno pravomocné rozhodnutí, museli bychom naše počínání zastavit. Pokud jsme vytvořili hnutí, z jehož názvu je jasné, že pokračuje v již nastíněných myšlenkách, je to jediné řešení nepříjemné situace, v které jsme se ocitli,“ vysvětlil Jaroslav Petr s tím, že v současné době se snaží přesvědčovat jednotlivá koordinační centra v českých městech, aby se přiklonila na jeho stranu. V tomto ohledu však Slávek Popelka doufá, že velkou podporu Petr nezíská.

Dělnická strana sociální spravedlnosti poukazuje přitom právě na neshody uvnitř původní HV. „Proto jsme do toho vstoupili. My jsme Holešovskou výzvu a její vývoj dlouho sledovali a s celou řadou věcí, jež uvádí, jako důvody své nespokojenosti, se ztotožňujeme. Bod po bodu to asi probírat netřeba, snad jediné nesplnitelné je to, aby se uskutečnil další vývoj bez politických stran. Lidé na to hodně slyšeli i v našich různých regionálních organizacích. Jenomže když viděli to, jak se vedení Holešovské výzvy není schopné na čemkoli shodnout, jak jdou proti sobě, byli z toho ti lidé otrávení a ptali se, proč to takhle končí. Rozhodli jsme se, že tu myšlenku nenecháme padnout a podpoříme ji. Proto jsme se nechali  zaregistrovat jako občanské sdružení s tímto názvem,“ sdělil již před několika dny ParlamentnímListům.cz Jiří Štěpánek, prezentující se jako zmocněnec DSSS. Jak dodal, jedním z dalších pádných důvodů byla prezentace vedení původní HV v médiích, která byla značně nepřesvědčivá a neprofesionální. 

To, zda jsou výše uvedené řádky popisem počátku definitivního konce myšlenky, jež měla potenciál, avšak skončila možná na nezdravých ambicích jedinců, ukáže nejbližší čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …