Bývalý Klausův muž: Účet za ty politické příživníky bude děsivý

30.05.2012 4:42

Dnešní nekompetentní a nemravnou sestavu vládnoucí garnitury musí nahradit osobnosti, pro něž bude politický post veřejnou službou. Myslí si to předseda politické strany OBČANÉ.CZ Petr Havlík, jenž byl začátkem 90. let politickým poradcem Václava Klause. Z mnoha politiků má pocit, že to jsou posttotalitní příživníčci a vazalové jiných zájmů.

Bývalý Klausův muž: Účet za ty politické příživníky bude děsivý
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Česká společnost potřebuje zásadní systémovou změnu, která přinese výměnu vládnoucí garnitury. Je o tom přesvědčen předseda strany OBČANÉ.CZ Petr Havlík, který stál po listopadu 1989 u zrodu Občanského fóra, jehož byl tiskovým mluvčím. „Ve společnosti je stále ještě hodně lhostejnosti a netečnosti. Nově se k tomu přidává i existenční strach a bohužel i rezignace. Přesto je touha po změně velmi zřetelná,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Havlík, jenž spoluzakládal ODS a v roce 1992 řídil její volební kampaň.

Připomíná však, že samotná negace a hněv nejsou programem. „Paradoxně to může někdy posilovat ty zkušené mystifikátory, jako je Kalousek a spol., kteří budou strašit a nabádat voliče, aby volili známé menší zlo. Navíc k tomu mají neomezené finanční zdroje a většinu médií. A také silný motiv – neztratit vliv a moc, aby náhodou někdo nepátral v tom či onom příběhu,“ upozorňuje Havlík, jenž byl politickým poradcem Václava Klause, ale v roce 1993 se s ODS rozešel.

Je třeba popsat celý příběh propojení byznysu a politiky

V nynější situaci může společnost zachránit jen sázka na kvalitu. „Dnešní nekompetentní a nemravnou sestavu musí nahradit lidé profesionálně zdatní, osobnostně zralí, ti, pro něž bude politický post službou veřejnosti. A zároveň budou pod permanentní veřejnou kontrolou. Jiná šance není. Ovšem nevím, zda je nyní reálná,“ uvědomuje si Havlík, že politika má tak poničenou fasádu, že se do ní schopní lidé nepohrnou. Navíc mnozí z nich hledají svou budoucnost mimo Českou republiku.



Za nutnou podmínku potřebné změny poměrů považuje předseda strany OBČANÉ.CZ důkladný audit posledního dvacetiletí. „S několika lidmi jsme nedávno náčrt takového projektu realizovali v holešovickém centru Dox. Šlo o časovou osu let 1989 až 2012. Je třeba popsat podrobně celý příběh, včetně propojení byznysu a politiky,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Havlík.

Za čtyřicetimilionový úplatek podmínka a směšný peněžitý trest

Šanci na uskutečnění takovýchto pokusů vidí v občanských iniciativách a u některých neparlamentních subjektů na regionální úrovni. „V tom parlamentním segmentu to občas tak může vypadat, ale často jde jen o účelové variace předvolebního boje. Nadvláda klientelistických sítí zašla již tak daleko, že to destruuje samotnou podstatu demokracie v ČR. A již to nejde ničím zakamuflovat. Vnímají nás tak i zahraniční pozorovatelé,“ konstatuje Havlík.

K aféře bývalého středočeského hejtmana, který byl před více než dvěma týdny zadržen policií se sedmi miliony v krabici, poznamenává, že se David Rath stal do značné míry obětí svého ega. „Jeho způsoby se asi zajídaly mnohým. Jenže je tady několik ale. Vzpomínáte na jistého starostu a senátora ze severních Čech za ODS, který byl soudem uznán vinným za přijetí čtyřicetimilionového úplatku? Šetření běželo řadu let. Nikdy nebyl ve vazbě. A ve finále dostal podmínku a směšný peněžitý trest,“ připomíná Havlík kauzu Alexandra Nováka.

Prostorové odposlechy a desítky policistů jen v Rathově kauze

„Pokud policie nasadila na Ratha prostorové odposlechy a desítky policistů, proč se podobným způsobem nepostupuje i v jiných kauzách? Jakou roli v selekci kauz hraje útvar pana Kalouska FAÚ na Ministerstvu financí?“ ptá se politik, jehož by rovněž zajímalo, který státní zástupce má rozhodující vliv, zda Zeman, nebo Rampula? A také to, proč stále a stále odcházejí z elitních týmů policie nejzkušenější vyšetřovatelé a kde končí.

Předseda strany OBČANÉ.CZ není ani tak přesvědčen, že se u policie a na státním zastupitelství začíná něco měnit, jako spíš, že případ Rath je produktem selektivního výběru. „Minimálně by však měl být impulsem k důkladnému přezkoumání všech podezřelých čerpání evropských dotačních titulů, a to nejen v krajích. Přidal bych k tomu ještě armádní zakázky, IZIP a hospodaření firem s majoritní účastí státu. Ale kdo to bude šetřit?“ klade si Petr Havlík řečnickou otázku.

Mnohým členům ODS šlo hlavně o uchvácení majetku

Nynější koaliční vládu nepovažuje za pravicovou v původním smyslu slova, protože vládní strany se spíše soustředí na cynické kšefty a hlídání svých pozic všemi prostředky. „Skutečná pravice, která se opírá o konzervativní hodnoty, a ne o verbální deklarovaný neoliberální dogmatismus, je zastáncem mezigenerační solidarity, občanské pospolitosti, respektu k právu a pořádku, úcty k rodině a svobody jedince. Žádná z vládních stran, která se u nás nyní formálně hlásí k pravici, tyto hodnoty téměř neuplatňuje v praxi,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Havlík.

Sám nemá s ODS nic společného od roku 1993 a tvrdí, že naprostá většina z těch několika slušných a schopných lidí její řady dávno opustila a naprosto v ní převládli tzv. praktici života. „ODS dnes připomíná spíše federaci několika obchodních společností. Já jsem zakládal občanskou stranu, která měla být protipólem KSČ. Jenže se záhy ukázalo, že se mnozí její členové zařadili do kategorie účelových kádrů, často propojených s lidmi z minulé éry a toužících uchvátit nejen moc, ale především majetky, což souviselo s masivním přesunem majetku státu,“  připomíná Havlík.

Politici coby vazalové jiných zájmů nejsou jen v ODS

Od občanských demokratů odešel kvůli lidem, jako byli jejich bývalý místopředseda Petr Čermák, nebo podnikatel Peter Kovarčík. „Václav Klaus se těmto lidem nejen přizpůsobil, stal se součástí jejich světa. Pak přišla další generace, s nimiž bych nemohl být v jednom spolku ani minutu – Langer, Topolánek, Řebíček, Dalík, Drobil, Kocourek, regionální kmotři a tak dále,“ dává předseda OBČANÉ.CZ najevo, co si o špičkách ODS uplynulých let myslí.  

Je mu jasné, že to vše nesmírně poškodilo a dále poškozuje nejen pravici, ale celý politický systém a diskredituje to pojmy politická strana, ale i demokracie a právní stát. „Vzniká tak pocit, že značná část politiků jsou jen posttotalitní příživníčci a vazalové jiných zájmů, navíc uzavřených v různých zapouzdřených sektách. Ale není to vizitka jen ODS, ale i ostatních parlamentních stran. Účet bude děsivý, respektive již je,“ uzavírá Petr Havlík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…