Nikdo z velkých pánů nedorazil, rozčilovala se účastnice piety v Letech

13.05.2012 14:14

Zhruba 200 lidí se v neděli po poledni sešlo na pietním místě v Letech na Písecku, kde za druhé světové války stával „koncentrační“ tábor pro Romy. Při tradiční akci se sešli příbuzní obětí, účastnilo se i pár těch, kteří zde nějaký čas prožili, či si pamatují z vyprávění svých rodičů.

Nikdo z velkých pánů nedorazil, rozčilovala se účastnice piety v Letech
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

Z vrcholných politiků nepřijel nikdo. Ministři a další politici poslali jen květiny či celé pietní věnce. Zúčastnilo se několik poslanců a senátorů. Mezi nimi především herec, ředitel Vinohradského divadla a senátor Tomáš Töpfer (ODS). Ten na akci jezdí téměř pravidelně.

Mezi hosty se objevil i dávný sekretář arcibiskupa Miloslava Vlka a kněz, dnes ženatý předseda Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman nebo zástupkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Ta vyzvala politiky, aby současnou romskou problematiku nezneužívali k politickým předvolebním kampaním. Zároveň zástupci romských iniciativ připomněli, že je nutné stále pamatovat na hrůzy, které na 300 lidí, kteří táborem v Letech u Písku prošli, prožili.

Velcí páni nepřijeli

Všichni přítomní kvitovali úpravu místa, kde se památník nachází a do něhož vláda v předchozích letech investovala 20 milionů korun, včetně příjezdové cesty, stavby sociálního zařízení a replik původních ubikací v lágru.

„Tato pietní úprava není špatná, ovšem pozůstalí po obětech nacismu si dobře uvědomují, že právě uskutečněním pietní úpravy podsouváme řešení přítomnosti prasečáku na místě koncentračního tábora. To jsme si dobře vědomi,“ řekl i na místě předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

„Nikdo z velkých pánů politiků nepřijel. Je vidět, že se stydí za to, že jsme stále diskriminováni, napadáni. Stydí se určitě i za to, že nám slibovali, že nedaleký prasečák bude zbourán a pořád tam stojí. Tam, kde naši rodiče a prarodiče trpěli a umírali,“ rozohnila se pro ParlamentníListy.cz jedna z účastnic, paní Mária, která prý přišla v lágru o otce.

Vzpomínková akce u památníku za účasti kněze byla pak ještě završena položením květin k pomníku dětským obětem tábora na hřbitově v nedalekých Mirovicích.

Vyřešení problému by prý stálo 300 milionů

Právě problematika odsunu prasečáku, který údajně stojí na místě, kde původní tábor stál, dělá vrásky po celé roky Romům, především pozůstalým po obětech. Ani předchozí vlády, ani ta současná však věcně odkup a zboření prasečáku neřeší. Mnoho ministrů i premiérů slibovalo, že dojde k nápravě, ale zůstalo vždy jen u slov. Podle hrubých odhadů by celá akce přišla zhruba na 300 milionů korun.

Podle některých politiků je současná podoba pietního místa dostačující a původní lágr prý nestál přímo na místě, kde vepřín soukromé firmy je. Romové si ale stojí za svým a přijde jim neuctivé, že na místě, kde trpěli a umírali jejich předkové, se válí čuníci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radek Kraus

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …