Výstavu k lázním Kyselka doprovodil skandál a ostrá slova

12.05.2012 19:41

Zahájení lázeňské sezóny je každoroční příležitostí k nejrůznějším slavnostním ceremoniálům, při nichž se světí prameny, baví vrchnost i poddaní. Letos však do nové sezóny vstupují mnohá lázeňská místa s nejistotou, co bude dál. Nový indikační seznam, který by měl již letos začít platit, totiž omezí poskytování lázeňské péče.

Výstavu k lázním Kyselka doprovodil skandál a ostrá slova
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Podle generálního ředitele lázní Jáchymov a prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy se dá kvůli snížení počtu diagnóz a zkrácení doby léčby očekávat výrazný pokles domácích pacientů, ten je ostatně patrný už nyní a neustále pokračuje.

Potvrzuje to i generální ředitel společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Lev Novobilský a dodává: „Samozřejmě je to snaha šetřit na nepravém místě. Lázeňské pobyty pro nemocné pacienty jsou jednou z mála věcí, které přispívají k plnohodnotnému navrácení lidí do pracovního procesu a tím umožňují zajistit státu stálý příjem z daní sociálního a zdravotního pojištění od této skupiny obyvatel. Přesto má u nás domácí klientela neustále se snižující úroveň, podobně jako hosté z německy mluvících zemí. Jejich podíl nyní klesl na historicky nejnižší čísla,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Kyselka se nevzdává. Zahájí sezónu

O tom, že lázně bojují o své místo na slunci, svědčí i případ zdevastované obce Kyselka, kde se ještě v devadesátých letech léčili především dětští pacienti a  vinou státu zde léčba zanikla. Jak už Parlamentnílisty.cz informovaly, na záchranu bývalých lázní se vzedmula obrovská vlna solidarity a kauzu Kyselka řeší prezident, ombudsman, poslanci i senátoři. Úctyhodné úsilí odvádí  především iniciátoři petice Zachraňte lázně Kyselka, kteří se letos v místě zkázy rozhodli zahájit vůbec poprvé v historii sezónu. A to v plné parádě a podle scénáře, jaký funguje v případě ostatních měst západočeského lázeňského trojúhelníku. Jak bude program vypadat nám popsal jeden z organizátorů akce Martin Kadrman: “Návštěvníci se mohou těšit na slavnostní příjezd Heinricha Mattoniho v historickém kočáře. Po Mattoniho proslovu se účastníci oslav vydají k Ottovu prameni.Tam je troubením na trubku přivítá Ladislav Gerendáš a pan farář požehná pramen. Dívky v dobových kostýmech budou lidem nalévat pramen do lázeňských pohárků, speciálně vyrobených pro tuto příležitost.“

Další skandál

V předvečer zahájení lázeňské sezóny v Kyselce se konala vernisáž unikátní výstavy, nazvané Hvězdné nebe nad Kyselkou. Její význam potvrzuje fakt, že je pořádána pod záštitou bývalé místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové (VV) a ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09). Vernisáž však končila dalším skandálem, když se autor expozice, historik Lubomír Zeman, distancoval od snahy společnosti Karlovarské minerální vody přiživit na této výstavě. Podle něj se akce zvrhla v public relations firmy, která je symbolem zničení tváře Kyselky. Na vernisáži se totiž kromě propagačního videa firmy nabízely její produkty.

Jedna z majitelek vystavených exponátů dokonce na protest proti tomu požádala o jejich stažení. Přístupem firmy KVM je znechucen také Pavel P. Ries, prezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. „Lubomír Zeman a další památkáři nad přípravou této vernisáže strávili několik měsíců. Vernisáž samotná je velmi zajímavá, ukazuje na kulturnost,  citlivost a velkorysost Heinricha Mattoniho. Účast společnosti Karlovarské minerální vody tuto vernisáž obrovským způsobem deklasuje,“ sdělil rozhořčeně ParlamentnímListům.cz. Snažili jsme se získat také stanovisko KVM, tisková mluvčí však nebrala telefony.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …