Solárních panelů a řepky se nenažereme, hřímal ve Zlíně odborář

03.05.2012 22:01

REPORTÁŽ Párky bez masa, atrapy ze supermarketů, prošlé potraviny z ciziny. To zbude na českém jídelníčku v případě, že se nezlepší situace v tuzemském zemědělství. Vždyť dnes je velká část polí oseta řepkou anebo solárními panely a to jíst nelze. Takové je poselství z konference ve Zlíně, na níž měl hlavní slovo hospodář ze Slušovic František Čuba.

Solárních panelů a řepky se nenažereme, hřímal ve Zlíně odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Sedlák to nikdy neměl lehké. Stála proti němu sucha a nejen ta. Dnes je to ale mnohem horší. Bojuje totiž s byrokracií Evropské unie a s tupostí. To byla první slova konference z úst hejtmana Zlínského kraje a vystudovaného veterináře Stanislava Mišáka z ČSSD. „Ty párky můžete i na Velký pátek, protože tam stejně žádné maso není,“ zmínil slova prý klobúckého faráře. Některé potraviny v supermarketech pak označil za atrapy s tím, že by lidé měli kupovat potraviny od tuzemských zemědělců. Tím odstartovala konference Zemědělství pro příští dvacetiletí.

Ropný zlom je tady

Na jedné z fakult Baťovy univerzity ve Zlíně bylo už od rána rušno. Vedle eurounijní, české a slovenské vlajky nad vchodem vlála i zástava Číny, protože dorazila silná delegace z Říše středu. Kromě toho se na konferenci sešla smetánka zdejší levicové, a středové politiky. V prvních lavicích auly seděli čestný předseda SPOZ Miloš Zeman, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, ale i senátoři Zdeněk Škromach ČSSD a Jiří Čunek KDU – ČSL.

„Chci vyjádřit úctu a obdiv legendě zemědělství a podnikání, člověku, jenž po revoluci měl být podnikatelem, ale byl stíhán závistivými nedouky,“ řekl Zeman v dalším projevu na adresu Františka Čuby. Slušovický hospodář a architekt zázraku Agrokombinátu Slušovice Čuba pak začal svou přednášku, při níž mu sekundoval expert zmíněné univerzity Josef Hurta.

Zpočátku nastínili, že dochází k ropnému zlomu a zemědělci to do budoucna budou mít ještě mnohem těžší. Navíc jejich vybavení rok od roku stárne. Naznačili i možné cesty z budoucích problémů. Jednou z nich je využití tak zvaných intelektualizovaných služeb, tedy vytvoření sítě poraden pro zemědělce.

Zemědělských podniků různých velikostí je v Česku kolem 45 000 a moc prý nevyužívají nových poznatků či přímo vynálezů. Za aktivity, které by mohly do budoucna přinést zemědělcům prosperitu, označili například prodej vody, květin, kompostů, výrobu energií či pěstování léčivých rostlin na výrobu léků. Zemědělci by se měli proto spojit do velkých koncernů, aby mohli konkurovat mezinárodním korporacím a přežít v globalizovaném světě. „Měli jsme zájem, aby zde bylo co nejvíce politiků a byly pozvány všechny politické strany,“ sdělil v přestávce mezi přednáškou ParlamentnímListům.cz František Čuba.

Jde o sociální inženýrství

Jediný, kdo se k přednášce vyjádřil dost zamítavě, byla předsedkyně Suverenity Bobošíková, která měla v chodbě u auly stánek s podpisovými archy pro její prezidentskou kandidaturu. „Při veškeré úctě k přednášejícím musím říct, že tohle není možné převést do současnosti. Realita je jiná. Považuji to za nerealizovatelné sociální inženýrství. Jde o popis toho, co ve starých časech, tedy dvaadvacet let nazpět, fungovalo na tehdejší poměry nadprůměrným způsobem a vytvářelo přidanou hodnotu. Čas ale trhnul oponou a teď jsme někde jinde,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Nicméně některé momenty přednášky ocenila. Například logické zkrácení vzdálenosti od pěstitele ke spotřebiteli. „Kupuji české potraviny. Dokonce jdu tak daleko, že se snažím koupit jehněčí i hovězí od tuzemských pěstitelů. Teď mám v mrazáku krůtu, v lednici vejce a králíka z vesnice. Samozřejmě, že když není zbytí, nakupuji i ve svém bezprostředním okolí, ale dávám jednoznačnou přednost českým potravinám,“ dodala. Ministr zemědělství Petr Bendl ODS by měl podle ní hájit kvalitu potravin na českém trhu a nebát se některé dovozy zakázat a ne vysedávat po podobných konferencích. Ostatně, jak se ParlamentníListy.cz od pořadatelů dozvěděly, ministr zemědělství pozván nebyl.

V údolí potraviny nejlevnější

Naopak senátor Jiří Čunek ocenil, že se při přednášce nejdříve hovořilo o cenách energie a posléze o tom, co to bude pro tuzemské zemědělství znamenat. „To, co vyrobíme v české kotlině, v tom našem údolí, bude s ohledem na dopravu nejlevnější. Vidíme, že bezbřehý liberalismus není správnou cestou. Systém získávání informací se mi zdá zajímavý a to nejen pro Česko, ale i pro celou Evropskou unii,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz.

U Čunků má prý na starosti kupování potravin výhradně manželka, ale za dvaadvacet korun prý párek nikdy nekoupí. „Moc toho nesníme, vždyť se na mě můžete podívat. Jíme kvalitní potraviny, anebo věci od známých. Maso kupuju od kamaráda. Zbytek tlačenky mám v ledničce. Minulý týden jsme získali prase, které jsme zpracovali. Je nás i s vnoučaty hodně. Masa jíme méně, ale máme ho každý den a kvalitní. Prosazuji domácí výrobu,“ dodal. Podle něj je chyba, že se vláda zabývá divadlem pár poslanců a ne budoucností země, která se tvoří právě na takovýchto konferencích.

Ministr není odborník

„Jsem rád, že jsem to slyšel od slušovického Bati,“ poděkoval Zeman Čubovi, jenž je odborníkem SPOZ přes zemědělství a rozloučil se. Na konferenci se nicméně objevil i šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek.

„Svůj rodokmen jsem dohledal čtyři sta let zpátky a nenašel jsem tam nikoho jiného než zemědělce. Navíc se naše rodina svezla s šikanou kulaků a nakonec nás šest bydlelo na šestnácti metrech čtverečních v pronajaté pastoušce, než se zhroutila. Hrabání ve hlíně je nám přirozené. Projedete-li se dnes po Česku, je to hrůza. Řepková pole zleva i zprava, jinde zrcátka fotovoltaických panelů. Bojím se, že se toho nenažereme. Nicméně nehodlám jíst ani technickou sůl z Polska, zamražené maso z Finska staré pět let, náhražky masa anebo bezmasé párky,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz.

Česko bylo kdysi v potravinách soběstačné, ale dnes je těch tuzemských v supermarketech prý minimum. „Dost se bojím toho, co do sebe dnes futrujeme. Jsem rád, že se tady o záchraně tuzemského zemědělství dozvídám od lidí, co zemědělství rozumí a ne od těch, co ho řídí. Nikdo mě totiž nepřesvědčí, že člověk, který neuměl dopravu, najednou umí zemědělství,“ sdělil Jaromír Dušek v narážce na Petra Bendla. V prostorách kolem auly se k obědu podávalo uzené, jitrnice, tlačenka, škvarky a další dobroty. Všechno chutné, jak se to na Moravě sluší a patří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …