Severní Morava vyzrála na eurodotace. Má vlastní systém a peněz dost

07.05.2012 7:43

Díky finančnímu nástroji JESSICA nabízí jako první v ČR evropské peníze na rozvoj měst v Moravskoslezsku nové fondy, které spravují Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. (ČMZRB), a společnost Contera Urban Development Fund MS (Contera). Lákají města a podnikatele k investicím do cestovního ruchu, regenerace brownfields s následným využitím, nebo do zázemí pro zdravotnické a sociální služby.

Severní Morava vyzrála na eurodotace. Má vlastní systém a peněz dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„My jsme se před třemi lety rozhodli, že část peněz, které poskytujeme z evropských peněz dotačně, budeme poskytovat návratnou formou, to znamená úvěry nebo záruky, nebo vklady vlastního kapitálu. Vybrali jsme si Evropskou investiční banku, která nám pomohla to celé uvést do života a vybrala nám v naší republice dva správce, kteří naše peníze budou reálně nabízet podnikatelům, městům, a budou financovat projekty, které rozvíjejí městský prostor. Dostali jsme půl miliardy korun,“ uvedl pro PalramentníListy.cz  David Sventek (ODS), ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko  s tím, že příležitost dostal jeden soukromý a jeden státní subjekt. „Každé z těchto společností jsme dali 170 milionů korun a oni v těchto dnech vyhlašují výzvy a sbírají takové projekty, které mají zájem o levnější úvěrové financování. To financování se pohybuje od půl procenta do tří procent podle typu a návratnosti jednotlivých projektů,“ řekl Sventek.

 

„Úvěry jsou oproti dotacím efektivnější a výhodnější alternativou financování projektů. Musíte-li peníze vrátit, chováte se k nim zodpovědněji,“ uvedl Marian Lebiedzik (ČSSD), místopředseda Regionální rady Moravskoslezsko a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Jako jediný region je Moravskoslezský kraj v předstihu

Podle Sventka je efekt také v tom, že je možnost v regionu vybudovat nástroj, který bude postupně formou splátek vracet finanční prostředky. Ty se pak budou moci znovu investovat.


„Evropská unie hodně tlačí na to, aby se tento způsob využíval více než dotace. V příštím plánovacím období od roku 2014-2020  bude těchto prostředků podle mého odhadu 4 až 5 krát více než v tomto období a my už budeme nachystaní, jako jediný region v ČR, který to spustil. A budeme si umět říct o vyšší příspěvek ze strany EU právě na tento typ financování. Tím pádem dostaneme do kraje více takovýchto výhodných úvěrů,“ sdělil ParlamentnimListům.cz Sventek.


Podle jeho slov začali podobný nástroj připravovat na střední Moravě, mluví se o tom ve středních Čechách a na magistrátu v Praze. „Ministerstvo pro místní rozvoj se státním fondem pro bydlení začínají také připravovat podobný nástroj. Všichni si uvědomují, že je potřeba. My jsme začali včas a máme dostatek času financovat projekty, oni se začínají postupně dostávat do časové tísně,“ zhodnotil Sventek.

Zodpovědnost za peníze mají ČMZRB a Contera

Podle jeho slov mají ČMZRB a Contera zodpovědnost za peníze smluvně danou. „My tam hrajeme roli pozorovatele a toho, kdo potvrzuje soulad toho, že je projekt tematicky financovatelný. Ale finanční návratnost hodnotí oni. Oni si musí být jisti, že ten projekt bude schopen úvěr splácet. My hodnotíme spíše celospolečenské efekty pro region, že to jsou věci, které přispívají k lepšímu životu lidí v regionu,“ uvedl Sventek s tím, že i když byly výzvy čerstvě vyhlášeny, proběhl screening, mapování trhu už předtím a obě společnosti mají už nějaký seznam projektů.
„Contera Management hovoří o čtyřech dobře připravených společnostech a hledají se další. Českomoravská záruční a rozvojová banka již také, když se ucházela o tu roli, předkládala seznam projektů, které by byly financovatelné. Ale teď se otevřela výzva, určitě se přihlásí další projekty a já nechci brát příležitost dalším,“ sdělil Sventek.


Podpořené projekty musí být ziskové, aby se peníze do fondů mohly vrátit. Navíc musí vykazovat minimálně 5,5 procenta ekonomickou návratnost. Podmínkou je soulad s investiční strategií fondu a zaměřením podpory ROP Moravskoslezsko, odkud peníze přišly.

Oba fondy cílí na města v kraji s více než 5 tisíci obyvateli a také soukromé společnosti. Nečekají pouze na to, jaké projekty přijdou, ale aktivně oslovují potenciální investory.

140 milionů je výkonnostní rezerva – bonus lepšímu

Na otázku ParlamentnichListů.cz, co se zbylými 140 miliony, které mezi obě společnosti nerozdělili, Sventek odpověděl: „Ten zbytek jsme si nechali jako výkonnostní rezervu a tomu subjektu, který bude lepší v tom, jak tu práci dělá, jak kvalitní projekty podpoří a jak rychle je dokáže získat,  tomu dáme další peníze. Je to v podstatě motivační složka, kterou jsme tak trošku vyvolali malou soutěž,“ řekl Sventek.

ČMZRB přijímá projekty od 15. května. Nabízí maximálně 100 milionů korun na projekt s dobou splatnosti 15 let. Úroková míra může být pevná od 1,25 procenta, nebo pohyblivá od 0,75 procenta. Contera slibuje individuální podmínky pro jednotlivé projekty. Splatnost úvěrů je stanovena rovněž na 15 let, úroková míra se pohybuje mezi 0,5 procenta a 3,2 procenta. Příjem projektů fond zahájil 26. dubna.
 

Co je:

JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) je oproti dotacím založena na financování projektů s potenciálem vytvářet příjmy, z nichž je možné poskytnuté peníze splácet. Nabízí jednodušší a administrativně méně náročnou cestu k evropským penězům prostřednictvím úvěrů poskytovaných za výhodnějších podmínek, než je tomu v tržním prostředí.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…