Škromach: Rathem nás budou mlátit jako klackem až do voleb

19.05.2012 20:05

Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu i ČSSD si je vědom, že kauza kolem Davida Ratha může stranu poškodit. Nelíbí se mu ani způsob, jakým byl odstaven kandidát na prezidentský úřad Jan Švejnar. Parlamentnilisty.cz ho proto během sobotního jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD oslovily, aby svá stanoviska osvětlil podrobněji.

Škromach: Rathem nás budou mlátit jako klackem až do voleb
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Pane senátore, myslíte, že kauza kolem Davida Ratha může ohrozit celou ČSSD v podzimních volbách?

Zatím si ještě lidé tak docela neuvědomují možnosti dopadu na volební výsledek, což se může ukázat v nejbližších týdnech, podle toho, jak se bude celá ta kauza vyvíjet. Všichni také cítí míru ohrožení způsobem chování Davida Ratha. Myslím, že se to teprve projeví.

Neshledáváte v některých momentech kauzy Rath prvky, které byly přítomny v tzv. Kubiceho zprávě?

Rozdělme to nejprve do dvou rovin. Kubiceho zpráva byla vymyšlená a napsal ji někdo jiný. V tomto případě je zase třeba říct, že v tom nefiguruje jen David Rath, ale celá skupina lidí, která byla velmi aktivní. Je třeba oddělit tu kriminální část, pakliže tam je. To musejí říct orgány činné v trestním řízení. To já neumím posoudit. Na straně druhé, každý takový případ se samozřejmě využije i politicky. Je to pochopitelné, a to je právě ta druhá rovina – mediální. Samozřejmě, že nás tím budou mlátit jako klackem až do voleb.

Jak se Vám jeví jako prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Má podle Vás šanci?

Nechci se k tomu vyjadřovat. Měl jsem od počátku výhrady ke způsobu výběru, a byť pan Švejnar není, tak říkajíc „můj kůň“, mám přesto výhrady k jeho vyřazení. On říkal od počátku, že chce vystupovat jako nezávislý kandidát, a žádal o podporu. Byl ochoten vystupovat i na našich arénách. A ti lidé, kteří ho vlastně prosazovali, ho nakonec odstavili v prvé možné chvíli, kdy ty diskuze vlastně teprve měly začít. Odstavili ho z důvodu, které on avizoval od počátku. To mi přišlo trochu zvláštní. K Jiřímu Dienstbierovi se ale vyjadřovat nebudu.

Během jednání ÚVV padlo také jméno Miloše Zemana. Bylo by pro Vás přijatelné, například v druhém kole, hlásit se k němu vzhledem k hodnotám, které vyznává?

Já jsem Miloše Zemana vždycky respektoval, na rozdíl od některých jiných. Už při volbě prezidenta před deseti lety. Skupina našich lidí neuměla tehdy podpořit našeho vlastního kandidáta. Díky tomu sedí už nyní druhé volební období na Hradě Václav Klaus. Myslím, že někteří z těch lidí mají i dnes výčitky svědomí, což se možná projevuje i v některých vystoupeních. Nicméně, vždycky jsem ctil rozhodnutí strany, takže i teď je to rozhodující. Podle mého ale nemá smysl řešit prezidentské volby před tím, než proběhnou volby krajské. Ty budou velmi důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …