Premiér Nečas napsal dopis. Týká se hazardu v Česku

12.05.2012 21:45

Nový zákon ukládá seniorům povinnost chodit přes přechod na červenou, ale novela už se chystá. Podobné výroky kolují mezi lidmi na adresu způsobu jednání vlády a Poslanecké sněmovny. Jistou podobnost v rozhodování najdeme i u zákona o loteriích.

Premiér Nečas napsal dopis. Týká se hazardu v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Poté, co 1. ledna vešla v platnost kontroverzní novela, byla výrazně pozměněna zákonem o novém inkasním místu. Teď se chystá pro změnu loterijní zákon zbrusu nový. Předložené znění už vláda vrátila ministerstvu financí celkem šestkrát.

„Zase tvoří nový zákon jen tak od stolu. Přitom je tam napsáno, že u nás mohou provozovat loterie i zahraniční firmy. To nikde na světě není. Z České republiky dělají hazardní ráj. Jsme zajímavý národ, který má dispozice k tomu dělat blbosti se svým zdravím a majetkem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Verosta, manager organizace Občané proti závislostem ze Vsetína. Sám byl iniciátorem toho, že ombudsman začal prošetřovat před dvěma lety činnost ministerstva financí při vydávání povolení na technická zařízení typu videoloterijních terminálů. Tato záležitost se pak vyhrotila díky tomu, že vláda možné pochybení připustila. Týkalo se 73 000 povolení.

Proč nový zákon?

Nový zákon je skutečně potřebný a může být spásou pro republiku. Pokud si ho poslanci nakonec před schválením přečtou, je dost dobře možné, že odvrátí i hrozbu vyplacení miliardových částek za odškodnění provozovatelům. A to v souvislosti s údajně protiprávním povolování provozování videoloteriních terminálů v minulosti. Může totiž elegantně smáznout rozporuplná nařčení a nastavit jasná pravidla. „Nový zákon by měl  napravit veškerá protiprávní jednání, která se dosud děla. Nechceme jen kritizovat, v návrhu zákona vítáme například zákaz loterijních her na internetu s výjimkou kurzových sázek,“ vysvětlil Verosta pro Parlamentnilisty.cz. 

Nečas pochválil bojovníky proti hazardu

Premiér Petr Nečas odpověděl neziskové organizaci Občané proti závislostem na jejich memorandum, které mu v souvislosti s řešením problematiky hazardu zaslali.

„Jsem rovněž toho názoru, že nápravná opatření situace na českém loterijním trhu nemohou vycházet z nepodložené a účelové rétoriky, nýbrž se musí opírat o seriózní úvahy a zkušenosti z praxe,“ uvedl ve svém dopise premiér Nečas. Zároveň připomněl, že je nutné dodržovat zákony této země a sdělil, že novela kvalitního zákona už se chystá a nepřímo dal zelenou i snahám o historicky první seriózní analýzu českého gamblingu. „Souhlasím s tím, že v oblasti loterií a jiných podobných her dlouhodobě chybí seriózní analýzy z oblasti medicíny, sociologie, ekonomiky a práva,“ připustil v dopise organizaci Občané proti závislostem Petr Nečas a slíbil nápravu.  

Závislosti přijdou na 52,3 miliardy ročně, bez hazardu

Zřejmě i přáním premiéra je mít zákon, který by odpovídal standardu ve vyspělých zemích světa. Hazard tu bude pořád a poptávka i nabídka samovolně nikdy nezmizí. K dispozici je v republice zatím analýza ekonomických dopadů veškerých závislostí, ovšem s výjimkou hazardu, tam dosud podklady chybí. „Dopady všech závislostí bez hazardu stojí podle odborníků 52,3 miliardy korun ročně. Tolik platíme za odstraňování a zmírňování dopadů závislostí. Není v tom ale zahrnutý gambling. Ten bude znamenat pár dalších miliard navíc,“ podotkl Verosta. Kdy by mohl nový zákon vejít v platnost a co skutečně přinese, se dá ale jen těžko odhadovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Patrik William Pustějovský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …