Mluvčí českých Vietnamců znechuceně o kauze Janoušek

09.05.2012 10:43

Vietnamská komunita má problém věřit českým úřadům. Případ Janoušek a jeho postupné utichnutí jim k tomu dává jen další důvod. Tvrdí to propagátor vietnamské kultury v ČR a předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. V potrestání Janouška už prý příliš nevěří.

Mluvčí českých Vietnamců znechuceně o kauze Janoušek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Už dnes by mohla policie vyslechnout zraněnou ženu, kterou svým terénním vozem srazil v Praze-Michli lobbista Roman Janoušek. Dosud k výslechu nedošlo a média začínají hovořit o možnosti, že zraněná Vietnamka může vypovídat v lobbistův prospěch díky vysokému odškodnému. Zároveň server iDNES.cz v pondělním komentáři konstatoval, že se za 47 dní od zveřejnění Janouškových hovorů s exprimátorem Pavlem Bémem nestalo v podstatě skoro nic.

Jak situaci, kdy člověku, který přejel úmyslně ženu kvůli pár pomačkaným plechům, nedokáže stát ani zakázat řízení, vnímá po téměř dvou měsících vietnamská komunita v ČR? Nijak je to nepřekvapuje, na bezpráví v ČR jsou zvyklí, říká šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Přístup státu prohloubil u českých Vietnamců znechucení

"Já bohužel informace přímo od rodiny nemám, mé angažmá skončilo ve chvíli, kdy jsem požádal policii o ochranu rodiny té paní. Ostatní záležitosti už jsou plně v kompetenci pana advokáta Lžičaře, což respektuji," řekl ParlamentnímListům.cz Winter. Vnímá ale postoj zbytku vietnamské komunity v ČR, a též způsob, jakým se stát postavil k Janouškově stíhání, v důvěře vůči němu rozhodně nepřidal. Celou situaci totiž nevnímají jako v ČR podle Wintera obvyklé zametení případu vlivné osoby pod koberec, ale i jako diskriminaci. "Šlo přeci o pouhou Vietnamku, tak proč by se mělo něco dělat," popisuje vnímání komunity předseda ČVS.

"Vycházejí z toho, že ve Vietnamu by byl podobný případ chápán jako pokus o vraždu a tak by byl okamžitě řešen. Zároveň Vietnamci v ČR chápou tu paní, když se postavila Janouškovi před vůz. Co asi české pojišťovny řeknou Vietnamce, která přijde oznámit škodu? Řeknou jí, že si to vymyslela a naboural jí někdo od nich v tržnici Sapa a tím to shodí ze stolu," nebere si servítky Winter. Zajímalo by jej prý, zda by lobbista Janoušek podobně najížděl svým terénním vozem na Češku, nebo třeba příslušnici ruské komunity žijící v ČR. "Dost o tom pochybuji," dodal.

O násilí vůči Vietnamcům se prý v ČR neinformuje

V členech vietnamské komunity tak prý vzrůstá pocit bezpráví. Winter tvrdí, že kriminalitu páchanou na Vietnamcích policie, ani média nezveřejňují. "Neexistuje případ, kdy by Vietnamec loupežně zavraždil Čecha. Proti tomu Češi přepadli a zavraždili za posledních dvacet let přes dvacet Vietnamců. Například v Mnichově Hradišti došlo přímo naproti úřadovně městské policie třikrát k vyloupení vietnamské prodejny s textilem. Třikrát žádal obchodník MP o ochranu. Počtvrté už hlídal prodejnu sám. Dvojice pachatelů ho brutálně podřezala. O čtrnáct dní později ve Kdyni u Domažlic zastřelil v pravé poledne v prodejně na náměstí neznámý pachatel ženu. Psalo se o tom v celostátních médiích? Nepsalo," popisuje Winter důvod, proč případ Janoušek, který byl dokonce silně medializován, ještě více znervózňuje české Vietnamce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …