Brát neplatičům alimentů řidičáky? Nápad právníka z Plzně, sejmul Pospíšila Huml

14.05.2012 18:55

Zabavení řidičského průkazu je sice hezký nápad, ale stát by měl spíš pomáhat rodičům dětí, kterým bývalý partner alimenty neplatí. Tak reaguje právnk a lídr KSČM Vojtěch Filip na nápad ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Problém s ním má i poslanec Stanislav Polčák.

Brát neplatičům alimentů řidičáky? Nápad právníka z Plzně, sejmul Pospíšila Huml
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Zabavení řidičského průkazu jako trest pro neplatiče alimentů. Podle ministra spravedlnosti Pospíšila může takový postih odlehčit českým věznicím. Ministr by jej rád uvedl do praxe co nejdřívě, mohlo by se tak stát formou poslaneckého přílepku k návrhu koaličních poslanců Pavla Staňka, Stanislava Polčáka a Jany Suché. Ti chystají normu, která by umožnila rychleji propouštět z vězení lidi, kteří se dopustili například zločinu z nedbalosti a vyfasovali nízký trest. Podle Pospíšila by takový poslanecký přílepek mohl fungovat jako citelný postih a zároveň poslední varování před odnětím svobody. Lidé, kteří dluží za výživné, totiž tvoří takřka desetinu českých vězňů.

Polčákovi se Pospíšilův nápad nelíbí. Důkladně jej prý prostuduje

Poslanec Polčák, k jehož návrhu by Pospíšil rád podal pozměňovací návrh, není z nápadu zrovna nadšen. Mnoho lidí totiž řidičský průkaz potřebuje k výkonu profese, nemluvě o uchazečích o zaměstnání, kteří by tak nesplnili jednu z nejčastěji kladených podmínek u nabídek práce.

"Taková věc by mě nikdy nenapadla. Jde o naprosto nesouvisející sankci. Navíc by se tak výrazně zhoršily příjmové možnosti těch neplatičů. Je to kontraproduktivní. Zabavení řidičáku může znamenat konec pro živnostníka. Pochybuji, že by něco takového prošlo. Zajímala by mě také analýza ústavnosti takového opatření a soulad s právem EU," řekl ParlamentnímListům.cz Polčák.

Proti je i poslanec Jeroným Tejc z ČSSD. Opatření prý bude těžko účinné vůči lidem, kteří řidičský průkaz nemají, popřípadě nepatří mezi aktivní řidiče. Navrhuje alternativní řešení - pouhá podmínka dokáže podle něj dlužníka mnohdy přivést k rozumu. "Méně benevolence bych pak doporučil v případě účinné lítosti. Jde o to, že dlužník často vyvázne bez trestu, protože těsně před začátkem soudu dlužnou částku doplatí. A spoléhá se, že mu to tak vyjde pokaždé. Proto by soudy měly přihlédnout k takovému chování maximálně dvakrát," navrhuje Tejc.

Naopak šéf komunistů Vojtěch Filip si zabavení řidičského průkazu neplatičům představit dokáže. Ale pouze jako vedlejší trest. "Pokud by to ministr spravedlnosti do zákona prosadil, může být držení řidičského oprávnění podmíněno i bezdlužností v oblasti výživného vlastním dětem," říká poslanec. To, že by dlužníci kvůli zabavení řidičského průkazu navíc přicházeli o práci, ale lídr KSČM a právník v jedné osobě vylučuje. I exekutoři totiž musí dlužníkům ponechat možnost obživy, tedy například nesmí zabavit řemeslnické nářadí určené k výkonu profese.

Filip: Dluh by měl převzít stát, má k jeho vymáhání lepší nástroje než občan

Lídr KSČM by si ale ochranu rodičů, kterým bývalý partner dluží na výživném, představoval úplně jinak. "Dluh by měl převzít stát a vyvést tak rodiče, který se o dítě stará, z té nesmírně nevýhodné situace. Největší nevýhodou rodičů-živitelů a zároveň tím, na co neplatič alimentů často spoléhá, je nemožnost zajistit si právní pomoc," upozorňuje Filip. Jde prý o prohřešek státu, který povinnost zajistit bezplatnou právní pomoc nechává plně na bedrech Advokátní komory a v právním řádu tak neexistují podmínky, za nichž má občan na bezplatnou právní pomoc nárok.

"Stát má navíc prostředky k tomu, aby placení výživného po dlužníkovi účinněji vymáhal. Úřad práce například nemůže matce či otci dítěte, který se o něj stará, sdělit, kde jeho bývalý partner pracuje. Na to mají nárok jen orgány činné v trestním řízení. Státu ale takový údaj sdělit musí. Exekuci si navíc musí občan zaplatit, zatímco v případě státu to udělá soudní exekutor. Ve světle toho všeho mi návrh pana Pospíšila přijde, že k problematice přistupuje tak trochu ze špatného konce. Já pro to hlasovat nebudu," uvedl rezolutně Filip.

Nápad právníka z Plzně, komentuje Pospíšila dopravní expert

Pospíšilův návrh pro ParlamentníListy.cz komentoval i nezařazený poslanec a dopravní expert Stanislav Huml. Narozdíl od svých dvou kolegů si nebral servítky. "Za nezaplacené alimenty odebrání řidičského průkazu. To nemohl vymyslet právník. Vlastně mohl, ale musel studovat práva v Plzni... Jaký smysl má mít tento postup? Alternativní trest, který státu ulehčí při trestání relativně bagatelního trestného činu náklady na vězně. Pro otce, který autem stejně nejezdí, to bude pohlazení. Pro řidiče z povolání existenční záležitost. Nebude schopen platit alimenty a stát vlastně způsobí jeho platební neschopnost ve vztahu k dítěti. Má tohle logiku? A když někdo nemá řidičský průkaz, půjde rovnou do vězení? Proč? Protože nemá řidičský průkaz! Nebo pan ministr vymyslí jinou alternativu? Už vím, zabaví mu kapitánskou licenci na jachtu," říká bývalý poslanec Věcí Veřejných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …