Rathova kauza je jak z pohádky, je to prostě divné. Poslanec ČSSD proti proudu

17.05.2012 9:32

„Každý, kdo má trochu zdravý rozum, vidí ten rozdíl, jak se přistupuje k Davidu Rathovi a na druhé straně k ministru Vondrovi v kauze Promopro, nebo u jiných politiků," zlobí se poslanec za ČSSD Miroslav Váňa. Kriminální jednání neschvaluje a má k němu negativní postoj, ale takové jednání je podle něj viditelně nesouměřitelné. „Jak to, že Nečasovi nevadí 500 milionů, které ukradl Vondra?", říká Váňa pro ParlamentníListy.cz.

Rathova kauza je jak z pohádky, je to prostě divné. Poslanec ČSSD proti proudu
Foto: Miroslav Váňa
Popisek: Poslanec ČSSD Miroslav Váňa

„Vždyť se na to podívejte zdravým rozumem," zlobí se Váňa. „Copak v kauze Pandury či Promopro někoho zavírali, aby neovlivňoval svědky? Já odsuzuji kriminální chování, nemávnu nad tím rukou a nikdy s takovým jednáním nemohu souhlasit, je to třeba velmi řádně vyšetřit a potrestat. Vadí mi ale ten načasovaný dvojí metr,“ říká poslanec.

Policie byla podle Váni využita k politickému boji

„Vládnoucí strany využívají policii k politickému boji, v tom to je,“ říká pro ParlamentníListy.cz Miroslav Váňa. Podle něj je dvojí metr zcela evidentní. „Nemohu omlouvat takový čin, je to odsouzeníhodné a takový člověk by do politiky zcela určitě nepatřil a má být řádně potrestán,“ dodává. Mediální podání celé kauzy je ale podle něj otřesné. „Jaký se kolem toho dělá humbuk… Rath odstupuje, v pořádku, ale jak pak může být Vondra ministrem,“ rozčiluje se poslanec.  „Ukrad, ukrad Nečasovi pod p*delí  500 milionů a premiérovi to vůbec nevadí. Kde byla tehdy ta stovka policistů?" rozčiluje se poslanec. „Proč u jednoho stovka policistů a u druhého ani jeden a všechno v pohodě?"

Podivná připadá Miroslavu Váňovi i zpráva, že by si David Rath nechával předávat peníze v krabici od bot, nebo měl pod podlahou 30 milionů. „Nemohu nic konkrétního k obvinění říct, neznám důkazy, ale mediální zpracování mi rozhodně moc vyvážené nepřipadá," říká.

Potřebovali upravit skóre, je přesvědčen Váňa

V podtextu vnímá Miroslav Váňa potřebu pravice tímto způsobem alespoň trochu upravit skóre s rostoucími preferencemi opozice. „Jsem obyčejný člověk, který umí číst, umí psát, dívám se na televizi a vidím, jak je to mediálně zpracováno. Vzpomeňte si jen rozkradený Státní fond životního prostředí – nikomu to nevadí. Nikdo nebyl zajištěn, nikdo se nebál, že bude ovlivňovat svědky."

„Celé mi to připadá jako z pohádky, ale hodně bláznivé,“ říká poslanec. „To je můj osobní názor“.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Rozhodně jsou prý záhadné časové souslednosti, říká exministr vnitra František Bublan

„Tady se kloubí několik takových tendencí,“ říká pro ParlamentníListy.cz František Bublan (ČSSD), bývalý ministr vnitra a nyní poslanec a předseda komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Za prvé je to nálada ve společnosti vůči politice jako takové  - je spojována s korupčními kauzami. Druhým faktorem je sama osoba Davida Ratha, který má své příznivce, ale i značné nepříznivce,“ upřesňuje poslanec. Tím třetím prvkem je honba za senzací, zejména u novinářů.  Mohou v tom být prý ale i jiné faktory. „Neviděl jsem spis," říká Bublan. „Případ má ale hodně otazníků, a jsem přesvědčen, že bude složitější, než by se na první pohled zdálo,“ dodává.

Podle exministra vnitra chybí v podobných záležitostech vyváženost vah spravedlnosti

„Když hodnotím kroky policie a do toho ještě rozhodnutí předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), časové kroky jsou hodně podivné,“ říká poslanec. Bublan zároveň připomněl, že David Rath ušel s tou krabicí jen kousek. „To podle mne nebyla žádná velká vzdálenost, takže to muselo být předem připravené,“ uvažuje poslanec.  „Musela tam být nějaká spolupráce s tím, kdo mu tu krabici předával," dodává Bublan pro ParlamentníListy.cz. To, že to „náhodou“ sedlo vysloveně na minutu, připadá bývalému ministrovi vnitra opravdu podivné. „Řekl bych, že je to až záhadné,“ směje se Bublan.

Poslanec zároveň připomněl, že předsedkyně sněmovny byla policií požádána, aby mohli Davida Ratha takzvaně „chytit při tom“. „Takže už přece museli vědět dopředu, že ho chytí s krabicí, vždyť předsedkyni Němcové volali už před půl devátou večer. Takže to je opravdu hodně zvláštní,“ uvažuje nahlas František Bublan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…