Šplhal nám po zádech a teď útočí. Na Paroubka jde další trestní oznámení

27.05.2012 9:00

Ústecký sociální demokrat Roman Houska podal trestní oznámení na lídra strany NS-LEV 21 Jiřího Paroubka. Vadí mu, jak bývalý předseda ČSSD poškozuje tuto stranu. Paroubka osočuje i za to, že údajně nahrává pravici.

Šplhal nám po zádech a teď útočí. Na Paroubka jde další trestní oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany LEV 21

Stejně jako české pravicové strany dokážou před sněmovními volbami dostatečně vyděsit českého voliče hrozbou nástupu levice a zajistit si tak dostatečně silnou koalici, na opačné straně politického spektra se zase politici dokážou navzájem obvinit z nedostatečného levičáctví. První takovou vlaštovkou, co se týče zpochybnění sociálnědemokratického cítění politika, je středočeský hejtman David Rath. Jeho spolustraníci si po Rathově zatčení vzpomněli na dřívější členství v ODS, údajný kariérismus i poněkud aristokratický přístup k výkonu funkce hejtmana.

Rathem ale řada údajně neupřímných socialistů zřejmě nekončí. Podle Jiřího Paroubka jsou nepříliš levicoví především sociální demokraté v krajích. "V roce 2012 však musí ČSSD skládat účty z plnění slibů v čele krajů a nesmí svoji odpovědnost kamuflovat jen kritikou pravicové vlády. V mnoha krajích totiž prokázala, že není žádnou alternativou vůči pravicové politice, ale že je naopak jejím pouhopouhým klonem, kdy její oranžoví kmotři jen provádí zájmovou politiku, zahalenou do levicových slovíček a slibů, které se sociální demokraté opět chystají po volbách porušit," uvedl Paroubek na webu své strany.

Lídr NS-LEV 21 má prý do levicového politika hodně daleko

Reakce ústeckých sociálních demokratů na sebe nenechala dlouho čekat. Podle člena Krajského výkonného výboru Romana Housky to tentokrát Paroubek opět přehnal. "Podávám na něho další trestní oznámení. Tentokrát ale ne jako soukromá osoba, ale jako člen krajského výboru.  Jsem toho názoru, že pan Paroubek svými výpady soustavně, urputně a zákeřně útočí na bývalé spolustraníky, kterým se vyšplhal po zádech. Je s podivem, že tak činí lidem, kteří mu pomohli k získání moci ve straně. Trestní oznámení podávám konkrétně na jeho sprosté a zákeřné články," řekl ParlamentnímListům.cz Houska.

Paroubek prý svou činností sleduje jediné. Chce pomoci kandidátům pravicových stran vyhrát volby. "Indícií mám více než dost, pan Paroubek se domluvil s některými pražskými kmotry. Podívejme se například na jeho sídlo v Praze, to měl platit pan Andres, který nikdy nepodnikal a neměl žádné příjmy, ze kterých by mohl platit 300 tisíc měsíčně nájmu," tvrdí Houska. Naráží tak na kauzu financování sídla Paroubkovy NS-LEV 21 v pražských Radlicích. Paroubkův stranický kolega Jaroslav Andres pro média již dříve prohlásil, že konkurz na sídlo Paroubkovy partaje vyhrála jeho ústecká firma Sequest, která má dům v pronájmu.

Podle informací naší redakce již zmíněná společnost Jaroslavu Andresovi nepatří. "Prodal ji za 180 tisíc,“ uvedl náš dobře informovaný zdroj.

Paroubek je v klidu. Houska prý obtěžuje jen jeho právníky

"Musím zmínit i jeho vily různě po světě, těžké miliony z psaní knih, jeho konta. Pak je každému jasné, že pan Paroubek není vůbec žádný levicový politik, ale těžký a zákeřný populista, který se chce za každou cenu dostat k moci. Měl by se stydět za to, že po jeho pětiletém úřadování se 900 milionů korun, které ČSSD měla na účtech, změnilo díky pancéřovaným limuzínám, snídaním v hotelu Kempinski a ostatním aktivitám v 300 milionů dluhu," vyčítá Paroubkovi Houska. Svému bývalému předsedovi prý přeje hodně štěstí ve volební spolupráci s pravicí, která prý celému příběhu NS-LEV 21 "čouhá jako sláma z bot."

"Myslím, že pan Houska není člověk, ke kterému bych se chtěl vyjadřovat.  Ať si říká, co chce, jeho trestní oznámení neobtěžují mne osobně, ale mé právníky," reagoval na Houskova slova Jiří Paroubek.

Na rozdíl od současného vedení ČSSD v kraji prý za něj a jeho přístup k politice hovoří čísla. Když na Ústecko v roce 2005 přišel, měla za sebou zdejší organizace oranžových volební porážku, v krajských volbách získala soc.dem. jen 14 procent hlasů a skončila na třetím místě. Od Paroubkova příchodu prý naopak ještě neprohrála. "Během kampaně do krajů v roce 2008 lidé ze současného vedení kraje s výjimkou Jaroslava Foldyny mítinky takřka nenavštěvovali, byli poněkud nepracovití a líní. Proto jim v nadcházejících volbách přeji co nejvíce pracovitosti," nechal se slyšet lídr NS-LEV 21.

Tato slova o vyhraných volbách však Roman Houska lakonicky odvrací. "Po Grossovi by to vyhrál i sádrový trpaslík," řekl.

Na Ústecku bude na podzim horko

Spory mezi dvěma křídly sociálních demokratů na Ústecku se veřejně táhnou už od dob krátce před volbami 2010. Tehdy se začala skupina místních straníků ozývat proti politice Paroubka a tehdejšího šéfa ústecké ČSSD Petra Bendy v místních organizacích. Ty se mnohdy, obrazně řečeno, přes noc rozrostly o nové členy, z nichž někteří ale ani nevěděli, kdo je předsedou strany a kteří poslanci soc.dem. jejich kraj zastupují ve sněmovně. Z takzvaného velrybaření se začaly osočovat obě strany sporu, přičemž poměr sil se začal měnit ve prospěch odpůrců Paroubka a Bendy po volbách 2010. V nich ČSSD sice dosáhla vítězství, na vládní účast to ale nestačilo.

Pravdou je, že po Bendově odchodu z ČSSD na jaře roku 2011 se organizace, které jej podporovaly, ztenčily o 800 členů. „Ano, bylo to po přeregistraci z ústředí a zajímavé je, že těch osm set lidí se následně objevilo v nové partaji pana Paroubka,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ČSSD, který si nepřál být jmenován. Jeho slova potvrdila i Ústřední kontrolní komise ČSSD.

Vztahy mezi původní ČSSD a NS-LEV 21 jsou od té doby vyloženě nepřátelské a obě partaje se chystají v Ústeckém kraji na něco, co se dá nazvat totální válkou. Oficiálně začnou kampaně obou stran až po prázdninách, neoficiální už prakticky běží.

"Čekám, že se do měsíce objeví billboardy, kde bude hejtmanka Vaňhová na jachtě nebo s šampaňským v ruce, protože to je styl pana Paroubka. Špinavá kampaň probíhá už půl roku. Přál bych si, abychom bojovali programem a tím, co udělat pro lidi! Ti jsou pro nás totiž nejdůležitější,“ uzavřel Houska.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek, Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…