Levicový politolog před diváky: Zatčení Ratha je dobrou zprávou

15.05.2012 22:01

Paradox, ale dobrá zpráva, tak ve zkratce hodnotí host Hyde Parku politolog Lukáš Jelínek zatčení Davida Ratha při přebírání úplatku. Dobrá zpráva proto, že je to výrazem emancipující se policie a justice. Paradox proto, že po řadě kauz politiků vládní koalice nakonec sekera dopadla na politika opozičního.

Levicový politolog před diváky: Zatčení Ratha je dobrou zprávou
Foto: fcb
Popisek: David Rath

Středočeský hejtman David Rath je prvním poslancem, který byl zatčený přímo při spáchání trestného činu korupce. „Zatím se žádného politika nepodařilo chytit při činu. David Rath má tu smůlu, nebo to štěstí, že je prvním, u kterého se to podařilo,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

Hlavním důvodem, že došlo k prvnímu odchycení takzvané velké ryby, podle politologa je skutečnost, že orgány činné v trestním řízení jsou sebevědomější.



Jde i proti pravičákům

„Zárukou korektnosti této kauzy pro mě je, že ji dozoruje paní Lenka Bradáčová. Odvážná státní zástupkyně, která se pustila do křížku i s několika politiky pravicovými. Tu rozhodně nelze podezřívat, že se propůjčila k nějaké politické objednávce. Ta kauza bude určitě řádně vyšetřena podle pravidel a nebude krýt žádné politické tlaky ani boj,“ je přesvědčený Lukáš Jelínek.

Podle politologa přes všechny škraloupy, které získal ministr vnitra Jan Kubice se svou slavnou zprávou, nehrozí ani to, že by se jednalo o akci na základě pokynů ministra. Lukáš Jelínek nepodezřívá ani předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, která schválila policejní zatčení Davida Ratha takřka obratem.

„Předsedkyně sněmovny má povinnost rozhodnout do 24 hodin. Bylo by naopak špatně, kdyby se o něčem takovém rozmýšlela. Politici, ba ani předsedkyně Poslanecké sněmovny tu nejsou od toho, aby něco v takovémto případě rozmýšleli a šetřili.“

Vadí mi nevěřit policii

Právě snahy chápat zatčení Davida Ratha jako součást politického boje, Lukáši Jelínkovi vadí. „Vadí mi snaha a priori nevěřit policii a státnímu zastupitelství. Já bych naopak a priori předpokládal, že státní zástupci mají pravdu,“ zlobí se politolog v ČT.

Podle něj, pokud je David Rath nevinen, tak je přesně tím typem politika, který by se dokázal očistit. A to, že přes kauzy koaličních politiků byl nakonec dopaden David Rath, považuje Lukáš Jelínek spíš za zajímavý paradox.

Drobil, Bém, Janoušek a ... Rath

„Drobil, Bém, Janoušek, Baštýř a další, nikdo z nich nebyl chycen za ruku, Rath ano. Je to paradox, ale takový je život,“ glosuje Lukáš Jelínek. Přitom dalším paradoxem je, že k chycení Davida Ratha dochází v době, kdy se opozice snaží tlačit na vládu, aby prosvětlila politiku například s pomocí dokládání majetku a dalších nástrojů.

Amatérismus? Spíš sebevědomí politika

Řadu diváků pořadu na celé události zaujal amatérismus, kdy středočeský hejtman odnáší 7 miliónů v krabici od bot. „Asi je chytřejší si nechat posílat peníze přes deset skrytých účtů, ale možná je to spíš než amatérismus příliš velké sebevědomí člověka, který si nechá dávat peníze v krabici od bot. Politici se zkrátka často mohou chovat mnohem jednodušeji, než předpokládáme,“ vysvětluje Jelínek.

O amatérismu by prý nerad mluvil. „Pak by to vypadalo, že když to budou politici dělat profesionálně, tak je to v pořádku. Ale je na druhou stranu fakt, že by od politiků člověk čekal nějakou úroveň,“ pousmívá se Lukáš Jelínek.

„David Rath byl zatčen – a co dál,“ ptají se diváci. Česká veřejnost má téměř denně na očích různé kauzy, v kterých se ztrácejí milióny i miliardy.

„Presumpce viny, jen tak mohou politici napravit svou pověst. Už jen kvůli tomu, že hatí práci řadovým členům stran, kteří mravenčí prací dřou na preferencích a jedna kauza daného politika to celé zboří, by měli politici ihned položit své funkce,“ přináší recept Jelínek.

Podle něj politici užívají slovo ‚politická odpovědnost‘ jen jako rétorickou figuru. Pokud to ovšem myslí se svojí důvěryhodností před veřejností vážně, měli by odstupovat z funkcí už ve chvílích, kdy je policie vyšetřuje, kdy je média propírají.

ODS a kmotři? To je realita

„Když Miroslav Kalousek řekl, že se ODS stala stranou regionálních kmotrů, tak na plná ústa asi přesně popsal skutečnou situaci,“ je přesvědčený Lukáš Jelínek, podle kterého je právě absolutní průhlednost politiků i všech jejich přátel a příbuzných společně s okamžitým přebíráním odpovědnosti za různé kauzy jedinou cestou, jak se strany od nálepky kmotrovských spolků mohou osvobodit.

Podle Lukáše Jelínka právě to, že veřejnost je přesvědčená, že strany jsou prolezlé korupcí, je důkazem, jak se politické strany odtahují od svých voličů. „Během voleb projezdí politici celou republiku, pak na své voliče kašlou a zahazují volební programy,“ líčí chmurný obraz českého politického boje Jelínek.

Strany by podle něj měly ve vlastním zájmu posílit úlohu preferenčních hlasů při volbách a otevřít důkladnější stranické primárky, které by umožnily získat poslanecký mandát skutečným osobnostem, kterým jde o program.

Těmto osobnostem by podle Lukáše Jelínka v boji proti stranickým kmotrům pomohly další akce, jako bylo zatčení Davida Ratha. Líbilo by se to i 79 procentům diváků Hyde Parku, právě tolik jich dalo Jelínkovi kladný hlas.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…