Exšéf ČT Janeček prý povídal o politických tlacích. Tvrdě se distancuji, říká

09.05.2012 13:31

Mezi zaměstnanci České televize koluje text, podle kterého bývalý generální ředitel ČT Jiří Janeček přiznal, že veřejnoprávní televize byla za jeho vedení pod velkým tlakem politických stran. Jsou v něm uvedena i konkrétní jména vlivných lidí. Jiří Janeček se však od výroků v textu v exkluzivním vyjádření pro ParlamentníListy.cz tvrdě distancuje.

Exšéf ČT Janeček prý povídal o politických tlacích. Tvrdě se distancuji, říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Janeček

Vůbec nejhorší byl prý podle textu „mediální sekerník“ ČSSD Petr Dimun. „O Petru Dimunovi si každý myslí, že je ňouma, protože tak vypadá. Jenže opak je pravdou. Je to ten nejagresivnější poskok, jaký kdy v politice byl. Nic mu není svaté,“ tvrdí údajně Janeček v textu, který se redakci podařilo zachytit.

Někdejší pravá ruka Jiřího Paroubka prý byla schopná volat generálnímu řediteli ČT i desetkrát denně. „Před důležitými debatami dokonce přijížděl na Kavčí hory, aby ve studiu i v zákulisí vše osobně zkontroloval,“ tvrdí. V České televizi byl podle něj komunikační mág ČSSD „jako doma“ a občas s sebou jako „zlého policajta“ brával i Jaroslava Tvrdíka. „Často se zjevoval v mé kanceláři, prý jen aby mě pozdravil.“ Při té příležitosti se generálního ředitele prý vyptával, zda se mu v Praze líbí a jestli by se raději nechtěl vrátit do Tábora, odkud pochází.

Text článku, ve kterém J. Janeček údajně hovoří o politických tlacích na svou osobu a který označuje za podvrh, čtěte ZDE.

Za ODS prý Dimunovi vydatně konkuroval Ivan Langer. „Ten byl hustší než Dimun, zvlášť ke konci své funkce se choval jako psychopat.“ Pověstný „Íčko“ prý dokonce nechával generálního ředitele ČT sledovat. „A že prý když mu pomůžu, tak pomůže i on mě a přestane mě sledovat,“ tvrdí údajně Janeček v textu.

Já s novináři nemluvím

Miroslav Kalousek mu prý zase v podnapilém stavu běžně vyhrožoval, že pokud budou ve studiu stále zabírat spícího Karla Schwarzenberga, pošle do televize „obávanou ministerskou policii“, aneb Finančně analytický útvar ministerstva financí.

Janeček se podle textu chystá o praktikách napsat celou knihu. "Vydat by jí mělo nakladatelství Petry Paroubkové, která by jí měla rovněž redigovat,“ končí článek, který údajně čile obíhá interní mailovou poštou ČT.

Jenže Jiří Janeček se od textu vehementně distancuje a nechápe, kde jeho autor Roman Luňáček vzal uvedené informace. „Vždyť já s žádným novinářem nemluvil tři čtvrtě roku“, sdělil exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.

Jiří Janeček začal působit coby redaktor již v Československé televizi. Působil jako jihočeský regionální zpravodaj, později moderoval zpravodajské Události. Roku 2003 byl zvolen generálním ředitelem České televize a funkci vykonával až do loňského roku, kdy se rozhodl dobrovolně odejít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…