Nemocniční korupci hrozí odhalení. Klíčem je zatčení Rathova kumpána

19.05.2012 13:14

Zatčení šéfa představenstva společnosti Puro-Klima Martina Jireše společně s dalšími sedmi lidmi včetně středočeského hejtmana Davida Ratha zřejmě posouvá úplatkářskou kauzu nečekaným směrem. ParlamentnímListům.cz to potvrdil zdroj obeznámený s podivnými nákupy zdravotnických přístrojů pro nemocnice provozované různými kraji.

Nemocniční korupci hrozí odhalení. Klíčem je zatčení Rathova kumpána
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kolem kauzy poslance Davida Ratha se v posledních dnech objevují pochybnosti různých osobností veřejného života. Stejně tak se v médiích objevují informace o průběhu vazby či první úniky z odposlechů. Páteční zpráva serveru Aktuálně.cz, podle níž je osmým zatčeným předseda představenstva společnosti Puro-Klima Martin Jireš, je ale podle zdroje ParlamentníchListů.cz zásadní.

Rekonstrukce v Buštěhradě? Tady jde asi o mnohem více

"Ukazuje totiž, že se zatčení Ratha a jeho přátel a spolupracovníků netýká pouze rekonstrukce Buštěhradského zámku. Jde tu zřejmě o něco mnohem většího, nákup zdravotnických přístrojů pro krajské nemocnice nebo záchranku," tvrdí zdroj obeznámený detailně s problematikou. O podezřelé zakázce na přenosné defibrilátory pro krajskou záchranku informoval v roce 2010 deník E15.

Podle expertů byla zakázka na šestadvacet defibrilátorů za přibližně 21 milionů korun ušita na míru právě společnosti Puro- Klima. Tak aby ostatní dodavatelé nesplnili technické podmínky a kvalifikační předpoklady, tedy určitou výši obratu za podobné zakázky. Přístroje jsou navíc možná i nebezpečnější než konkurence. Klíč je v síle výboje, který defibrilátor do pacientova těla pošle. Zatímco většina výrobců nastavuje horní hranici výkonu na doporučených 200 joulů, aby nedošlo k poškození srdečního svalu, Středočeský kraj požadoval pro své přístroje 360 joulů, což je podle odborníků příliš mnoho. A takové defibrilátory nabízí jen Puro-Klima.

Podle zdroje je vysoce pravděpodobné, že v síti policejních odposlechů uvízla i některá jednání středočeského hejtmana či dalších ze zatčených, například ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, o dodávkách zdravotnických přístrojů. O podobě některých dodávek přístrojů dostatečně vypovídají i tabulky, podle nichž umí být některé přístroje pro krajské nemocnice i více než dvakrát dražší. "To samé je podle mě důvodem, proč se Jirešovo jméno jako poslední objevuje až v pátek, tři dny po zveřejnění kauzy Rath," předpokládá zdroj.

Dodávat služby a kličkovat v zákoně

ParlamentníListy.cz loni v létě získaly materiály, srovnávající ceny za přístroj samotný a jeho zprovoznění se zaškolením obsluhy. Týkají se nejmenovaného spádového zdravotnického zařízení provozovaného jedním z krajů. Detaily neuvádíme, případem se totiž zabývá policie. I to dává za pravdu zdroji, hovořícím otevřeně o tom, že v souvislosti se zatčením Jireše mohou policisté jít v případě zakázek některých krajů na zdravotnické přístroje najisto.

Ve zmiňovaném případě zmapovaném ParlamentnímiListy.cz se využila díra v zákoně. "Místo veřejné zakázky na dodávky vykázala odběrateli, kterým byl jeden z provozovatelů krajských nemocnic, dodávku na služby. Ta se řídí mnohem benevolentnějšími pravidly," uvedl zdroj. Právě služby, konkrétně uvedení do provozu a zaškolení obsluhy, musí u takové zakázky tvořit většinu účtované ceny. A to pro dodavatele, firmu Puro-Klima, podle dodaných dokumentů není žádný problém.

Do jedné z krajem zřízených nemocnic tak zmíněná společnost nainstalovala například dvoudetektorovou skiagrafii za 15,1 milionu korun, zatímco konkurenční společnost by to podle zaslané nabídky dokázala za necelých osm. Mamograf pak Puro-Klima dokázala dodat za cenu téměř patnáct milionů, zatímco její konkurent by to samé, tedy samotný přístroj, jeho dopravu, instalaci, zkušební provoz, zaškolení obsluhy i validaci chtěl po odběrateli "jen" 6,5 milionu korun.

Instalace dražší než samotný přístroj

Jak je tedy možné, že odběratel, v tomto případě jeden z krajských zřizovatelů nemocnic, nevybral konkurenční nabídku, která by jen v případě zmíněných dvou přístrojů ušetřila krajské pokladně více než 15 milionů korun? Podle zdroje ParlamentníchListů.cz jednoduše tak, že obešel zákon. "Místo toho, aby se postupovalo dle zákona v otevřeném řízení, jak ukládá norma v případě nadlimitní veřejné zakázky na dodávky, zřizovatel jednal, jako kdyby šlo o zakázku na služby. Zde je totiž možné vyhlásit soutěž o návrh a poté již s vítězným návrhem pokračovat v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Jinými slovy zcela vyloučit možnou konkurenci a nakoupit cokoliv za jakoukoliv cenu," popisuje zdroj.

Od Puro-Klimy nakoupený hardware je tak v důsledku dokonce levnější než od konkurenční firmy. Vraťme se ke zmiňovaným dvěma příkladům. Skiagrafický přístroj pořídila nemocnice zřízená krajem za cenu lehce přesahující šest milionů, stejně jako mamograf. Konkurence by oba přístroje dodala za 7,3, respektive 6,4 milionů.

Naprosto zarážející je ale rozdíl v částce účtované za zprovoznění, zaškolení, kalibraci a další služby spojené s uvedením přístroje do provozu. Puro-klima si v případě sledované zakázky naúčtovala v obou popsaných případech okolo devíti milionů korun. A konkurenční nabídka? Skiagrafický přístroj dokáže konkurence uvést do provozu i se zmíněnými službami za 600 tisíc, mamograf pak za pouhých sto. "Zde je jasná domluva na účelovém nadhodnocení činností souvisejících s dodávkou techniky tak, aby byly dražší než vlastní technika a aby z pohledu zákona bylo možné vše považovat za zakázku na služby," dodal zdroj ParlamentníchListů.cz.

Výhodně po česku: Nabízíme množstevní přirážku

"V této oblasti se v průměru zdražuje o třicet procent, ale ani stoprocentní předražení bohužel není pro tandem dodavatel-objednatel nemožné. Osobně se nedivím tomu, že se prostřednictvím kompletátorských firem takto zdražuje, protože se buď nekontroluje vůbec, nebo, v případě že kontrola proběhne, je tato absolutně nedostatečná. Proto zde mohou kompletátorské firmy aplikovat něco, čemu já říkám množstevní přirážky, ačkoliv by z hlediska jejich funkce na trhu měly realizovat spíše množstevní slevy," podotýká s notnou dávkou ironie senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz).

Zástupkyně firmy Puro-Klima Laura Marečková v létě minulého roku jakoukoliv zmanipulovanost, vyvozovanou z totálně odlišných cen u různých dodavatelů, popřela. "Jakékoliv vytrhávání jednotkových nebo dílčích cen z kontextu celkové nabídkové ceny je v případě veřejných zakázek zavádějící a v rozporu s výše uvedeným zákonem. Domníváme se, že využívání informací od tzv. „zdrojů" a výrobců, které jsou účelově manipulovány, vytrhovány z kontextu a vysvětlovány tak, aby poškozovaly naši společnost, nese všechny rysy nekalé soutěže," uvedla PR manažerka Puro-Klimy.

V pátek Marečková zatčení jednoho ze svých šéfů spolu s Rathem komentovat nechtěla, přičemž podle Lidových novin problémy Jireše s policisty ještě v úterý těsně po Rathově zatčení popírala. "Dá se předpokládat, že policisté mají něco více, než jen smlouvy. Ty většinou zákonu neodporují, byť by se ceny dodávaných přístrojů daly označit minimálně za nemravné. Oni musí mít něco víc, pokud si troufli na člověka, který je pod smlouvami na přístroje často podepsán," dodal zdroj. Jirešův podpis je i pod smlouvami, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …