Nové informace o Rathovi, jeho otci a zavřené milence

24.05.2012 11:09

Za úplný nesmysl považuje otec obviněného poslance Davida Ratha, že jeho syn někde šustil bankovkami a přepočítával miliony, jak je zachyceno v odposleších. K tomu neměl absolutně žádnou motivaci, protože peněz měl dost. Podobně na tom jistě byla i další obviněná Kateřina Pancová, jejíž vazební stíhání je pro kratší úvazek v nemocnici Motol jejím vedením bráno jako omluvená absence.

Nové informace o Rathovi, jeho otci a zavřené milence
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Za bohatého člověka, který však k majetku přišel zčásti vlastním přičiněním a zčásti dědictvím, se považuje  jedenaosmdesátiletý Ratmír Rath, otec obviněného poslance Davida Ratha. Proto je přesvědčen, že ani jeho syn neměl absolutně žádnou motivaci, aby se přehraboval bankovkami. „Takže takové to podezření, že by někde šustil miliony, jak jsem četl v novinách, to jsem se div nezasmál, to jsou takové nesmyslné krávoviny,“ uvedl Ratmír Rath v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Pro mě ty peníze nejsou mnoho. Pro Davida určitě taky ne, poněvadž ty peníze, které mám já, má on. Neutrácím a ve svém věku ještě vydělávám,“ argumentoval poslancův otec. Ten se hlásí ke třetímu balíku peněz, které v souvislosti s touto kauzou vyšetřovatelé našli. Až dosud se vědělo o dvou balících zajištěných peněz: sedm milionů korun si Rath odnášel v krabici od vína a dalších třicet se našlo v domě jeho spolupracovníků Kateřiny Pancové a Petra Kotta.

Vše k tématu Rathovo zadržení

Nešlo o dřívější úplatky, ale otcovy našetřené miliony

Mělo jít minimálně o dalších deset milionů korun, které našel vyšetřovací tým v Rathově domě v Hostivici. O nich se nepřímo zmínil David Rath v dopise, který poslal členům mandátového a imunitního výboru z vazby a v němž si stěžuje, že se skandalizují celoživotní úspory jeho rodičů, kteří je nabyli tvrdou prací v lékařství.

Existenci peněz v Rathově domě vysvětluje jeho otec tím, že si chtěl v Hostivici před třemi lety pořídit nějaké bydlení a když z toho sešlo, nechal je v domě, který má na půl se synem, připravené. „Ten dům, kde bydlí David, jsem postavil já a je z poloviny můj a z poloviny jeho. Tak proč bych nemohl mít ve své polovině své peníze? A oni mu tam teď dělají nohy, že tam bral už nějaké úplatky dřív. To byly mé peníze a ještě jsou,“ dušoval se Ratmír Rath v rozhovoru pro LN.

Doktor Strach z Thomayerovy nemocnice

Právě o něm jako o vlivném lékaři, jehož největší sláva se datuje do posledního dvacetiletí komunismu, se v ne příliš lichotivých souvislostech zmiňuje týdeník Reflex. „V době normalizace dokázal spojit vážnost lékařské profese a současně byl významný komunistický funkcionář, který měl pro své sekernické sklony mezi zaměstnanci pražské Thomayerovy nemocnice přezdívku doktor Strach,“ připomíná týdeník.

Za osudovou ženu bývalého hejtmana a exministra zdravotnictví lze považovat Kateřinu Pancovou. V první polovině devadesátých let léčila v nemocnici v Motole pacienty s nádory ozařováním a ve volných chvílích se vodila za ruku s mladým nadějným lékařem Davidem Rathem. Byli pořád spolu a také společně zakládali v roce 1995 Lékařský odborový klub, díky němuž začala Rathova hvězda stoupat.

Bývalá milenka šéfovala nemocnicím za luxusní plat

MF Dnes upozorňuje, že byť příběh lásky po letech vyprchal, Rath své Kateřině, která ho znala a milovala ještě předtím, než se stal slavným, skutečně věřil. To proto jí svěřil vládu nejen nad nemocnicí v Kladně, ale i nad všemi ostatními krajskými nemocnicemi, byť ty měly své oficiální ředitele. Nutno dodat, že za luxusní plat: Kateřina Pancová brala 90 tisíc měsíčně za šéfování oblastní nemocnice v Kladně, plus dalších 30 tisíc za kočírování pěti ostatních nemocnic. Pro srovnání: průměrný plat šéfů těch největších fakultních nemocnic je 85 tisíc.

Její stále ještě nadřízený, šéf nemocnice v Motole Miloslav Ludvík, o ní mluví jako o milé, hezké holce. „Akorát nám teď zamotala hlavu, protože má u nás menší pracovní úvazek, takže nakonec jsme na poradě dospěli k tomu, že je-li zaměstnanec vazebně stíhán, je to omluvená absence,“ pronesl Ludvík pro MF Dnes.

Podle Kalouska poškozuje kauza politiku jako celek

Stejně jako Ratha dlouho neuvidí Pancová, platí totéž i pro ministra financí Miroslava Kalouska, jenž byl ve sněmovně nejčastějším terčem jeho slovních útoků. Prý mu to však žádné uspokojení nepřináší. „Celý ten případ je strašně nešťastný a kdo má jenom trochu odpovědnosti, tak nemůže cítit žádnou škodolibost ani radost, ať měl s panem Rathem vztahy jakékoliv. To strašně poškozuje politiku jako celek,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Podle něj kauza podlamuje důvěru veřejnosti, „že se s veřejnými prostředky zachází zodpovědně“. Problém je o to závažnější, že kauza nezůstává ukryta v České republice. „Vzhledem k tomu, že se tady operuje s prostředky Evropské unie, tak to silně zvyšuje její nedůvěru k tomu, jak zacházíme s jejími prostředky. A to je pro jejich čerpání velká komplikace,“ konstatoval ministr financí.

Vazební psychóza jako následek silného stresu

To známý český psychiatr Jan Cimický pohlíží na případ Davida Ratha úplně jinýma očima a upozorňuje, že závažná změna, kterou v uplynulých dnech poslanec prošel, může vést až k tomu, že začne reagovat způsobem, který je blízký duševní poruše. „Tomu se říká vazební psychóza a postihne to samozřejmě ty lidí, kteří jsou vystaveni význačnému stresu jako nyní pan poslanec Rath. Určitý nápor změn pak totiž nedokáže organismus již zvládnout, proto se taková porucha může objevit,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Jan Cimický.

„Ale na rozdíl od duševní choroby tohle poleví a zmírní se ve chvíli, kdy se zmírní i určitý stres, to znamená, kdy se lidé dostávají pryč z prostředí, které to vyvolalo,“ doplnil psychiatr. Podle něj jsou samozřejmě duševní stavy jiné u člověka, který do vazby přichází po páté nebo po desáté, má určitou zkušenost a ví, co jej čeká, než u člověka, který se předtím pohyboval v úplně jiném prostředí. „Na toho pak vazba samozřejmě působí mnohem intenzivněji,“ poznamenal Cimický.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …