Senátora Čunka štve drahá elektřina. Podívejte se, co s tím provedl

11.05.2012 9:51

EXKLUZIVNĚ Senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL podal trestní oznámení v souvislosti s nevýhodnými výkupními cenami elektřiny ze solárních panelů. Podle něho totiž Energetický regulační úřad dlouhodobě namísto toho, aby dbal zájmů spotřebitelů, dělá pravý opak a činí rozhodnutí jednostranně výhodná pro provozovatele solárních elektráren. Ze spotřebitelů tak dělá rukojmí solární lobby.

Senátora Čunka štve drahá elektřina. Podívejte se, co s tím provedl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Důvodem, proč senátor Čunek trestní oznámení podává, je podle jeho slov poznání, že hlavním viníkem  korupce ve veřejném sektoru jsou ti, kteří ho mají zastupovat a chránit, tedy politici a úředníci. „Jsem přesvědčen, že tak to bylo i při určování výkupních cen solární elektřiny. Vyšetřování by mělo odhalit nejen úředníky, kteří pochybili, ale také politiky, kteří je k tomu vedli. Jsou to politici, kteří vlastní přes prostředníky společnosti, které vlastní a především vlastnili fotovoltaické elektrárny a tyto velmi nevýhodně pro náš stát, jako majoritního akcionáře ČEZu, této společnosti bez výběrových řízení prodali,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Jiří Čunek.

Trestní oznámení, které bylo sice podáno na neznámé pachatele, ale ukazuje na zodpovědné osoby z Energetického regulačního úřadu (ERÚ), vidí důvodné podezření ze spáchání hned čtyř trestných činů. Konkrétně zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, poškozování cizích práv a maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti.

Celé trestní oznámení ZDE

Spotřebitelé zaplatí 110 miliard navíc

ERÚ vznikl proto, aby chránil zájmy spotřebitelů a zefektivňoval činnost energetických společností. Nicméně podle senátora Čunka jeho představitelé v letech 2006 – 2010 konali pravý opak, když „úmyslně opakovaně rozhodovali o navýšení výkupních cen solární elektřiny, přestože v průběhu doby docházelo k soustavnému snižování ceny fotovoltaických systémů, v důsledku čehož došlo k extrémnímu zvýhodnění provozovatelů fotovoltaických elektráren na úkor všech spotřebitelů elektřiny.“

„V roce 2007 v rozporu se zájmy všech spotřebitelů elektřiny, namísto snížení, zvýšili dobu životnosti fotovoltaických elektráren (a tím i dobu podporovaného výkupu solární elektřiny) z původních patnácti let na dvacet let,“ píše dále Čunek v trestním oznámení, které má redakce exkluzivně v plném znění k dispozici.

Zmíněné navýšení životnosti fotovoltaických elektráren bude prý mít za následek během oné navýšené doby zvýšení cen elektřiny o nejméně 110 miliard korun.

Německo ceny snížilo, my zvýšili o víc než sto procent

Dále také činitelé z ERÚ měli nad rámec pravomocí, které jim svěřuje zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, stanovit provozovatelům solárních elektráren garanci zvýšení výkupních cen solární elektřiny o minimálně dvě a maximálně čtyři procenta a to v závislosti na takzvaném indexu průmyslových výrobců (PPI), což ale nespadá do jejich pravomocí.

Energetický regulační úřad také podle Čunkova trestního oznámení ignoroval pokles cen solárních panelů, na což Německo reagovalo pravidelným snižováním výkupních cen. U nás však v této době ceny solární energie rozhodnutím ERÚ narůstaly. Například v roce 2006 došlo v Německu k poklesu ceny o téměř 5,6 procenta, zatímco u nás byla navýšena o 110 procent. Další roky sice v Česku ceny klesaly, ale ne dostatečně, což je patrné i z přiložené tabulky:

Roky

Německo

Česká republika

2006

-6,45 %

110,19 %

2007

-6,50 %

1,97 %

2008

-6,51 %

0,00 %

2009

-10,00 %

-4,61 %

2010

-10,99 %

-4,98 %

 

Další růst cen solární energie měl také nastat navýšením životnosti fotovoltaických elektráren z původních patnácti na dvacet let. „Toto prodloužení doby životnosti o 5 let přijde spotřebitele na minimálně 110 miliard korun, které se musí zaplatit navíc, a to pouze díky rozhodnutí ERÚ, které poškozuje všechny spotřebitele, zatímco úzké a velice vlivné skupině provozovatelů fotovoltaických elektráren extrémně navýší zisky,“ uvádí dále Jiří Čunek v trestním oznámení, jež adresoval Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle senátora neobstojí ani argument, že hodnoty výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů jsou nařízeny Evropskou unií. „Tento argument je ovšem lichý, jelikož o této problematice nepojednává nařízení EU, nýbrž pouze směrnice, která určuje pouhé obecné parametry. Jediné, co opravdu stanovuje, je jakého procentuelního podílu má výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů dosáhnout z celkové výroby, nikoli však výkupní cenu, dobu návratnosti či výkupu. Způsob, jakým je podílu dosaženo, je fakticky ponecháno na libovůli jednotlivých členských států,“ argumentuje Čunek v oznámení.

Zdražení přijde i v příštím roce

Ten také zmiňuje, že právě kvůli obraně spotřebitelů a firem před zájmovými skupinami a jejich lobbisty byl Energetický regulační úřad v ČR zřízen, jenže podle něho dělá ERÚ přesný opak a státem placení úředníci extrémně poškozují spotřebitele i celou společnost, když místo obhajoby jejich zájmů jdou na ruku fotovoltaické lobby.

„Skutky, které jsou výše vymezeny, došlo k narušení nedotknutelnosti vlastnictví milionů lidí a statisíců firem (v některých případech až k faktickým osobním či firemním krachům), k narušení zásad poctivého obchodního styku, k ohrožení mezinárodní konkurenceschopnosti mnoha firem s významnými dopady na hospodářství České republiky a její krutě deficitní rozpočet a nárůst státního dluhu,“ doplňuje k tomu v trestním oznámení křesťansko-demokratický senátor.

Podle aktuálních informací budou čeští občané provozovatele solárních elektráren z vlastních kapes dotovat ještě více, než se čekalo. Důvodem je vyšší množství elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů v loňském roce, než bylo původně v plánu. Tuto zvýšenou produkci musely energetické společnosti výrobcům solární elektřiny zaplatit nad rámec svého plánu částkou, kterou si v příštím roce vyberou navíc od svých spotřebitelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…