Mladí komunisté vrací úder Štrougalovi: Dvacet let mlčel a krátil si čas tenisem a whisky

30.04.2012 21:07

Bývalý politik, ministr a premiér Československa Lubomír Štrougal, jenž byl členem nejužšího vedení KSČM, se nedávno nelichotivě vyjádřil o současné generaci mladých komunistů. Podle něj jsou mladí levičáci jen kluci pod vlivem radikálních názorů, nemají žádný program a chtějí se jen násilím dostat zpět k moci. Martin Peč, předseda Svazu mladých komunistů Československa Prostějovsko, je však přesvědčen, že mladí komunisté jsou spíše Štrougalovým černým svědomím a připomínkou vlastních zrazených ideálů.

Mladí komunisté vrací úder Štrougalovi: Dvacet let mlčel a krátil si čas tenisem a whisky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předlistopadový premiér Lubomír Štrougal

Lubomír Štrougal považuje mladé komunisty za extremisty. „Mladé levičáky neberu. Jsou to kluci pod vlivem radikálních názorů, nemají žádný program a chtějí se dostat násilím zpět k moci. Chtějí světovou revoluci. Když s nimi člověk začne diskutovat o sociálně spravedlivé budoucnosti, většinou mlčí. Násilím ale spravedlivou společnost budovat nelze. Dnešní kapitalismus je stejně rozporuplný, jako byl náš socialismus. Proto se měli po roce 1989 komunisté přejmenovat. Měli by lepší startovací podmínky,“ míní Štrougal.

Štrougal 20 let mlčel a krátil si čas tenisem a whisky

Tento bývalý ministr zemědělství a hlavně vnitra opustil aktivní politickou dráhu a byl vyloučen z KSČ v roce 1990. Podle Martina Peče, předsedy Svazu mladých komunistů Československa Prostějovsko, nikdo se současných mladých komunistů neměl s tímto bývalým politikem problém, ačkoli jak sám pro ParlamentníListy.cz dodává: „Nikdo z nás jeho osobnost a vliv příliš nepřeceňoval,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Peč.

Na Štrougalův výrok na adresu mladých komunistů Martin Peč reagoval takto: „Nemám příliš pochopení pro to, když se k politice a současnému dění vyjadřuje člověk, který je nejméně 20 let odtržen od skutečných problémů společnosti, nemá jedinou reálnou zkušenost se životem v kapitalismu, 20 let alibisticky mlčel a krátil si čas jen tenisem a whisky. Život dnešního člověka je ale složitější. A proto i reakce a snaha něco řešit a vyřešit je složitější, než jak nám tento „ex post“ reformátor předkládá. Štrougal, který se kdysi vydával z touhy po prospěchu za komunistu, dnes národu doporučuje kulinářské recepty Miloše Zemana."

Byla únorová revoluce aktem násilí?

Podle Peče nemá Štrougal právo mladé komunisty hodnotit, jelikož se zřejmě nikdy doopravdy nezajímal, jaké jsou skutečně jejich postoje a hodnoty. „Naprosto kuriozní je, když mluví Štrougal o tom, že nemáme program, že chceme jen násilný převrat, že nevíme, co dál. Četl ale náš program, četl naše rezoluce, mluvil někdy s někým z nás, zná naši činnost? Mluví o tom, že chceme násilný převrat. Jak na to přišel? Copak byla únorová revoluce aktem násilí? A kuriózní je, že se takto „pacifisticky“ vyjadřuje člověk, jehož do premiérského křesla na dlouhých 17 let vynesly sovětské tanky.“

A dodává: „Štrougal nás nebere právě proto, že jsme jeho černým svědomím, připomínkou vlastních zrazených ideálů. A za to jej právě bereme my. Jako příklad, kam nesmíme dojít.“

Naše vzory? Jakeš a Biľak

Kdo z bývalých politiků KSČ tedy může být příkladem a vzorem pro současné mladé komunisty? Na to má Peč jasnou odpověď - je to například Miloš Jakeš či Vasil Biľak. „K Miloši Jakešovi bych ve zkratce řekl to, že si jej vážím za to, že je nadále věrný svému přesvědčení, že je to slušný člověk, žádný kariérista či převlékač kabátů. Je lidsky dobrý, zdravý a poctivý. A nejvíce urážený Vasil Biľak? Byl a zůstal komunistou, nikdy neměl zapotřebí prostituovat za bývalé sociální demokraty či velkokapitalisty. Na rozdíl od jiných.“

Na závěr předseda prostějovských mladých komunistů dodává: „Štrougal se velmi rád vyžívá v kritice režimu, který sám aktivně utvářel. Naštěstí se od bývalého premiéra lišíme především v tom, že naše politické přesvědčení ani naše cíle nekončí vilkou v Dejvicích.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …