Toto vážně řekl šéf odborů: Nas*aní lidé začnou politiky věšet na kandelábry

26.04.2012 15:14

České odbory a odboráři nelížou jen smetanu, často se také stávají terčem útoku. Hovoří se o nich jako o těch, kteří ohrožují demokracii, mají jediný program, a tím je zuřivost, a vyvolávají ve společnosti strach. Sami odboráři obvinění popírají. Ti, kteří porušují demokracii, prý sedí ve vládě. A za své činy budou tvrdě pykat.

Toto vážně řekl šéf odborů: Nas*aní lidé začnou politiky věšet na kandelábry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Role odborů a odborářů v české společnosti je nezastupitelná. V souvislosti s tím, že právě oni byli jedním z hlavních iniciátorů proběhlých protivládních demonstrací a týdne protestů, který vyvrcholil sobotní monstrakcí na Václavském náměstí, se o jejich roli v současné společnosti začalo hovořit více, než kdy dříve.

Kromě pozitivních ohlasů, které jejich aktivity vyvolávají, jsou ale mnoha lidem i trnem v oku. Servítky si ohledně odborů nebere třeba novinář a spisovatel Karel Steigerwald. Ve svém čtvrtečním komentáři v MF Dnes se do nich obul více než drsně.

Češi prý mají strach. Z odborářů

"Odborů se bojí celá společnost. Majitelé firem a společností i politici. Pro odbory totiž neplatí zákony. Mohou si dělat, co chtějí, na ulicích i v podnicích. Neozve se nikdo proti tomu, co páchají, všechno je dopředu amnestováno," píše novinář s tím, že jediný program odborů je zuřivost.

Pokud by prý do ulic kromě odborů a jejich příznivců vyšly i další tisíce lidí, kteří by naopak šli proti nim s cílem "svrhnout nadvládu odborů", ty by si nevěděly rady. Nic podobného si prý ve své slepé snaze zlikvidovat demokratický systém a nastolit odborářskou demokracii nepřipouští.

Šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík je podobnými nařčeními rozhořčen. "Jsou to sprostá nařčení, průměrně inteligentní Čech je nemůže brát vážně. Pan Steigerwald by odbory asi chtěl dostat do jižní Ameriky, myslí si, že navazují na ROH. To je ale velká chyba, od 90. let jsou odbory svébytným uskupením," řekl ParlamentnímListům.cz.

Dušek: K smíchu. Demokracie je díky nám

Také podle šéfa Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška jsou  tvrzení typu těch Steigerwaldových naprosto scestná. "Je to k smíchu. Kdyby nebylo odborů, které v roce 1989 nasadily kejhák, nikdo, ani pan Steigerwald, by si nemohl podobné věci dovolit napsat. Působil by v Rudém právu nebo nějakém komsomolském plátku. Za demokracii vděčí odborům, nebyli to studenti, ale odbory, kdo se zasadili o obnovení demokracie," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z odborářských lídrů.

Kalousek a Nečas? Pověsit na kandelábry

Proti eventuální demonstraci proti odborům nic nemá. "Jen ať ji svolají, třeba i pánové Nečas nebo Kalousek. Je ale jen otázka času, kdy právě je a další vládní kumpány začnou nasraní lidé věšet na kandelábry," dodal s tím, že si je navzdory Steigerwaldovu názoru vědom masivní podpory, kterou odbory napříč českou veřejností mají. Právě Češi jsou podle něho ale v artikulaci svých názorů na vládní establishment příliš pasivní. "Kdyby ve Francii byli ve vládě takoví zmetci jako tady, hořela by Paříž," uvedl odborář.

Odborářská strana? Ano

Při vědomí masivní podpory odborů se také nebrání vzniku politické platformy. Právě o té se v souvislosti s odbory dlouhodobě hovoří s tím, že by měla šanci i přesáhnout pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. "Tento návrh propaguji na setkáních odborů už nejmíň deset let. Vlády nás drancují a už je na čase, abychom se na vládnutí podíleli i my," uvedl Dušek s tím, že se vzrůstající kritikou vládního establishmentu podpora jeho návrhu vzrůstá. "Je možné, že doba pro vznik politické strany už brzy nastane," uzavřel odborář.

To šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek ale se svým odborářským kolegou nesouhlasí. "Nejsem zastánce názoru, že by odbory měly vstupovat do politiky, tento názor jsem nezměnil," uvedl pro redakci vrcholný představitel odborů.

Vůči obviněním, že se členů jeho "stavu" bojí česká společnost a že odbory narušují demokracii, se ale ostře vymezuje. "Pan Steigerwald asi žije na jiné planetě," obul se do novináře a spisovatele, který se naváží do odborů.

Ne odbory. To vláda nás dohnala na scestí

"Odbory nikdy nikomu nebránily, aby vyjadřoval svůj názor. Pokud někdo chce demonstrovat proti nim, ať to udělá, nebudeme mu bránit. Ale jsou to politické strany, ne odbory, kdo dostal Českou republiku na scestí," uzavřel Dufek s tím, že v boji proti vládním škrtformám budou odbory pokračovat i nadále.

Stejně jako další protivládní iniciativy odbory iniciovaly sobotní masový protest na Václavském náměstí, jehož se zúčastnilo okolo sta tisíc lidí. Stály také za předcházejícím týdnem protestů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …