Prostředky vložené do IZIP by se měly zúročit, tvrdí šéfka představenstva

22.05.2012 18:29

Nedávné vyjádření premiéra Petra Nečase a ministra zdravotnictví Leoše Hegera s největší pravděpodobností předznamenává konec projektu elektronických zdravotních knížek. Předsedkyně představenstva IZIP Jitka Kotková stále ještě věří, že projekt pokračovat může a své naděje upíná k rozhodnutí správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Prostředky vložené do IZIP by se měly zúročit, tvrdí šéfka představenstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dohodl s premiérem Petrem Nečasem na ukončení projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, a proto vyzvou členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby pro jeho konec hlasovali. „Konečný verdikt padne až rozhodnutím správní rady. Tou deklarací nemůžeme ještě nic považovat za definitivně rozhodnuté,“ říká pro ParlamentníListy.cz předsedkyně představenstva IZIP Jitka Kotková.

Všeobecná zdravotní pojišťovna ji jako majoritní akcionář dosadila do IZIP na sklonku minulého roku. „Určitě jsme se s tím prohlášením nesmířili, protože ho považujeme za neuvážené. Prostředky vložené do projektu by se měly nějakým způsobem zúročit a využít do budoucna. Proto nepovažujeme pokračování projektu ještě za ztracené. Připravili jsme si sice krizový plán, protože musíme být i na tu situaci připraveni, nicméně stále ještě bojujeme,“ tvrdí Kotková.

V pilotních projektech IZIP pokračuje

Šéfka představenstva navíc připomíná, že v současné době běží dva pilotní projekty, jeden na Vysočině a druhý na Karlovarsku, které měly životaschopnost projektu prokázat. „V těch pilotních projektech pokračujeme, i když na ně to prohlášení mělo dopad, protože ho veřejnost pochopitelně zaznamenala. Stále v nich pokračujeme a doufáme, že nám bude dána možnost je dokončit. Napsali jsme několik materiálů, které jsme předali vedení VZP a předpokládáme, že je bude mít správní rada možnost projednat,“ informuje Kotková o krocích ze strany IZIP.

Celému projektu podle ní hodně ublížilo nízké zapojení lékařů. „Snažíme se lékaře přesvědčovat, mluvit s nimi, vzdělávat je po této stránce, ale úplně překonat odpor veškeré lékařské veřejnosti se nám nepodařilo,“ přiznává pro Parlamentnílisty.cz Kotková, podle níž ti progresívnější lékaři potřebu změny chápou.

Skloubit povinnost s přesvědčováním

„Je zcela nabíledni, když dnes používáme internet a vůbec počítače ve všech oblastech našeho života, tak není důvod, proč bychom je neměli používat v oblasti zdravotní dokumentace. Ti progresívní lékaři vyjadřují rozčarování nad tím, že by projekt měl skončit. Pro mě největším rozčarováním z celého projektu je, že ho zdravotnická veřejnost nepřijala za svůj, přestože je evidentní, že by jí měl pomoci,“ konstatuje předsedkyně představenstva IZIP.

To, že pro lékaře nebylo zapojení do projektu IZIP povinné, bylo jedním z důvodů, proč se mu nevedlo. „Určitě by to pomohlo, ale ani to by nebylo samospásným řešením, protože ani samotná povinnost, když následně nemáte vymahatelnost, tak řešení nepřinese. Jsou na to dva úplně rozpolcené pohledy. Buďto povinně, nebo lékaře přesvědčovat. Ideální by bylo zvolit kombinaci obojí. Zavést to povinně a pak školit, přesvědčovat a ukazovat,“ myslí si Kotková.

Zdravotní dokumentace v mobilu

Upozorňuje na to, že IZIP nedávno nabídl mobilní aplikaci, a ta měla ohromnou odezvu. „Tou se obracíme na fandy internetových aplikací a vůbec moderních nástrojů komunikace. Já sama, když jdu k lékaři, tak žádám uložení dat do IZIPu, protože mně samotné vyhovuje, když údaje o vyšetřeních či návštěvách lékaře vidím přímo v telefonu. Proto by měl být i ze strany pacientů vyvíjen tlak na zdravotnická zařízení, aby IZIP využívaly, protože když se podíváte, jakým způsobem se dnes rozvíjí třeba Facebook či jiné komunikační kanály, tak přibližně stejně rychle bychom mohli pomoci našemu systému,“  uzavírá pro ParlamentníListy.cz předsedkyně představenstva IZIP Jitka Kotková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …