Byl jsem pro Zemana, naznačil Foldyna. Volbu Dienstbiera respektuji. Hlavně ne Fischer

19.05.2012 21:42

Během sobotního pléna Ústředního výkonného výboru ČSSD k nominaci kandidáta pro prezidentské volby vystoupil mimo jiné i poslanec Jaroslav Foldyna. Mluvil hlavně o bývalém premiérovi a předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi. Výbor se nakonec rozhodl nominovat Jiřího Dienstbiera. Co na to Foldyna říká, se ptaly ParlamentníListy.cz.

Byl jsem pro Zemana, naznačil Foldyna. Volbu Dienstbiera respektuji. Hlavně ne Fischer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil nominaci Jiřího Dienstbiera jako kandidáta na úřad prezidenta. Jste s volbou spokojen?

Můj názor na to, jak má vypadat kandidát na prezidenta, je trošku odlišný od toho, který představuje Jiří Dienstbier. Nicméně, samozřejmě respektuji usnesení, které zde prošlo, takže vést o tom další diskuzi považuji za zbytečné. Já jsem svůj názor řekl už na plénu. Vnímám Jiřího Dienstbiera jako jméno Jiří Dienstbier, ale vedle toho vidím Jiřího Dienstbiera mladšího, kterého já v zásadě nejsem schopen politicky ani věcně uchopit ani poznat. Možná i proto, že znám epizodu kolem voleb do pražské radnice. Jednu věc ale u Jiřího Dienstbiera hodnotím velmi kladně, a tou je jeho odvaha. Umí jít a říct věci otevřeně.

Dnes jde ale o přímou volbu prezidenta...

To jsem právě chtěl říct. Jak ukázalo hlasování, Jiří Dienstbier splňuje kritéria většiny ČSSD. Jinou věcí ale je, že ho nebudu přece volit já a sociální demokracie. Budou volit občané této země, čili tam bych se domníval, že ta kritéria vypadají trochu jinak. Proto jsem také na plénu mluvil o Miloši Zemanovi, o jeho obrovských pozitivech i některých negativech.

Kdyby Jiří Dienstbier neprošel do druhého kola prezidentské volby. Doporučil byste sociální demokracii, aby hlasovala pro Miloše Zemana v případě, že on by se do druhého kola dostal?

Tak to je jednoznačné. Kdybych si měl například vybrat mezi panem Fischerem a Milošem Zemanem, tak to začnu létat třeba i s letadlem, aby to byl Miloš Zeman a ne Jan Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …