Poslanec ODS vysvětluje, jak (ne)přišel k milionům

23.05.2012 15:13

„Podle informací některých médií jsem se měl obohatit na úkor dřívějších vlastníků. Nejprve psali o možnosti „pohádkového obchodu“, který mi mohl za pozemky u Ševětína přinést více než 10 milionů korun. O dva dny později už ale jsem podle médií od státu „dostal“ jen něco „přes milion“, a to za prodej pozemků u obou obcí. Tento podivuhodný nesoulad si zaslouží stručnou reakci,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz poslanec Baštýř z ODS.

Poslanec ODS vysvětluje, jak (ne)přišel k milionům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Zdůrazňuje, že pochází z rodiny sedláků, kteří na polích u obou obcí vždy hospodařili. Jako vystudovaný fytotechnik se počátkem 90. let rozhodl tradici obnovit. Začal podnikat na 22 hektarech rodinných polností a postupně si k nim pronajímal a přikupoval další.

Nejen politik, ale i velký hospodář

„Dnes tak hospodařím na 450 hektarech, medializovaných 10 hektarů u Ševětína a Neplachova je jen zlomek této výměry. Stejným způsobem postupovaly a postupují stovky malých farmářů, kteří podnikají v nelehkých podmínkách českého zemědělství. Velmi malá část pozemků leží na trase plánované dálnice D3, o čemž prý jejich dřívější vlastníci, na rozdíl ode mne, nevěděli. Z článků dokonce vyplývá, že vlastníci mohli přijít dohromady o téměř 10 milionů korun, které by mohli získat, pokud by své pozemky prodali státu sami,“ říká Baštýř.

A dodává, že k možnému výdělku 10 milionů dospěla MF DNES, která o tom psala jako první podle něj zřejmě prostým násobením výměry zhruba 10 hektarů u Ševětína cenou 100 Kč za m2. To by prý dávalo smysl, pokud by ŘSD vykupovalo celé výměry, na jejichž části dálnice povede.

„V mém případě však za uvedenou cenu vykoupilo pouze půdu ležící přímo na plánované trase dálnice či obslužných komunikací, tedy 10 620 m2, což představuje v daném úseku 1,6 % vykupované plochy. Ponechám stranou, že více než dvě třetiny těchto pozemků historicky patří mé rodině. Důležité je, že k žádnému „pohádkovému obchodu“ za 10 milionů nikdy nedošlo,“ obhajuje se politik za ODS, kterého vyzvali i jeho straničtí nadřízení, aby věci urovnal a vysvětlil. Vysvětlení požadoval i premiér Petr Nečas (ODS).

Informace pro každého 

Přibližný koridor dálnice D3 byl stanoven již v roce 1968. V roce 2002 trasu budoucí dálnice zpřesnilo krajské zastupitelstvo svou vyhláškou. Jedná se tedy o deset let starou veřejnou informaci a všichni dotčení byli o této skutečnosti informováni, říká Václav Baštýř s tím, že o všech okolnostech vlastníky daných pozemků informovalo ŘSD, včetně poskytnutí geodetických podkladů.

„Jako vlastník hospodářských polností jsem na konci roku 2011 reagoval na výzvu ŘSD k odkoupení okrajových částí pozemků pro plánovanou výstavbu dálnice. Dostal jsem, jako ostatní majitelé, typovou kupní smlouvu, která byla s ŘSD uzavřena v dubnu 2012. Nemyslím si, že by z tohoto postupu, kdy jsem byl jako vlastník ze strany ŘSD osloven, mohl vyplývat střet zájmů. Plocha, kde je projektována dálnice a stát ji ode mne vykoupil, byla u medializovaných pozemků 2059 metrů čtverečních. Mou motivací k odkupu celých lánů bylo rozšíření hospodářství. Rod Baštýřů ostatně hospodaří na Neplachovsku několik století, což je skutečnost v celém okolí všeobecně známá. Vyšší výkupní cena za pozemky pod dálnicí přitom byla zakalkulována do celkové ceny pozemků, které jsem odkoupil od dřívějších vlastníků,“ dodává poslanec Parlamentu ČR.

Nepřesnosti a neobjektivita?

Na nepřesnosti v článcích o pozemcích pod trasou dálnice prý bezprostředně reagoval a vysvětlil, že mu za ně ŘSD vyplatilo 205 900 korun. Také na následné dotazy uvedl, že dalších 120 500 korun zaplatilo Ředitelství silnic a dálnic za pozemky pod obslužné komunikace a 735 700 korun za další pozemky pod plánovanou dálnicí u Neplachova, které byly mimochodem dlouhodobým majetkem jeho rodiny. Na tyto pozemky se původně prý novináři vůbec neptali, zajímala se pouze o polnosti u Ševětína. A byli podle jeho názoru tak neobjektivní a nepřesní.

„Proto nepovažuji za korektní, že mou odpověď média interpretovala jako „uznání” toho, že jsem neprodal pole za 200 tisíc, ale za milion. Avšak jako veřejný činitel musím počítat s tím, že se média zajímají o můj majetek více než u ostatních. Měla by to však činit korektně a ve všech souvislostech. Také proto jsem se rozhodl veškeré dokumenty v tomto týdnu předložit veřejnosti,“ dodal Baštýř.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…