Rath si vybral "špatného" právníka. Zametl stopy a končí?

21.05.2012 16:43

Právník Adam Černý zatím Davidu Rathovi, který si ho dost překvapivě zvolil pro svou obhajobu, příliš nepomohl. Vyjádřeními, které vypustil do médií, mu naopak spíše uškodil. Proč si tak mladého a nezkušeného právníka Rath vybral? ParlamentníListy.cz se snažily najít odpověď. Tím spíš, že podle ČT Rath právníka už brzy změní.

Rath si vybral "špatného" právníka. Zametl stopy a končí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath udivuje každým dnem. Poté, co byl obviněn z převzetí mnohamilionového úplatku, si poměrně s podivem zvolil svého obhájce - je jím mladičký Adam Černý, jehož spojení s Rathovou obhajobou od počátku vyvolává mnohé spekulace. 

Předražený web

Černý je dlouhá léta Rathovým známým. Otazníky vzbuzuje zejména jeho zainteresovanost v pochybné zakázce středočeského kraje, která stála dva miliony. Sumu dal kraj za web ToJeCool.cz, což jsou "speciální internetové stránky pro žáky a studenty". Odborníci ale tvrdí, že web má mizernou úroveň a má výrazně nižší cenu, než jakou za něj kraj zaplatil.

Na Černého angažování je zajímavé také to, že Rathovi údajní spolupachatelé, Petr Kott a Kateřina Pancová, vsadili "na jistotu" a hájí je renomovaný právník Tomáš Sokol.

Podle politologa Jana Bureše jde o pozoruhodný případ. Bureš kromě Černého vztahu k Rathovi připomíná zejména jeho aktuální vyjadřování se ke kauze bývalého středočeského hejtmana. Do médií totiž právník vypouští jazykové paskvily o krabici o parametrech krabice apod.

Rathův právník? K smíchu

"Pan Černý působí velmi nesolidně. Jeho výpovědi jsou amatérské, argumentace úsměvná," řekl ParlamentnímListům.cz Bureš. Sám je výběrem Rathova právníka zaskočen. "Není to úplně šťastná volba, zdá se, že to, co udělal Rath, je neobhajitelné. V této souvislosti bych čekal, že si vezme skvělého právníka, třeba Tomáše Sokola," řekl redakci. Obavy, že Černého si Rath zvolil proto, aby zametal stopy, které politik napáchal, jsou podle něho sice v rovině spekulací, ale rozhodně na místě.

Tomáš Sokol nebyl Rathem ani osloven. "Je to zbytečná spekulace, nikdo mě v této souvislosti neoslovil," řekl ParlamentnímListům.cz Sokol. Ten hájí Rathovy spoluobviněné, Petra Kotta a Kateřinu Pancovou. Proč? Prý si jej sami vybrali. "Hájím především toho, kdo si mě zvolí," dodal pro redakci s tím, že k ostatnímu se dosud nechce vyjadřovat.

Politolog: Ani Sokol není bez poskvrnky

Politolog Zdeněk Zbořil v této souvislosti zmiňuje zajímavou skutečnost. Totiž že ani Sokol není bez poskrvnky. "Doktor Sokol je spojen s minulými dvaceti lety, pracoval na mnoha státních zakázkách, takže také není zárukou," řekl redakci Zbořil s tím, že Rathovi neškodí ani tak výroky jeho právníka, jako spíš obecně medializace celého případu.

Podle informací ČTK nakonec možná Rath Černého nevymění úplně, spíše jen přibere někoho dalšího "do party". Kandidát už je prý vybrán a předschválen. "On (Rath - pozn. redakce) s tím druhým obhájcem v neděli předběžně vyslovil souhlas a dneska se budou podepisovat smlouvy," uvedl zmocněnec Rathovy manželky, právník František Šejnost.

Server lidovky.cz upozornil, že je právě Šejnost údajně stíhán policií a má pozastavenou advokátní činnost. Pravník, který obhajoval třeba někdejšího ředitele Sazky Aleše Hušáka, je obžalovaný ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Zadržela ho kvůli tomu zásahová jednotka. Šejnost ale tvrdí, že se v jeho bytě fotily akty mladé ženy za přítomnosti známého pražského pornoherce a vše probíhalo s jejím souhlasem.

Šejnost s Rathovou manželkou Evou se rozhodli, že posílí obhajobu o advokáta, který se zabývá trestním právem. Podle stránek České advokátní komory má totiž třiatřicetiletý Černý jako zaměření uvedeno insolvenční právo a obchodní právo.

Soud v pátek odpoledne rozhodl, že vazebně stíhaný Rath se může zúčastnit nejen jednání mandátového a imunitního výboru, ale také schůze Poslanecké sněmovny.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

David Rath v souvislosti s obviněním z převzetí úplatku rezignoval na funkci hejtmana i krajského zastupitele a odstoupil z kandidátky pro podzimní volby. Zatím si ale nechal poslanecký mandát. Představitelé sociální demokracie v čele s Bohuslavem Sobotkou ho vyzvali, aby opustil politiku a mandátu se vzdal. Poslanec to ale neplánuje. Považuje se za politickou oběť. V této souvislosti se přirovnal třeba k ukrajinské expremiérce Julii Tymošenkové, která je vězněná na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …