Asociálové na radnici, křičí Ostravané. Bojí se, že skončí na ulici nebo s dluhy

12.05.2012 17:05

Občanům obvodu Ostrava-Poruba se nelíbí právě probíhající privatizace bytů a zejména cena, která je stanovena na 6000 korun za metr čtvereční. Proto vzniklo sdružení na ochranu nájemníka, které bojuje za snížení ceny pro občany obvodu Poruba. Starosta Lumír Palyza (ČSSD) oponuje, že o koupi projevilo zájem osmdesát procent nájemců, kterých se prodej týká.

Asociálové na radnici, křičí Ostravané. Bojí se, že skončí na ulici nebo s dluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

„Domy jsou v katastrofálním technickém stavu. Po dlouhá léta se do nich neinvestovalo. Vedení radnice se starostou Ing. Palyzou si stojí za tou cenou. Vůbec nehledí, že více než 70 procent občanů jsou důchodci nebo matky samoživitelky a mají problém si tyto byty koupit nebo založit bytová družstva. Radnice jedná asociálně, jsou nepřístupní, žádné námitky je nezajímají. V první vlně se byty prodávaly cca za 75 000 korun a nyní je cena toho samého bytu 12 krát vyšší. Operují, že cena je nižší než tržní ceny bytu, ale již do toho nezapočítají cenu za společné prostory atd. Následná revitalizace a oprava domů nájemníky uvrhne do dluhů na dalších desítek let. Je v tom vidět osobní zájem, že by velké odměny za splnění úkolu? Celá privatizace a vedení obvodu Poruba je diskutabilní,“ píše se v emailu adresovaném ParlamentnímListům.cz.

Starosta Lumír Palyza však tvrdí, že ve druhé loni zahájené vlně prodeje obecních bytů projevilo zájem o koupi osmdesát procent nájemců, kterých se prodej týká. Prodej bytů a nebytových prostor je podle jeho slov založen na principu dobrovolnosti.

Drobné odměny zaměstnancům starosta nezakrývá

„Jde o exkluzivní nabídku stávajícím nájemcům, kteří se mohou rozhodnout, zda si byt odkoupí či zda zůstanou v nájemním vztahu. Nikdo z vedení nemá na prodeji bytového fondu osobní zájem. Jediným zájmem je, aby celý proces proběhl dle platné legislativy a nájemci mohli bydlet ve svém. Odměny za splnění úkolu, o nichž se zmiňuje pisatel, vyplatíme ve formě drobného finančního ohodnocení těm zaměstnancům radnice, kteří se procesu prodeje dlouhodobě věnují nad rámec svých pracovních povinností,“ argumentoval pro ParlamentníListy.cz Palyza, který je zároveň také zastupitelem Ostravy.

Poruba vlastní podle jeho slov k dnešnímu dni asi 1800 bytů, z nichž zhruba 1500 nabídl městský obvod nájemcům k prodeji. „K prodeji jsme nenabízeli byty zvláštního určení, což jsou například byty v domech s pečovatelskou službou nebo bezbariérové byty. Obvod nabídl nájemcům k odkupu všechny právně volné byty. Neznamená to však, že předpokládáme 100procentní zájem o všechny nabízené byty. Očekáváme, že nám po skončení druhé vlny prodeje zůstane bytový fond o velikosti asi 600 bytů,“ sdělil Palyza.

Šli jsme pod tržní cenu, tvrdí starosta

ParlamentníListy.cz zajímalo, jak radní došli k ceně bytu. Podle Palyzy městský obvod Poruba k základní ceně 6000 korun za metr čtvereční připočte cenu podílu pozemku, který je zastavěný domem a poměrné náklady na rekonstrukce domů, které provedl v letech 2007 až 2012. Náklady na starší opravy prý účtovat nebude.

„Základní cena byla zvolena v částce nižší, než je tržní cena, přičemž tato částka zohledňuje technický stav domu. Přihlédli jsme rovněž k právním předpisům upravujícím veřejnou podporu, a to právě s ohledem na fakt, že domy nebudou bytovým družstvům prodávány za tržní cenu. Rozdíl mezi stanovenou kupní cenou a tržní cenou proto nemůže u jednoho bytového družstva přesáhnout částku 200.000 EUR. Zastupitelstvo stanovilo kupní cenu empiricky a na základě doporučení Finančního výboru Zastupitelstva městského obvodu Poruba a Komise bytové, bytového fondu a jeho privatizace Rady městského obvodu Poruba,“ uvedl starosta.

Dlouho bylo nájemné v obecních bytech regulováno

Městský obvod Poruba získal bytové domy do svého vlastnictví v roce 1992, a to na základě zákona. Nájemné v nich bylo podle Palyzy po většinu této doby regulováno. První fáze prodeje bytového fondu probíhala v Ostravě Porubě v letech 1997 až 2002. Tehdy si nájemci odkoupili zhruba deset tisíc bytů. Obvod byty opravoval podle svých finančních možností. Jednalo se například o výměnu oken, opravu střech, zateplení štítových stěn, výměnu elektroinstalace, opravy výtahů, výměnu rozvodů vody a odpadů.

„Občan v dopise chybně uvádí, že nájemci budou platit i společné prostory. Každý nájemce byl informován, že kupní cena je tvořena podlahovou výměrou jeho bytu (krát 6000,- Kč) + cenou pozemku + náklady na rekonstrukce. Městský obvod Poruba opakovaně nájemce informoval, že informace o navýšení kupní ceny o výměru společných prostor je nepravdivá,“ sdělil Palyza.

Kdo si byt nekoupí, vystěhování se bát nemusí, dál bude nájemník

Na otázku ParlamentníchListů.cz, co se bude dít dál, pokud nájemník nebude mít na koupi svého bytu, starosta odpověděl: „Pokud v jeho domě bude založeno bytové družstvo, zůstane ve svém bytě bydlet na základě stávající kupní smlouvy, do níž vstoupí na straně pronajímatele bytové družstvo. Pokud nebude mít o koupi bytu zájem nájemce, jehož byt bude prodáván jako samostatná bytová jednotka, bude byt nadále užívat na základě stávající nájemní smlouvy a jeho pronajímatelem zůstane obec. Nikdo z nájemců není k odkoupení bytu nucen a jeho byt není nabízen k odkoupení třetí osobě.“

Podle něho je rovněž výhodou pro obyvatele obvodu, že radní ponechali nájemné v obecních bytech na úrovni posledního roku regulace, což je 50 korun za metr čtvereční a toto nájemné nenavyšuje. Nájemné je tedy v obecních bytech řádově o desítky korun za metr čtvereční nižší, než je tomu u bytů pronajímaných za tržní nájemné.

„Respektujeme právo občanů se sdružovat a komunikujeme s každým jednotlivcem i skupinou. Žádostem Sdružení na ochranu nájemníka o společná setkání jsme vždy vyhověli a poskytli jim veškeré údaje a informace, o které požádali,“ tvrdí redakci Palyza.

Startovací byty už nejsou, byly zneužívány

Nové byty tento ostravský městský obvod v současné době nestaví. Ze svého rozpočtu obvod v současné době podle Palyzy financuje dva domy s pečovatelskou službou určené pro seniory. Také financuje Centrum sociálních služeb, které provozuje byty pro matky s dětmi, které se ocitly v nepříznivé životní situaci, a také ubytovací zařízení azylového charakteru. Náklady na tyto aktivity se pohybují řádově v desítkách milionů korun.

„V roce 2000 jsme zřídili také 32 startovacích bytů, postupně však došlo k jejich zrušení. V praxi se totiž ukázalo, že nájemci tuto možnost bydlení zneužívají. Často docházelo k nedodržování platební morálky a také k hrubému porušování domovního řádu, kdy tito nájemci obtěžovali svým nevhodným chováním ostatní. Zaznamenali jsme i případy porušení nájemní smlouvy, kdy se nájemci odmítali po ukončení doby nájmu odstěhovat,“ sdělil starosta.

Kromě toho je na území městského obvodu ještě asi 6500 bytů RPG. S touto organizací městský obvod Poruba podle starosty spolupracuje v případech, že revitalizace veřejných prostranství prováděná obvodem navazuje na nemovitosti ve vlastnictví RPG a v případech správy domů, které jsou ve spoluvlastnictví s RPG. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …