Levicoví kandidáti už si jdou po krku, Zeman se směje

05.05.2012 19:56

Zatímco se prezidentští kandidáti, které si vyhlédla ČSSD, vzájemně osočují, expremiér Miloš Zeman zůstává v klidu. Opravdová prezidentská kampaň pro něj prý začne stejně až poté, co získá od občanů potřebný počet podpisů. Do každé domácnosti pošle dvě stránky svého životního příběhu, na kterých budou rozvedeny jak úspěchy, tak i některé jeho chyby. Nicméně už teď často vyjíždí na různé debaty a akce.

Levicoví kandidáti už si jdou po krku, Zeman se směje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Mezi kandidáty na post prezidenta, které hlavně podporuje ČSSD, došlo včera k mírným rozbrojům. Jiří Dienstbier začal na svém Facebooku s tím, že se Jan Švejnar štítí ČSSD. Ten zase na konto senátora podotkl, že zastává extrémní levicové postoje. Stalo se při debatě svolané sociální demokracií v Ústí nad Labem. Další prezidentský kandidát, kterému vyjádřili náklonnost někteří poslanci a senátor ČSSD Vladimír Dryml pro něj získal potřebných deset senátorských podpisů pro prezidentskou nominaci, Miloš Zeman, naopak ve Zlíně hovořil o politickém dialogu přesahujícím rámec vládní koalice.

Levice nebo pravice?

„Jsem rád za jakoukoliv podporu, ať je od členů ČSSD či jejich příznivců anebo od voličů jiných politických stran. Myslím si, že by podpora měla být průřezová. Nicméně si troufám tipnout, že jako ve většině evropských demokratických zemí a koneckonců i v USA to bude nakonec souboj pravicového a levicového kandidáta. Uvidíme, kdo vyhraje,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zeman. Stále chodí s hůlkou, protože ho pobolívá palec u nohy, ale podle doktorů bude do dvou týdnů moci chodit bez ní.

Na včerejší konferenci na Baťově univerzitě ve Zlíně byl po jeho boku senátor ČSSD Zdeněk Škromach. To ještě o Drymlově úspěchu v senátu nejspíš nevěděl. Ostatně sám Dryml již několikrát zmínil, že nastal čas odčinit zradu, které se ČSSD dopustila na Zemanovi v roce 2003, kdy proti němu, tehdy jako proti svému kandidátu, hlasovalo 27 sociálních demokratů.  Ostatně podporu Zemanovi už anoncoval například i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Zemanova kampaň

Strana práv občanů – Zemanovci zahájila petiční kampaň na podporu prezidentské kandidatury svého čestného předsedy Zemana zhruba před měsícem. Jezevec z Vysočiny začíná být i sám velmi aktivní. Jezdí přednášet na univerzity, účastní se dalších akcí. Například na Mendelově univerzitě v Brně druhého května zase perlil. Zeman tam třeba prohlásil, že investiční aktivita v případě plození dcery či syna může být i lákavá. Také se napřel do novinářů, kteří se na tiskovkách nasytí chlebíčky, ale nic nenapíší. „Něco podobného, ale v povznesenějším provedení, jsou špičkoví politici, co chodí po různých recepcích s tím, že dostanou místo chlebíčků něco onačejšího,“ dodal. Nakonec opět odvyprávěl svůj oblíbený vtip o Zemanovi a Klausovi v pekle.

„Prezidentská kampaň v mém případě začne až tehdy, když se ukáže, že budu mít dostatečný počet podpisů pod příslušnou peticí. Bez toho je zbytečné kampaň zahajovat. Jinak v kampani rozešleme do všech domácností pouhé dvě stránky mého životního příběhu, aby si lidé připomněli, co se mi v životě povedlo, ale i co nepovedlo. Životní příběh má totiž být vyvážený. Kandidát má být obecně známý se všemi přednostmi i nedostatky. Ve veřejnoprávních médiích má každý kandidát právo na pět hodin bezplatného vysílacího času. Pokud se rozhodnu kandidovat, polovinu z tohoto času věnuji svým protikandidátům formou diskuse s nimi. Pro diváky to bude zajímavější, než nějaký sebechvalný monolog,“ sdělil také ParlamentnímListům.cz.

Jak by mohl vládnout?

Prezident by měl podle Zemana ve svém úřadě vytvořit diskusní pole a to nejen mezi vládními, ale i mezi opozičními stranami. „Dnes máme slabou vládu i opozici, ale prezident by měl usilovat o to, aby byla silná jak vláda, tak i opozice, protože jedno podněcuje druhé. Takže jsem pro politický dialog, který bude přesahovat rámec vládní koalice,“ dodal Zeman s tím, že bude vyjadřovat své názory a argumentovat, ale přitom se přísně přidrží prezidentských pravomocí. Změny životního stylu, kdy přejde z tvrze na Vysočině možná na Pražský hrad, se nebojí. „Takových změn jsem zažil už několik. S každou jsem se snažil vyrovnat. Každá pro mě byla výzva a před výzvou se nemá utíkat,“ doplnil.

Na Mendelově univerzitě v Brně také zmínil, že Charles de Gaulle či Winston Churchill by bez krizí, které oba dobře zvládli, nebyli takovými velikány historie, za jaké jsou dnes považováni. Právě v takových situacích se totiž projeví charakter politika.„Převzal jsem vládu v době hospodářské krize, protože v roce 1997 začala klesat jak ekonomická výkonnost, tak i životní úroveň. Odevzdal jsem vládu v době, kdy hospodářská výkonnost i životní úroveň rostly. To je suchá statistika, ale je třeba to občas připomínat,“ dodal. Nutno zmínit, že v kancelářích Jana Švejnara i Jana Fischera slíbili odpovědět na otázky ParlamentníchListů.cz, ale dodnes je ticho po pěšině.

I přes pracovní vytíženost si Jan Fischer udělal čas na exkluzivní rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Pane Fischere, co byste dělal v roli prezidenta, kdybyste měl pod sebou současnou vládu, které je rekordně nepopulární, rozhádaná a zmítaná skandály? Zasáhl byste nějak?

Za vládu podle ústavy plně odpovídá premiér. Nyní je na tahu on a musí se rozhodnout, jak dále postupovat, zda chce pokračovat ve vládnutí a v jaké sestavě, či dá přednost předčasným volbám. Teprve ve chvíli, kdy by bylo jasné, že kabinet končí, může do věci vstoupit prezident. Mým cílem by v takové situaci bylo dosažení rychlé dohody, jak se klidně a bez otřesů dostat k volbám.

Upřednostňoval byste v současnou chvíli předčasné volby?

Jak jsem již naznačil, předčasné volby přicházejí na řadu v případě, že se nenajde vůle k pokračování současného kabinetu, ani jiná vládní většina ve Sněmovně.

Video, které jste v rámci prezidentské kampaně natočil, bylo odborníky ztrháno. Litujete tohoto počinu?

Žádná kampaň ještě neprobíhá. Pokud mluvíte o jednom z řady domácích videí umístěných na mém facebooku, je dobré, pokud přitáhlo pozornost. Návštěvnost stránek se prudce zvýšila a lidé reagují velmi dobře.

Nemyslíte, že zveřejnění vašeho majetku může některé potenciální voliče odradit?

Právě naopak. Lidé právem požadují od politiků transparentní majetkové poměry. Ve vyspělých demokratických zemích je to naprostá samozřejmost. Mělo by se to týkat i všech kandidátů na prezidenta. Je to dobrá protikorupční pojistka.

Znáte se osobně s některým s ostatních kandidátů? Jaký máte vztah?

Většinu dalších kandidátů znám. S každým z nich je můj osobní vztah odlišný. Ale věřím tomu, že se k sobě v příštích měsících budeme chovat slušně.

Jste považován spíše za pravicového kandidáta. Nemyslíte, že to je v současnou chvíli trochu nevýhoda s ohledem na nárůst levicových preferencí v ČR?

Češi od prezidenta požadují, aby byl nadstranický. V tom mám jistou výhodu, protože jsem nezávislý kandidát a nestojí za mnou žádná politická strana. Ostatně jsem přesvědčen, že nebude rozhodovat politická orientace, ale kompetence, profesionalita, schopnost hájit naše národní zájmy, jistá ráznost, která přispěje ke zvýšení politické kultury a skutečný zájem o problémy občanů a jejich řešení.

Kterou pravomoc byste jako prezident uvítal navíc a kterou byste naopak obětoval?

Takto o výkonu prezidentské funkce rozhodně neuvažuji. Samozřejmě je vždy možné změnit pravomoci hlavy státu, byť nejsem zastáncem přílišných zásahů do ústavy. Především však těžiště možností prezidenta leží v neformálním vlivu, který si může získat jen dobrou prací a jasným vystupováním.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…