Po dotacích se na Moravě zaprášilo. Lidé mění kotle jak diví

01.06.2012 12:14

Kdo plánuje v Moravskoslezském kraji výměnu starého ručně plněného kotle za nový ekologický, bude moci požádat opět o dotaci. Bude sice nižší, ale dostane se na více žadatelů a tentokrát budou moci o dotaci požádat také zájemci o kotle čistě jenom na biomasu.

Po dotacích se na Moravě zaprášilo. Lidé mění kotle jak diví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.


Prohlásil to 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD). Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí se podle jeho slov rozhodly vyhlásit letos už druhou výzvu.


Po první výzvě se letos v únoru jen zaprášilo


První výzva tohoto dotačního programu, na kterém jak kraj, tak ministerstvo spolupracují, byla vyhlášena 1. února tohoto roku a o dotaci ve výši 60 tisíc korun na jeden ekologický kotel byl mezi občany ohromný zájem. Kraj dokonce musel tři hodiny po vyhlášení akci zastavit, protože se přihlásilo přes 500 žadatelů z celého Moravskoslezského kraje. Přitom dotace ve výši celkových 20 milionů korun stačilo jen pro 333 žadatelů.


„Nedávno zveřejněná studie Statutárního města Ostravy prokázala významný vliv lokálních topenišť na koncentrace PM10 v Ostravě. Jsem si plně vědom toho, že naprostá většina obyvatel netopí nekvalitně z antiekologického přesvědčení. Ale vedou je k tomu čistě sociální důvody, protože pořízení kvalitního kotle je pro ně ekonomicky neúnosné. A to je ten důvod, proč kraj přišel s pomocnou rukou a mohu-li to takto říci s otevřenou dlaní a pomocí při pokrytí té nejnáročnější první investice při pořízení kvalitního kotle,“ řekl pro ParlamentniListy.cz 1. náměstek hejtmana kraje Miroslav Novák. Podle jeho slov se kraj už od ukončení 1. výzvy dotačního programu intenzivně zabýval jejím vyhodnocením a přípravou jeho pokračování. „Našim cílem je především navýšit počet kladně uspokojených žadatelů o dotaci,“ sdělil Novák.


Žádat bude muset každý sám, ale přibude místo podání v Třinci


Druhá výzva je teda připravená, ovšem dochází k několika významným změnám, na kterých se Moravskoslezský kraj dohodl s Ministerstvem životního prostředí. 


„Jednou z těchto změn je rozšíření předmětu dotace. K původně podporovaným kotlům na uhlí nebo uhlí a biomasu jsme přidali taky kotle čistě na biomasu. Dále již nebude možno podat žádosti za další osoby. Každý žadatel bude podávat pouze jednu žádost. Navíc kraj ve snaze zlepšení dostupnosti, zřídil v rámci této výzvy podací místo kromě Ostravy také v Třinci,“ upřesnil náměstek Novák s tím, že prvním dnem příjmu žádostí pak bude sobota, což umožní podání žádostí širšímu spektru žadatelů než v pracovní dny. Rozhodovat bude podle jeho slov opět kromě úplnosti žádosti také pořadové číslo podané žádosti, které bude generováno prostřednictvím webové aplikace, takže jeho přidělení bude maximální možné míře transparentní. 


Dvacet milionů kraj, dvacet milionů ministerstvo


Kraj má na 2. výzvu tohoto dotačního programu tentokrát připraveno 20 milionů a stejnou částkou přispěje také Ministerstvo životního prostředí. Náměstek Novák počítá, že z celkové částky 40 milionů korun by mělo dojít k uspokojení více žadatelů a k výměně celkem tisícovky starých neekologických kotlů na území regionu. To však také znamená, že dojde ke snížení maximální výše dotace na žadatele na 40 tisíc korun.


Z tohoto důvodu byla změněna maximální výše dotace na 40 tisíc korun na jednoho žadatele a a oproti pilotní 1. výzvě navýšena celková alokace finančních prostředků.


„Finanční prostředky vložené do tohoto dotačního programu považuji za velmi dobrou investici pro budoucnost našeho kraje a jeho obyvatel.  A věřím, že i přes snížení příspěvku je tato částka pro obyvatele zajímavá a významně ulehčí pořízení nového kotle.“ řekl pro ParlamentniListy.cz 1. náměstek hejtmana kraje Miroslav Novák. 


Komunisté další dotace na ekologické vytápění domácností vítají


„Ano, je to krok správným směrem. Plně podporuji pokračování "kotlového programu." Je to cesta jak účinně snížit negativní dopady na životní prostředí a zejména ovzduší z lokálních topenišť, které negativně ovlivňují ovzduší s třetinovou zátěží z celkového znečistění. Věřím, že tuto skutečnost ocení nejen ti, kteří uvedené dotace obdrží, ale i ostatní občané, kteří budou méně zatěžováni zejména polétavým prachem,“ uvedl pro parlamentniListy.cz jeden z komunistických krajských zastupitelů Josef Babka.


Předpokládaný termín schválení 2. Společné výzvy v orgánech vyhlašovatelů je začátek června. Podrobné podmínky dotačního programu budou poté společně s 2. Společnou výzvou k podávání žádostí zveřejněny na webových stránkách Moravskoslezského kraje, Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí České republiky. Současně bude v rámci 2. Společné výzvy na těchto stránkách zveřejněn formulář žádosti o dotaci.  Zahájení příjmu žádostí se předpokládá od 16. června letošního roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…