Ostrá Benešová z ČSSD: Používají se tu brutální metody na politické rivaly

25.05.2012 18:41

Kauza obviněného poslance Davida Ratha se dá podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové využít nejen k politickému boji, ale i k tomu, aby se zastíraly průšvihy ministerstva financí. Ani to však nezabrání tomu, aby zpráva Evropské komise o čerpání dotací směřovala právě na něj jako na auditní orgán.

Ostrá Benešová z ČSSD: Používají se tu brutální metody na politické rivaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Hned po vypuknutí aféry Davida Ratha se nechal slyšet ministr financí Miroslav Kalousek, že ČSSD v krajích dramaticky ohrožuje čerpání prostředků Evropské unie. „Pan ministr financí zastírá své průšvihy na ministerstvu, kde má partu lidí, kteří mají na starosti právě tyhle programy a  nedělají je správně, takže nám hrozí průšvih z Bruselu. Očekává se zpráva Evropské komise, která bude pro Českou republiku velice špatná a že za to mohou samozřejmě jeho lidé, to se ví,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Přitom je přesvědčená, že operační programy s výjimkou přeshraniční spolupráce u nás nefungují z důvodů selhání auditní funkce ministerstva financí. „A aby se to zastřelo, tak se to hází na hejtmany. Teď se Rath hodí a všichni hejtmani budou za zločince. A to se mi samozřejmě nelíbí, protože toto bylo úkolem auditního orgánu a podle nařízení vlády je auditním orgánem ministerstvo financí. Takže to je odklánění odpovědnosti směrem na hejtmany,“ vypomáhá si Marie Benešová slovníkem exministra Martina Kocourka.

Auditním orgánem operačního programu je ministr financí

Poprask kolem dotací z regionálních operačních programů si místopředsedkyně ČSSD vysvětluje blízkostí podzimních voleb. „Topka chce vyhrát a dobýt kraje, Paroubek chce dobýt kraje, takže se připojují k předčasným závěrům a vyzývají hejtmany, aby nekradli. To je úplně na hlavu postavené. Auditním orgánem operačního programu je ministr financí. Tak to je nastaveno legislativně, takže ten hněv Evropské komise bude směřovat vůči ministrovi financí, a to prostě ze sebe nesetře, i kdyby to odkláněl na všechny hejtmany,“ prohlašuje Benešová.

Výše uvedený Kalouskův výrok na adresu hejtmanů, kdy ministr financí využil Rathovy kauzy, Marii Benešovou nepřekvapil, protože podle ní se politika u nás vměšuje do všeho. „Tady se používají brutální metody na zneškodnění politických konkurentů, takže se využívá všeho. Ti hejtmané si to nenastavovali, to jsou parametry, které se nastavily dávno před jejich příchodem, a v podstatě se jim dnes vytýká postup, který byl odsouhlasen dávno před nimi,“ odmítá místopředsedkyně ČSSD útok na hejtmany.

„Pozoruji třeba, jak to teď vypadá v severních Čechách, to je úplná hysterie. Nasazují tam jakéhosi pana Steinera, který tam ovšem současně kandiduje za nějaké nové seskupení. On byl tři měsíce v dotačním úřadu Severozápad a ve zkušební době odešel. Žádná konkrétna na stůl nepoložil a vykřikuje o tom, jak tam kradou,“ pozastavuje se bývalá nejvyšší státní zástupkyně nad postupem úředníka.

A znovu se vrací k ministerstvu financí. „No a co je zvláštní, že pan ministr má v úřadu lidi, kteří jsou ve střetu zájmů. Konkrétně to je pan Václav Štraser, který má nejvyšší dohled nad čistotou evropských projektů v Česku,“ zmiňuje pro ParlamentníListy.cz Benešová ředitele odboru, který plní roli auditního orgánu prostředků pomoci EU poskytnuté ČR v rámci strukturálních fondů.

Silnice na golf pořízená za podpory Evropské unie

„Sedí v představenstvu společnosti Bohemia golf, která má golfové hřiště ve Skalné. Právě k němu vede jedna ze silnic, která se postavila za podpory Evropské unie, takže si tam to golfové hřiště zhodnotili. Tady je módní, jak praví známé přísloví, že zloděj křičí, chyťte zloděje,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová.

Případ obviněného poslance Davida Ratha pozorně sleduje a zaujalo ji opakované prohlášení bývalého předsedy legislativní rady vlády Cyrila Svobody, že Rath je ve vazbě v rozporu s Ústavou. „V tom se ale neshodují ani ústavní právníci, tak já si rozhodně neosvojuji právo být specialistou na Ústavu a ústavní právo,“ upozorňuje bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Otázka po místní příslušnosti je v Rathově kauze namístě

Anketa

Souhlasíte s Marií Benešovou?

hlasovalo: 2501 lidí
Po odborné stránce si všímá i tolik diskutované místní příslušnosti projednávané kauzy, kterou má zatím na starosti ústecké krajské státní zastupitelství. „Nechci tvrdit, že jsou místně nepříslušní, protože neznám spis, ale většina trestné činnosti se odehrála ve Středočeském kraji. Týká se osob odtud i firem odtud a jen okrajově tam zasahuje jedna, takže otázka zkoumání místní příslušnosti je zcela namístě,“ konstatuje pro naši redakci Marie Benešová.

Právě formální správnost úkonů v dané věci,  tzn. zkoumat ústavnost procesu a místní příslušnost, je to první, na co se obhájci soustředí. „Ale celý proces nastartovalo podání na Nejvyšší státní zastupitelství, a to si zřejmě tuto věc hlídalo. Takže pokud to svěřilo Ústí, tak asi mělo důvod. Pak to má Ústí posvěceno z Nejvyššího státního zastupitelství a nepochybně tam byl dán souhlas, aby to dozorovali právě oni,“ nemyslí si, že by mohlo být dosavadní trestní řízení neplatné kvůli vadě místní příslušnosti.

Za Vesecké bylo vše pod pokličkou, nesmělo se ani naznačovat

Zamýšlí se i nad častým mediálním vystupováním ústecké krajské státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která případ dozoruje. „Paní Vesecká všechno utajovala. Tehdy to muselo být všechno pod pokličkou, nic se nesmělo říkat, dokonce jeden státní zástupce tehdy pravil, že se nesmí ani naznačovat. To je samozřejmě špatně, protože lidé mají právo na informace,“ tvrdí bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Podle ní je na úvaze každého státního zástupce, jak si v konkrétní kauze počínat, aby se přehnaná informovanost naopak nestala kontraproduktivní. „Nechci spekulovat, jestli to bylo přehnané, protože paní Bradáčová nechodila do médií sama, protože spíš média ji lovila, aby k tomu něco řekla a ona rozhovory ochotně poskytovala. Nicméně, že by něco porušila, to jsem nezaznamenala,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Marie Benešová.

Právě o státní zástupkyni Lence Bradáčové se hovořilo i v souvislosti s politikou, protože byla poradkyní ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS. „Mělo by se legislativně vyřešit, kde jsou hranice mezi politikou a justicí. Například jestli může soudce jít dělat ministrovi náměstka a zároveň si ponechat pozici soudce. Totéž v případě státních zástupců. Takhle platí, že co není zakázáno, je dovoleno,“ uvědomuje si Benešová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …