Soudil Bártu, na Ratha by nebyl o nic mírnější. Všechno odkrýt, vyzývá soudce Šott

31.05.2012 16:40

Sotva skončila jedna kauza s poslanci Věcí veřejných Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou (dnes nestraník), nastoupila na jejich místo další neméně sledovaná – ta s Davidem Rathem. Soudce Jan Šott, který vynesl rozsudek nad prvně jmenovanými, vzkazuje tomu, kdo bude soudit Ratha: S médii to bude náročné.

Soudil Bártu, na Ratha by nebyl o nic mírnější. Všechno odkrýt, vyzývá soudce Šott
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Soudce Jan Šott

Jan Šott vynesl v dubnu rozsudek, kterým učinil Bártu trestně odpovědným z uplácení a Škárku pak odsoudil za podvodné vylákání půjčky se záměrem učinit z ní úplatek, a tím Bártu diskreditovat.

Připravte se na nápor médií, kolego

Bártova kauza nese s tou kolem Davida Ratha několik shodných rysů. Když Škárka prohlásil, že jej Bárta uplatil, sesypala se na případ média a den co den informovala o nových zjištěních, odposleších a podobně. Ratha zadržela policie a mediální předhánění se v senzačních odhaleních též nebere konce - a to je Rath teprve vyšetřován.

„Ta kauza bude jednoznačně mediálně velmi sledovaná i v době, kdy se dostane před soud, vzhledem k tomu, jakou pozornost jí věnují média už od samého počátku,“ souhlasí i soudce Šott. Na dotaz ParlamentníchListů.cz vzkazuje tomu, kdo nakonec bude kauzu soudit: „Zvýšené nároky to sebou ponese v podobě nutnosti komunikace s médii, protože ten zájem o poskytování informací bude extrémní.“

Zájem je oprávněný, snad až na ty ankety

Šott k celé věci poznamenává: „Já sice nepozoruji tuto kauzu nějak podrobně. Ale ten zájem médií je pochopitelný a nemenší by byl v obdobné kauze jistě i v zahraničí. Vzpomeňme si na podobné kauzy v Evropě či v USA a zjistíme, že ten zájem tam byl možná ještě větší." Zájem novinářů o kauzu Rath tak nepovažuje za přemrštěný.

Přesto by médiím doporučoval nepatrnou brzdu. „Jinou věcí jsou třeba jednotlivé články či jednotlivé komentáře,“ míní Šott na dotaz, zda třeba nejde u referování o kauze Davida Ratha až o lynč.

„Za sebe si myslím, že nejsou šťastné různé ankety, které se ptají u člověka ve fázi obvinění, zda je vinen či nevinen. Ne snad proto, že by to mělo ovlivňovat soud, to by se nemělo stát, ale z hlediska určitého právního povědomí se mi takové ankety líbit nemohou,“ míní soudce.

Takže znovu: Na mě nikdo netlačil

V té souvislosti Šott rozhodně odmítl, že by se setkal s nějakým nátlakem na to, jak by měl soud s Bártou dopadnout. „Ne, to určitě ne! Ani třeba zprostředkovaně na mě nikdo netlačil,“ odmítl striktně.

Média ho za rozsudek chválila, on sám nicméně od konkrétních lidí zaznamenal i negativní reakce. „Samozřejmě ta kauza zaujala celou řadu lidí v mém okolí a je logické, že ne každému se rozsudek tak úplně líbí. Takže určitě jsem nezaznamenal jenom pochvalné reakce,“ řekl Šott ParlamentnímListům.cz.

Asi jsem rozhodl jinak, než čekala média

„Ona ta moje kauza možná do značné míry dopadla jinak, než média očekávala. Ta kauza totiž měla dvě základní polohy. Ta první byla ta, která od samého začátku byla probírána médii a které nakonec soud nedal za pravdu,“ říká Šott.

Na mysli má, že média celou dobu považovala půjčku za výmluvu, kterou Bárta zakrýval úplatek. Připomeňme ale, že soud konstatoval, že Bárta Škárkovi i Kristýně Kočí skutečně poskytl půjčku. Jen její výhodnost z ní učinila úplatek. Bárta podle soudu musel vědět, že si půjčkou poslance zavazuje.

Dík informovanosti alespoň všichni vědí proč

Právě kvůli neočekávanému rozsudku soudce Jan Šott hodnotí otevřenost projednávání celé kauzy s Bártou a Škárkou za výhodu. „Otevřené vedení toho řízení s tím, že všichni mohli vidět, jaké důkazy byly provedeny, že mohli vidět, co bylo obsahem důkazů, jak je soud hodnotil – to všechno přispělo k tomu, že byť s tím někteří lidé nesouhlasili, tak alespoň věděli, proč soud rozhodl, jak rozhodl,“ konstatoval mladý soudce.

Připomeňme, že po vynesení rozsudku, kterým odsoudil zatím jen nepravomocně poslance Škárku, se objevil velký otazník. Kdyby totiž šel Škárka skutečně do vězení, nemohl by jej ani tak nikdo zbavit poslaneckého mandátu, a tedy i všech finančních prebend z toho plynoucích.

Rath před sněmovnu? Je to o politické kultuře

Kauza Rath pak objevila další slabinu v Ústavě. Ačkoliv je totiž poslanec ve vyšetřovací vazbě, může se stejně zúčastnit jednání Poslanecké sněmovny. Dodejme, že Rath se vzdal sice hejtmanského křesla, ale poslaneckého mandátu nikoliv.

Co si o tom myslí soudce Jan Šott? „Ústava ani běžné zákony nemohou do konkrétna řešit všechny situace. Nemohou předjímat všechny zvláštní situace a také nemohou zcela nahrazovat politickou kulturu,“ konstatoval soudce. „Čili pokud chce obviněný poslanec promluvit na schůzi Poslanecké sněmovny a jestli tam chce být eskortován, je to zkrátka do jisté míry věc právě té politické kultury."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …