Zpravodaj BBC klidnil českého diváka: Korupce je i v Británii

11.05.2012 21:52

Média hrají v současném světě zásadní roli. Raymond Furlong – zpravodaj BBC ve východní Evropě, na Balkáně a v zemích bývalého Sovětského svazu, bývalý zahraniční zpravodaj v Berlíně, který dlouho pracoval i v České republice, přišel do Hyde Parku a pokusil se nabourat averzi, kterou lidé vůči médiím získávají.

Zpravodaj BBC klidnil českého diváka: Korupce je i v Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Diváci Hyde Parku byli už před příchodem hosta pěkně rozparádění. „Proč mam věřit médiím. Pro mě je zpravodajství hromada nesmyslů, kterým nemám důvod věřit,“ psal například jeden z nich v úvodní diskusi.

Facebookářka Luciana Svenson pak na stránkách Hyde Parku dodala: „Novinari jsou si dobre vedomi, jakou zbrani disponuji ... a nejen novinari, ale i politici...takze vse je jen o tom, kolik se toho vypusti ven, jaky je timing atd...“

Proto není divu, že šest hodin před tím než Raymond Furlong vystoupil na obrazovce ČT už někteří facebookáři „věděli“, jaké to jeho vystoupení bude a co řekne. „Dotyčný pán vidí dění v České republice přesnou optikou toho, kdo jej platí...A není sám - takoví jsou všichni žurnalisté,“ je přesvědčený Vladimír Klescht.



Konspirační teorie

Nejinak tomu bylo i u nejpalcovanějších otázek. Nezaujatý pozorovatel by měl z nich skoro pocit, že se ocitl na chatu přívrženců konspiračních teorií. Jednou z nejoblíbenějších otázek byla ta, že BBC údajně odvysílala informace o pádu amerických dvojčat půl hodiny předtím, než k události došlo.

„To je, nechci být hrubý, nepravda,“ odpověděl Raymond Furlong. A nepravda byla podle něj i další komutativní otázka. Totiž, že BBC lhala o zbraních hromadného ničení v Iráku.

„Média často jsou obviňovány ze lhaní, přitom jsou jen nosič, ne zdroj,“ upozorňuje Furlong. Kdo uvedl nepravdivé informace, byla řada vlád, která se opírala o údajná zjištění svých zpravodajských složek.

„Jsem si jist, že žádný můj kolega neřekl, že ví, že Irák má zbraně hromadného ničení,“ dodává zpravodaj BBC Furlong.

Zkušenost rozhoduje

BBC je jakožto veřejnoprávní televize proslulá v oblasti ověřování zdrojů svých informací. Podobně je tomu například i v Česku v případě ČT a Českého rozhlasu. Podle Furlonga jde jednak o zkušenost kolegů, která určuje, jaké zprávy se pouští a jaké ne, jednak o finanční tlaky, které nutí komerční média vypouštět i ne stoprocentně podložené zprávy.

Korupce je i u nás

Právě v Anglii se přitom odehrál nedávno skandál se zveřejněnými odposlechy, které naznačovaly propojení politiky a médií. „Korupce je obrovské téma nejen u vás, ale i u nás. My jsme měli ohromný skandál o spojení mezi novináři a politikou,“ vysvětluje Furlong. Podle něj tenhle skandál určitě u řady lidí média v Anglii poškodil.

Obecně je však přesvědčen, že mediální aktivita je stále pro demokratické společnosti klíčová. Alternativou pro řadu lidí mohou být média internetová. „Každá mediální organizace, která má ambice, ví, že musí svůj obsah tlačit na internet,“ je přesvědčený Raymond Furlong.

Hodně času na tiskovkách

A jaký je vlastně rozdíl mezi českými a anglickými novináři? „Čeští novináři tráví příliš času na tiskovkách a málo času investigativní prací,“ má jasno zpravodaj BBC. Podle něj si na to stěžují i sami čeští žurnalisté.

V Hyde Parku Raymond Furlong lidi poměrně přesvědčil. Dostal 87 procent kladných hlasů, takže nakonec to s tou skepsí k médiím nebude asi tak trudné.

A to i přesto, že se během svého vystoupení pustil i do obhajoby časté absence takzvaných dobrých zpráv v novinách. „Byly takové experimenty. Když lidi založili noviny, které byly plné jen dobrých správ, tak tyhle noviny velice rychle zanikly,“ upozorňuje na finanční atraktivitu katastrof Furlong.

Zkrátka noviny, kde místo obligátní povodně, pádu vlády a dalších událostí bude stát nápis: „všechno je v pohodě“, zákazníky nezaujmou.

Své místo všakl dobré zprávy příliš nemají prý ani ve veřejnoprávních médiích. „Není důvod dělat zprávu, že vlaky jeli zase v čas, pokud teda standardně jezdí včas. Je důvod dělat zprávu, proč se zastavila vlaková doprava, proč se odehrála vlaková nehoda. Role médií je poukázat na to, kde je problém, aby ten problém mohl být řešen,“ uzavírá Raymond Furlong.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: pal

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…