Profesorka Dvořáková o Janouškovi a BIS: Všichni mají strach

05.05.2012 7:41

Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková byla v týdnu hostem pořadu České televize Před půlnocí, kde odpovídala na aktuální otázky politického dění. Řeč přišla také na současnou „mantru“ občanských iniciativ – zřízení vyšetřovací komise kauzy Janoušek.

Profesorka Dvořáková o Janouškovi a BIS: Všichni mají strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Uniklé odposlechy Lobbisty Romana Janouška, ať už odkudkoli, mají podle Dvořákové svým vlivem velký přesah do občanské společnosti. Ba co víc, ukazují, jak je v naší zemi  rozlezlé korupční prostředí, které, jak Dvořáková upozorňuje ve své poslední knize, ničí demokracii. Nebezpečný kruh se podle politoložky zacyklil tím, že korupce pronikla přímo do zákonodárných procesů, což je patrné na chování Bezpečnostní informační služby.

„BIS na klientelismus, propojení byznysu a politiky, upozorňovala dost dlouho svými výročními zprávami. Nyní je v situaci, že nemá koho varovat. V normálních situacích varuje nejvyšší politickou reprezentaci, ale když vidí, s kým si volá Pavel Bém nebo kdo se sešel s kým na jachtě Toskánsku, komu se má zodpovídat?“ táže se Dvořáková.

Ano, ale...

Pokud by mělo dojít na sestavení vyšetřovací komise, musí se podle Dvořákové dopředu stanovit jasná, závazná pravidla. „Musí se to pečlivě připravit, musí se říct, jak budou členové nominováni. Pokud bude přesně nastaven cíl komise, věřila bych jí,“ vyjádřila důvěru v zatím neustavené těleso. Podle politoložky  není podstatné, co bylo v utajených zprávách BIS, ale zda to politická reprezentace věděla, a co následně učinila. Frustrace občanských iniciativ přetavená ve snahu o založení parlamentní komise  má podle Dvořákové ještě další rozměr. „ Všichni mají strach a nikdo neví, co kdo  na koho ještě má a kdy to vytáhne. To vede ty občanské iniciativy. Veřejnost chce znát, zda existuje riziko, že někdo z členů vlády může být vydíratelný.“ soudí. 

V Británii to už frčí

S návrhem na vytvoření vyšetřovací komise přišla minulý týden iniciativa Vraťte nám stát, která sdružuje 23 občanských sdružení. Inspiraci našli ve Velké Británii, kde komise za účasti občanů od loňského roku  rozkrývá aféru s odposlechy mediálního magnáta Murdocha. Jiný příklad je Komise 17. listopadu, kterou zřídilo Federální shromáždění již 29.11.1989 a která vyšetřovala zásah na Národní třídě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…