Potlesk a uznání. Brutální řezník Kalousek studenty nadchl

11.05.2012 7:01

REPORTÁŽ Právnická fakulta UK včera hostila šéfa resortu financí Miroslava Kalouska z TOP 09. O reformě veřejných financí studentům přednášel „ten, kdo za všechno může“, jak se ministr sám ironicky označil. Kalousek během přednášky vysvětloval vládní úsporná opatření, pak se pustil i do diskuse. Tu mu „okořenila“ jedna starší paní, patrně podporovatelka Holešovské výzvy.

Potlesk a uznání. Brutální řezník Kalousek studenty nadchl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Kdo by během diskuse na adresu ministra financí očekával nelichotivá slova a zdrcující kritiku, mýlil by se. Zhruba dvě stovky účastníků, kteří zcela zaplnili jednu z větších poslucháren fakulty, s ministrem většinou souzněli, což se nejvíce projevilo závěrečným bouřlivým potleskem.

Ač všichni nadávají, kvalita života prý roste

„Obdivuji vás, že jste si udělali čas. Já na vašem místě bych v takovém počasí na Kalouska určitě nešel,“ naladil ministr posluchače a pustil se do zhruba třicetiminutové přednášky.

Přestože se podle něho z dluhových problémů nedostaneme, pokud se nesmíříme s poklesem životní úrovně, kvalita lidského života podle Kalouska poroste. „Většina zemí propásla časy dlouhodobé konjunktury, kdy peníze přibývaly téměř bez hnutí prstu. Dnes bude potřeba více osobní spoluúčasti a osobní odpovědnosti. Představa, že všechno té současné i budoucí populaci zaplatí stát z rozpočtu, není z tohoto světa. To se prostě nestane,“ upozornil šéf státní pokladny.

Podle jeho slov mohou vlády dělat tolik reforem, kolik chtějí, ale bez toho, aby si lidé více připláceli na své stáří, to nepůjde. „Říkám vám do vašich krásných očí, zapomeňte na to, že až vy půjdete do důchodu, bude jeho procentuální výše ze mzdy jako dnes. Ani náhodou, to je neufinancovatelné. Hlavně se na své stáří připravujte v průběhu celého života. Představa, že se o vás stát, až budete staří, nemocní a nemohoucí, postará, to je představa nezodpovědného hazardéra,“ apeloval Kalousek na studenty.

Je potřeba brutální řezničina a nemilosrdné osekávání výdajů

Během přednášky dokonce ministr citoval i oblíbený výrok Miloše Zemana, jelikož zástupce Spolku českých právníků Všehrd, jenž akci pořádal, v úvodu zmínil, že po ministru financí zde bude příští týden mluvit právě Zeman. „Skutečný vlastenec chlastá, kouří a umře na hranici penzijního věku,“ vzpomenul ministr Zemanových slov. Sám expremiér se prvními dvěma body prý řídil víc než zodpovědně. „S tím třetím bodem ale…“ nedořekl ani, a sálem už zněl hlasitý smích a potlesk.

Současné škrty a úsporná opatření však podle místopředsedy TOP 09 Kalouska nejsou reformami v pravém slova smyslu, ale doslova brutální parametrickou řezničinou, kdy se musí ostrou tužkou nemilosrdně ořezat výdaje až na samou kost a je-li to nutné, zvýšit i daně. V opačném případě se prý Česká republika může dostat do situace, kdy jí nikdo nebude chtít půjčit. „Byť jsou ta opatření bolestivá, jsou zárukou stability a jistoty, a pokud to nebudeme respektovat, najedeme do zdi a přísun peněz skončí,“ pokračoval ve varování před černými scénáři.

Všechno nezplatí bohatí, jak říká levice. To radši zdrhnou...

„Daňová politika je organizované násilí, které stát provádí na svých občanech,“ definoval s lehkou ironií Kalousek během probírání problematiky daní, během čehož také stihl obvinit média, že v této souvislosti o vládě šíří mýty a dezinformace. „Podle novinářů neděláme nic jiného než zvyšování daní,“ rozčílil se. O médiích se zmínil ještě během diskuse. Na otázku, jaké konkrétní úřady by chtěl zrušit, ministr odvětil, že jsou v sále i novináři a on by to nejprve rád probral s koaličními partnery.

Ohledně sporů v sestavování rozpočtu podle něho nikdo pochopitelně není nositelem pravdy, je přirozené, že v demokracii se bude pravice s levicí vždycky přít. „Ale slavné věty typu, nechť to všechno zaplatí bohatí, tak to je pitomost. Jednak jich není tolik a jednak mají bohatí natolik sofistikované myšlení, že by v takové situaci dokázali včas zdrhnout,“ vypořádal se Miroslav Kalousek s levicovými argumenty na progresivní zdanění.

Ptejte se a nadávejte, vyzýval Kalousek

„Ptejte se a nadávejte,“ zahájil ministr diskusi. S prvním dotazem vystoupila starší paní, která patrně mezi studenty práv nepatřila. „Kdo financuje ty časopisy, které vás vyhlásily nejlepším ministrem financí světa nebo planety? Zvyšujete schodky, je to protiústavní, proti listinám práv. Kam nás chcete dovést, do Somálska?“ ptala se naštvaně posluchačka s vážností v tváři, zatímco zbytek sálu zalila vlna smíchu.

Tazatelce, která mluvila také o hnutí Skutečná demokracie Zdeňka Ponerta a dalších iniciativách, ministr Kalousek odpověděl s klidem v obličeji. „Odpusťte prosím, že žiju, ale děkuji za otázku. Emerging Markets je celosvětový časopis, který jednou za rok vyhlašuje ministra financí za ten daný region. Rozhoduje o tom osmdesát bankéřů a finančníků, které já opravdu neznám a nic jsem jim za to nedával. Promiňte tedy, že jsem tu cenu obdržel,“ odpovídal Kalousek.

Prezidentská kampaň? Jak nabízení opuštěných pejsků

„Jako váš potencionální volič se chci zeptat, zda můžete vyloučit případnou povolební spolupráci s ČSSD a KSČM?“ ptal se jeden z ministrových příznivců. „V politice nemůžete nikdy vyloučit spolupráci s žádnou z demokratických stran. KSČM k nim nepočítám. To, co dnes sociální demokracie říká, ale nějakou spolupráci zcela vylučuje,“ nevyvrátil možný povolební scénář.

Během debaty také šéf resortu financí mluvil i o zadlužených státech eurozóny. „Řecký sanační program jsem vždycky pokládal za pouhé utrácení peněz. Nezachraňuje ani tak Řecko, jako spíše bilance bank, které mu půjčují. EU pumpováním peněz do Řecka jen získává čas. Řešení by podle mě byl jejich odchod z eurozóny, přechod na drachmu a devalvace. To by Řecko odrazilo ze dna,“ řekl Kalousek překvapivě.

Řeč došla i na přímou volbu prezidenta a proč by prý podle Kalouska měl šéf TOP 09 na Hrad kandidovat. „Je to výrazná osobnost pevných zásad a ve světě je známý. Pokud si však veřejnost bude přát normalizačního kariérního úředníka, je to její věc,“ narážel na dalšího z kandidátů Jana Fischera.

„Zatím žádná prezidentská kampaň neprobíhá. Nyní to spíše vypadá jako televizní pořad ‚Chcete mě?‘, kde Srstka s Kubišovou nabízí opuštěné pejsky,“ rozesmál celý sál na závěr Miroslav Kalousek a v neformální debatě pokračoval i při pomalém odchodu z přeplněného sálu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …