Barková prozradila, co jí Mrázek před svou smrtí řekl o agentech BIS

14.05.2012 6:22

JINÝMA OČIMA Libuše Barková, podnikatelka a blízká kamarádka manželky premiéra Grosse, sice už neplní přední stránky novin, jako když byla souzena za rozsáhlé podvody, ale její názory na svět kolem ní jsou stále přímé, úderné a pro leckoho i stejně kontroverzní, jako když se svého času hájila a bránila tím, že je jen obětí spiknutí politiků, mafiánů a Bezpečnostní informační služby (BIS). Politika je speciální řemeslo, které s civilním životem nemá nic společného. A není pro každého, uvádí Barková.

Barková prozradila, co jí Mrázek před svou smrtí řekl o agentech BIS
Foto: hns
Popisek: Libuše Barková, fotokoláž

Je podle vás nějaký rozdíl mezi generací "gaunerů" z doby, kdy jste byla údajně zatahovaná do politických hrátek, a těmi současnými? Myslím tím politické zločince.

Myslím, že tam velký rozdíl není. Ty, co se zrovna nepopravili nebo nějakým jiným způsobem nebyli odejiti, tak nám tady dorostli. Myslím si, že teď tady máme spíš takový výkvět, vrchol ledovce.

Který ze současných politiků je podle vás nejhorší?

To je těžký výběr. Když budu jmenovat jednoho, ostatním tím ublížím (smích). Myslím, že je to hodně zprůměrované, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet.

Stát není ekonomicky na vrcholu a přitom chce vláda vyplácet církvím možná až 190 miliard korun. Co si o tom jako byznysmenka a člověk angažovaný myslíte?

Upřímně? Církvím by se nic vracet nemělo. Protože to, co by jim v současnosti mělo patřit, to si předtím stejně nakradli, nebo lidem sebrali. Nehledě na to, že to mělo být řečeno v minulosti, a ne teď, v době, kdy je tady krize a lidi nemají co do huby. Je to další státní krádež. Křesťanská církev byla původně chudá, a tak by to mělo i zůstat. Bohatá církev je něco stejně nepřirozeného, jako když se třeba vrcholný politik ČSSD Jiří Paroubek, kterého znám ještě z pražského magistrátu, po postoupení do vyšších pater politiky začal viditelně obklopovat blahobytem. On, představitel strany, která se zaštiťuje ochranou slabých a chudých. Dámy a pánové, ptám se, kdo z vás na to má? Tuhle větu už asi do smrti nezapomenu.

Svého času jste tvrdila, že jste obětí zpravodajských služeb BIS. Jak hodnotíte skandál s odposlechy pražského lobbisty Romana Janouška a exprimátora Prahy Pavla Béma, hlavně tu část, kdy Janoušek pásl špičky „bizonů“ ?

Víte, když jsem se v minulosti cítila ohrožená právě našimi zpravodajskými službami a šla jsem za panem Mrázkem (údajný šéf českého podsvětí, zastřelen v roce 2006 dosud neznámým najatým vrahem - pozn. red.), aby mi do očí řekl, co mu na mně vlastně tak vadí, tak mi řekl, že - a teď se omlouvám - ale cituji ho: Bizoni jsou prodejný děvky. Asi věděl, o čem mluví, vždyť s nimi taky spolupracoval...

To je možné, ale já si vzpomínám, že v dobách, kdy jste bývala u soudu pomalu jako doma, tak jste mi jednou řekla, že po vás jde bývalý šéf BIS Jiří Růžek na základě pokynů a přání tehdy vládnoucí ČSSD a jejího předsedy Stanislava Grosse.  Je to pravda? Teď, s odstupem let, kdy je vše už uzavřené, už snad můžete říci pravdu.

Myslím si, že je, nebo lépe řečeno bylo velmi podivné, že ten můj případ začal dělat pan Růžek jen pár měsíců poté, co z BIS přešel do Kooperativy, kde jsem měla uzavřené pojištění mého majetku a zinscenoval celé to vyšetření z údajného pojistného podvodu, kdy se ztrácely důkazy, videa, nahrávky, svědci, anebo se naopak objevovaly výpovědi svědků, se kterými ale policie přitom vůbec nemluvila. A pak najednou úplně zmizel ze světa. Prostě to byla celá záležitost dělaná na zakázku, všichni to věděli…

Zakázku na co?

Ta zakázka byla na pana Grosse, já jsem byla nezajímavá osoba, ale měla jsem být nástrojem k tomu, abych někomu zkomplikovala život. ..

Komu? Prosím buďte konkrétní. Grossovi?

Třeba jemu. Nebo někomu, kdo se jím cítil nějak a něčím ohrožený. Mohl ho chtít vydírat tím, že si myslel, že jsme si blízcí. To asi zjistí až naši vnuci, až se otevřou za 50 let archivy BIS. Tedy pokud do té doby záhadně neshoří, nebo se čirou náhodou nedostanou jako Janouškovy a Bémovy odposlechy někomu nepovolanému do rukou. Ale vraťme se teď právě k těmto odposlechům ze zákulisí pražského magistrátu a bezpečnostního zabezpečení celého českého státu. Tohle je celé špatně. Celý tenhle stát je policejní. Lidé se tu navzájem udávají, lžou a nahrávají a všechno tohle začalo těmi policejnímu provokacemi na zakázku typu akce Mlýn, kdy policie začala být normálně složkou, která mohla vydírat kterékoliv podnikatele nebo bohaté lidi. Dnes už tahle celá obludná mašinérie už prostě přerostla do něčeho nepředstavitelného, myslím, že už nejen policii, ale nám všem přes hlavu. Je to prostě důsledek a výsledek toho chaosu kolem nás. Chaosu v politice a toho mocnářství našich politických v uvozovkách elit.

Zjistil jsem také, že jsme měli společného známého, válečného veterána plukovníka Horala. Nedávno zemřel. Co si myslíte, že by o současném skandálu BIS a politických špiček voják Horal asi tak řekl?

To, co už říkal za svého života několikrát, že je to prasárna. Že je snad lepší odtud z téhle republiky odejít. Sám dobře věděl, co říká, vždyť také po něm šli, protože byl přímý, otevřený a dokázal rozkrýt všechny ty praktiky, jak z ministerstva obrany za paní Parkanové odtékaly peníze určené pro válečné veterány. Taky mu to vrátila televize i na jeho pohřbu, neměla ani tolik cti, aby na něj i při takové chvíli neplivli, že to byl prý lhář. Přitom to byl člověk, který i kdyby dokázal jen část z toho, co měl, tak to bylo mnohem více, než všichni ti jeho současní kritici dohromady. On za tuhle zemi nasazoval svůj život.

Jste, jak už tady zaznělo, i konečně podle vás samotné, člověk angažovaný. Máte nějaký recept, jak současnou společenskou i politickou krizi u nás vyřešit? Co třeba původní iniciativa Holešovská výzva, která chtěla dosáhnout s podporou nespokojených občanů demise vlády i prezidenta?

Já se vždycky obávám, že tyhle skupiny jsou jen pláštíkem vytvořeným a podporovaným lobbisty a odpadlými politiky, kteří chtějí zase jen získat svou bývalou moc a peníze. Těm jde o všechno, jen ne o prospěch lidu. Takže si myslím, že proto, aby to někam vedlo, tak je to o tom podržet ODS, aby se zbavila svých kmotrů. Prostě šlapat na Nečase, aby s tím už konečně něco dělal. I když on má sám ve své blízkosti také podobné typy. Třeba by stačilo, aby na důležitá místa dosadil skutečné odborníky, nad kterými bude mít skutečnou kontrolu. Nebo je tu druhá možnost: Udělat defenestrace, třetí v historii a vyházet všechny z oken parlamentu.

Kdo by tam ale měl stát pod těmi okny jako kdysi bratři Husité se svými sudlicemi a halapartnami, až je budou házet? A kdo je má z toho okna vyházet? Občané, kteří podepsali Holešovskou výzvu, nebo lidé typu Petra Cibulky, kteří by nejraději na všechno vyhlašovali referendum?

Víc věřím Cibulkovi, než skupinám, o kterých vím, že jsou organizovány programově. Ti lidé, kteří by se ale tam měli pod okny objevit, tak to by podle mého měli být ti, kterých se současná nedobrá situace u nás týká. Což jsou vlastně všichni. A na to nepotřebují žádné organizování, aby tam přišli.

Myslíte, že si Češi za současného politického marastu vůbec zvolí svého prezidenta? Kdo z kandidátů má vaše sympatie?

Pokud bych někoho šla volit, což je tedy otázka, tak paní Klausová. Je mi sympatická i tím, že je žena, ano, klidně si tomu říkejte feminismus. Myslím, že není konfliktní, že si natolik prošla tím státnictvím a má takové vazby, renomé, praxi i kontakty, že by výkon její moci do budoucna nemusel ohrožovat republiku. Ne jak tomu bylo třeba u Václava Havla, který byl sice slušný člověk, ale nechal se zneužívat svým okolím. Některá jeho rozhodnutí tuhle zemi hrozně poškodila, právě v tomto kritickém období je to dobře vidět. Přišli jsme o řadu podniků, továren, které dneska při jiném jeho postupu mohly být třeba naopak konkurenceschopné.

A další vhodní kandidáti podle vás?

Víte, po tom, čím jsem si prošla, se snažím jít cestou nejmenšího odporu. Ve všem. Myslím si, že by jakákoliv výrazná změna, jakýkoliv převrat na tomto důležitém místě mohl výrazně ohrozit náš stát a bojím se, že v současnosti jsou schopnosti rozumného uvažování tohoto národa na tak nízké úrovni, že by si dokázali klidně zvolit třeba Pomejeho nebo nějakého jiného herce. Je v tom i to naše švejkovství, že by si ti lidé řekli, je to tady už tak v prdeli, že už nemáme co ztratit a zvolili by si na just to nejhorší, co by se jim naskytlo. Jen tak, ze srandy. Takže si na tomto místě dokážu představit třebas i paní Němcovou z ODS. Ano, je to také žena, ale z hlediska budoucnosti mých dětí to je myslím také dobrá volba. Teprve na třetím místě by byl asi senátor Sobotka. Z mužů je pro mě asi nejstravitelnější.

Co třeba jiná jména? Herec Svěrák, nebo Miloš Zeman?

Herec by na tomhle místě mohl být dobrý, protože být prezidentem, to je vlastně jen role. Ale Svěrák neumí komunikovat na té politické bázi. Vždyť i prezidenti obchodují, lobbují, je to byznys. A Zeman?  On je velmi inteligentní, ale jeho okolí ho minule tak zradilo, že se obávám, že má v sobě tolik zášti, že by si po svém nástupu na Hrad chtěl v první řadě vyřídit s několika lidmi účty. Což by mně osobně vůbec nevadilo, i já bych to s několika z nich také ráda udělala. Prostě by to mohlo ovlivnit jeho rozhodování v budoucnu.

A co třeba nějaký obchodník, podnikatel. Na startovní čáře se tu v minulosti objevilo třeba jméno Tomio Okamura?

Ten to bude vždy brát pragmaticky, chybí mu rozhled, zkušenosti…

Jak jste na tom vůbec nyní po několikaletém soudním martyriu, kdy jste byla opakovaně odsuzovaná a pak zase osvobozovaná za pojistné podvody v souvislosti s vichřicemi a povodněmi, které měly postihnout váš statek?

Myslím, že více než dobře. Někteří soudci projevili v mých kauzách dokonce jakési soudní hrdinství, když mi přiznali, že jsem měla pravdu - nebo aspoň část pravdy. Určitě se nepovedlo to, co všichni očekávali, že pod tlakem budu cokoliv, třeba i lži povídat na lidi ve svém okolí, jak oni chtěli. Pravda, přišla jsem sice o spoustu majetku v obchodních sporech, protože jsem věřila těm nepravým lidem ze svého blízkého okolí. Ze strachu z pomsty mocných, kterých jsem se tehdy bála asi víc, než bylo nutné, jsem tento majetek převáděla na další lidi. Pětkrát bohužel i na ty, kteří na mě sami skrytě tento tlak vyvíjeli, abych se svého majetku zbavila v jejich prospěch. Ale na druhou stranu to myslím bylo i dobře. Poznala jsem díky tomu, že lepší než práce, práce a nic než práce a odvádět státu daně, který si vlastně ani nezaslouží, je starat se o své děti.

Už několik let žijete většinu času mimo Prahu, uprostřed přírody. Chtěla byste bydlet v severních Čechách, třeba na Novoborsku nebo Šluknovsku?

Ne, proč? Sever nemám ráda, nemám ráda zimu a sever je studenější.

Bavíme se o severních Čechách, ne o severní Evropě, o Skandinávii…

Vím, ale u nás v Blatné je vždycky tepleji než tam na severu. A navíc to tam ovládá Paroubek. Ale nebála bych se tam žít, mám své věrné tibetské dogy, ty by mne ochránily. Tedy doufám, možná by mi je tam někdo snědl, tam je hlad… (smích)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…