Odhalení: Rath zakopal bednu v lese a naučil se modlitbu za Kalouska

30.05.2012 15:36

REPORTÁŽ Obviněný poslanec David Rath prý zakopal klíčovou bednu s vínem kdesi v lese. Od Kateřiny Pancové a Petra Kotta navíc dostal unikátní edici vín, Chateau Valdice. A díky modlitbě za Kalouska umí proměnit víno v peníze. S takovými, ale i mnohými dalšími odhaleními se mohli seznámit diváci třetího pokračování politického kabaretu s názvem Blonďatá bestie vrací úder.

Odhalení: Rath zakopal bednu v lese a naučil se modlitbu za Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení Bestie 2 doplněné o Rathovu etudu s krabicí a sedmi miliony

Kauza Davida Ratha obviněného z korupce zaměstnává nejen mysl mnoha politiků, novinářů a členů veřejnosti, ale také zástupců české kulturní scény. Ti, kteří působí v pražském A studiu Rubín, na ni dokonce promptně zareagovali i prakticky. Na prkna, která znamenají svět, totiž v pokračování hry Blonďatá bestie vrací úder, věnující se kauze Kristýny Kočí, uvedli právě i Davida Ratha. ParlamentníListy.cz zavítaly přímo na premiéru.

Více reportáží ZDE

Rath s bednou skončil v lese

Rath se na prknech malostranské Baráčnické rychty, kde se už třetí díl Blonďaté bestie divákům prezentoval, objevil hned zkraje představení, kdy vynikající Ondřej Pavelka začal dětem, tedy divákům, vyprávět politickou pohádku. Či spíše horor.  "Mazánek a kolibřík (narážka na P. Béma, R. Janouška, pozn.aut.) šli lesem, potkali něco zeleného, ale nebyl to hejkal, byl to Babák. Šli dále, kde Rath zakopával bednu s vínem, " uvedl politický kabaret Pavelka. 

Vítku, rozveď se, žadonila prý Kočí

Ten se posléze, stejně jako v předchozích představeních, prezentoval tu jako vypravěč, tu jako vínem rozjařený Radek John. A hned nato přímo jako Rath. Na scéně se již tradičně objevila Kristýna Kočí (výborná Barbora Poláková), opěvující Víta Bártu nejen slovně, ale i pěvecky. "Vítku, miluju Tě, když se s ní rozvedeš, mně k sobě přivedeš, všechno odhodím, syna Ti porodím," pěla například ódy na zatím k podmínce odsouzeného politika.

Nutno však říci, že v první části politické satiry se diváci, kteří viděli už předchozí vydání, museli nudit. Vtipy typu "Bártovy slzy", nebo eso v rukávě už zahnívaly laciností, stejně jako téměř vulgární narážky na pánské přirození v rozhovoru mezi Janouškem a Bémem.

Speciálně pro Ratha: Chateau Valdice

Druhá část ale celé hlediště rozjela. To když na scénu vstoupil David Rath (opět v podání Pavelky). K slzám smíchu diváky přiměla scéna odehrávající se v domácnosti Kateřiny Pancové (další obviněná v kauze Rath, pozn. red.). "Mohl bych Ti nabídnou Chateau Valdice (hříčka narážející na název oblíbeného vína a proslulou věznici)," upozornil zde totiž Petr Kott (taktéž obviněný v téže kauze) Ratha a naučil jej "modlitbu za Kalouska", která proměňuje víno v peníze.

Pandur: Ratha zavřou za blbých 30 mega? Neuvěřitelné

Za nejzdařilejší ale bylo možné považovat vystoupení "inženýra Pandura", tedy herečky, sedící přímo mezi diváky, jež do děje místy vstupovala. "Blbýho Ratha zavřou za blbých 30 milionů. Mně strčili bokem 12 miliard," upozornila postava znázorňující kauzu nákupu předražených pandurů, která dlouhé týdny zmítala křeslem šéfa obrany, Alexandra Vondry (ODS).

Soudě dle bujarých reakcí diváků, kteří se díky příjemné a neformální atmosféře Baráčnické rychty mohli po celou dobu představení prolévat nealko, ale i alkoholickými nápoji, splnila politická satira z dílny A studia Rubín svůj cíl.

Systém je "na prd"

"Pobavili jsme se, přesně tak, jak jsme čekali. Na Bestii jsme už potřetí, nikdy nezklamala," svěřil se redakci krátce po skončení hry mladý pár z Prahy. A co říkají třicátníci "z lidu" na kauzu Davida Ratha? "Je to chyba člověka, ale za prd stojí celý systém," sdělil ParlamentnímListům.cz mladý muž pracující jako personální konzultant. "Je dobře, že se politikou zabývají i umělci. Obávám se ale, že nic nezmění," dodal trochu skepticky.

Další z řad diváků, muž středního věku, byl ale jiného názoru. "Určitě je dobře, že do toho tepou. Pokud podobných představení přibude, možná to dostane do ulic nejen statisíce lidí, ale úplně všechny," vyslovil odvážné odhady.

Politici bez svědomí

Podle jeho partnerky jsou ale politici vůči podobným počinům imunní. "Museli by si sáhnout hodně do svědomí. Ale obávám se, že žádné nemají," řekla ParlamentnímListům.cz posmutněle s tím, že je ráda, že se v Česku obnovila alespoň dávná tradice politického kabaretu.

Baráčnická rychta uvede představení Blonďatá bestie v repríze 30.5. večer. Vstupenky jsou k dispozici přímo na místě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …